Hlavní obsah

Brexit a koronavirus vystavují desítkám Britů stopku do Evropské unie

Foto: Profimedia.cz

Nizozemské letiště Schiphol v září 2020.

Reklama

Velká Británie opustila Evropskou unii a lidé začínají pociťovat, co dané rozhodnutí přináší. Více než tuctu Britů nizozemské úřady odepřely vstup do země, nově totiž Britové nejsou osvobozeni od některých koronavirových opatření.

Článek

Mluvčí nizozemských pohraničních sil v pondělí potvrdil, že od pátku bylo po příletu na amsterdamské letiště Schiphol posláno zpět nejméně 13 Britů, jejichž cesty nebyly prokazatelně nezbytné. S odchodem z Evropské unie pro ně totiž začaly platit podmínky pro třetí země zavedené kvůli pandemii koronaviru.

Objevily se také zprávy, podle kterých národní letecká společnost Nizozemska (KLM) nevpustila Brity na palubu letů do země již na britských letištích, píše list The Guardian. Údajně buď neměli k dispozici negativní výsledek testu, jejich cesta nebyla klasifikována jako nutná nebo nemohli nijak prokázat stálý pobyt na území EU.

Jen několik málo zemí mimo Unii a Evropský hospodářský prostor představuje výjimku a nespadá pod pravidla EU, která zakazují pobyt obyvatel těchto zemí bez závažných důvodů. Jde o země, jež evidují nízké počty nakažených koronavirem, Velká Británie ze seznamu zmizela s koncem přechodného období pro brexit.

„Lidé z bezpečných zemí mohou projít, ale Spojené království teď rozhodně není bezpečnou zemí,“ cituje nizozemský zpravodajský server NOS mluvčího tamního četnictva Roberta van Kapela. Ten dodal, že někteří z turistů chtěli jen navštívit Amsterdam. Jeden muž však chtěl přestoupit na letadlo do Španělska, kde plánoval zimní dovolenou.

Nizozemsko ale není jedinou zemí, která proti Britům podobným způsobem zasahovala. V sobotu bylo několika z nich zakázáno nastoupit do letadla směřujícího do Madridu navzdory tomu, že ve Španělsku trvale žijí. Letecká společnost odmítla přijmout coby platný doklad jejich „zelené karty“.

Španělská i britská vláda již dříve uvedly, že starý dokument NIE (Foreign National Identification) a novější TIE (Foreign ID Card) umožní cestování i po brexitu. K záležitosti se navíc ještě v sobotu vyjádřilo prostřednictvím Twitteru britské velvyslanectví v Madridu: „Tohle by se nemělo stát, španělské úřady dnes večer znovu potvrdily, že zelený pobytový dokument bude pro návrat do Španělska platný.“

Nebyl to však jen let do Madridu, s omezením se setkali také britští občané bydlící v Barceloně. Španělské ministerstvo zahraničí později problémy potvrdilo, podle tamní odnože webu The Local ohlásilo „specifické komunikační problémy s některými leteckými společnostmi“.

Spojení mezi Španělskem a Velkou Británií by již mělo být bez komplikací. Některým z těžkostmi postižených Britů však kvůli zpoždění vyvstaly jiné problémy spojené s negativními výsledky testů potřebnými k přepravě; byly moc staré. Dotyční jedinci tak kromě návratu domů musí čekat také na nové testování. A to není laciné.

Velká Británie jako „třetí země“

Občané Evropské unie a britští občané žijící v EU mohou vycestovat ze Spojeného království, musí však mít čerstvý negativní test a doklad o pobytu. Členské státy EU ovšem mohou přijmout další opatření, jako je například požadavek, aby tyto osoby po návratu ze třetí země podstoupily izolaci.

Pokud bude Británie i nadále evidovat vysoká čísla nakažených, mohou zbylí britští občané vstoupit do EU pouze v určitých případech. Mezi ty patří naléhavé rodinné důvody, studium nebo práce. V posledním případě tak výjimky tvoří třeba humanitární pracovníci, pečovatelé, diplomaté nebo zdravotnický a vojenský personál.

„Měli jsme lístky s Iberií, ale někdo řekl, že British Airways přijímají zelené karty, takže jsme si letenky nakonec koupili s nimi. Utratili jsme celkem 1500 liber. Nakonec řekli, že nemůžeme nastoupit,“ cituje The Guardian Patricii Moodyovou a jejího manžela, kteří chtěli přes Madrid letět do města Almería, kde žijí.

Zatímco Patricie s manželem čekali na informace a řešení britské ambasády, jejich PCR testy, za které zaplatili 249 liber, propadly, a nebylo tak možné je použít. Celkem tak pouze za prvotní plán návratu domů utratili v přepočtu na koruny okolo 50 tisíc.

Reklama

Doporučované