Hlavní obsah

Brexit a pandemie: Ani přijatý student nemá školu v Británii jistou

Foto: Profimedia.cz

Prázdný zimní Londýn v době pandemie. Ilustrační fotografie.

Reklama

Jak se s brexitovou situací, kterou komplikuje pandemie, srovnávají čeští studenti? Někteří se kvůli byrokratickým překážkám nebo zvýšení školného nakonec rozhodnou i vzdát studia, na které už byli přijati.

Článek

Jak se s brexitovou situací, kterou komplikuje pandemie, srovnávají čeští studenti?

Pro studenty, kteří se na studia do ostrovní země budou teprve hlásit v budoucnu, jsou pravidla poměrně jasná: od Nového roku je nutné si zažádat o vízum a například školné bude nově ve stejné výši jak pro občany zemí Evropské unie, tak pro zbytek světa.

V podivné byrokratické pasti se však ocitli ti, kteří byli přijati v minulém roce, na studia ale v září minulého roku z nejrůznějších důvodů nenastoupili. Někteří dali přednost například roku volna či roční praxi. Jiným znemožnila nástup na studia celosvětová pandemie koronaviru. Jak to v praxi vypadá, Seznam Zprávám popsala dvojice českých studentů.

„Možná tam nikdy studovat neodjedu“

Pandemie zkřížila plány Matyášovi, který měl po dokončení bakalářského studia ve Francii a Španělsku nastoupit na magisterské studium do Británie již v září minulého roku. Jeho přechod mezi školami ale značně zkomplikovala byrokracie na francouzské straně, která mu, zřejmě vlivem pandemie, nezaslala potřebná potvrzení včas.

„Neodpovídali mi na e-maily, zaobírali se nejspíš nástupem prvních ročníků, který znesnadnila vládní koronavirová opatření. Diplom mi například nepřišel dodnes,“ poznamenal třiadvacetiletý Matyáš. Rozhodl se tedy nástup na University of Westminster, kde se měl začít věnovat oboru real estate development, odložit o semestr, tedy na leden 2021. Po brexitu. Škola mu totiž garantovala neměnné podmínky studia a dokonce uvedla, že se ho nová vízová politika týkat vůbec nebude.

„Ke konci roku jsem začal znovu řešit studentskou půjčku a administrativu spojenou s povolením k pobytu,“ řekl Matyáš, který do Londýna ani na další semestr nakonec odjet nemohl. „Dostal jsem se do šílené spirály byrokracie. O status pre-settled jsem zažádat nemohl, protože jsem v Británii neměl bydlení a před koncem roku 2020 jsem tam ani nežil. Na žádost o vízum bylo moc brzy, systém žádostí ještě nefungoval. Byla to administrativní past,“ vysvětluje absolvent studia business management, kterému se věnoval ve Štrasburku a na ročním výměnném programu v Barceloně. Ten mu ale o několik měsíců zkrátil koronavirus.

Foto: Archiv Matyáše

Mezi Matyášovy koníčky patří i cestování. Fotografie je z Číny, kterou navštívil v létě 2019.

Matyáš, který se kromě studia věnuje ve volném čase hudbě a cestování, nakonec kvůli koronaviru do země odjet nemohl, nebylo možné si tedy ani otevřít účet, na který by mu mohly přijít peníze z vládní půjčky, o kterou si zažádal. Nemohl ani na poslední chvíli do ostrovní země odjet a pokusit se, tak jako mnozí jiní, o status pre-settled zažádat. Kvůli koronaviru. Británie totiž před Vánoci na několik dní zrušila všechny lety.

K tomu všemu měl Matyáš cestovní pas v Británii, kam ho poslal na ověření kvůli vyřízení půjčky. „Seděl jsem u toho asi čtyři dny, psal jsem jeden e-mail za druhým. Ani ve škole nevěděli, co mám dělat. Opakovaně mi tvrdili, že vízum nepotřebuji,“ vysvětlil. „Nakonec jsem musel studium opět odložit, po Novém roce by se proces vyřizování víz nestihl do termínu, který vyžadovala škola,“ dodal. Úřady navíc předem upozorňovaly, že se proces vlivem koronaviru značně protáhne.

Univerzita sice Matyášovi místo ochotně podrží i přes další semestr. Nastoupit ale může jen za předpokladu úhrady vyššího tarifu školného. Před brexitem by ho jako občana EU stál roční program deset a půl tisíce liber, po odchodu Británie z Unie pak o tři a půl tisíce liber více.

Foto: Archiv Matyáše

Matyáš na jedné z návštěv Londýna před pandemií.

Pobyt v Británii se po brexitu značně prodraží. Například samotné vyřizování víz je nákladné, dvouleté stojí 350 liber. „Asi se začnu poohlížet po studiu jinde. Je možné, že kvůli tomu do Británie na studia nikdy neodjedu,“ uzavírá s tím, že na to, kolik komplikací mu to přináší a kolik peněz navíc to bude stát, to za to možná nestojí. Složitá byrokracie a množství poplatků podle něj převyšuje výhody, které Velká Británie oproti jiným zemím v Evropské unii nabízí.

Za pět minut dvanáct

Vyššímu školnému se naopak podařilo na poslední chvíli vyhnout devatenáctiletému uchazeči o studium v Británii Maxmiliánovi a jeho přítelkyni Shanny, kteří v červnu minulého roku odmaturovali a rozhodli se, že si dají od studia před nástupem na vysokou školu do Británie roční pauzu. Maxmilián, který se v tomto roce do Británie bude teprve na školu hlásit, se rozhodl rok strávit jako brigádník na oddělení anestezie a resuscitace, kde nabírá zkušenosti do budoucího oboru. Shanny je již od minulého školního roku v Británii přijata na psychologii, také však zvolila rok bez studií. Oba dva si dali rok na rozmyšlenou po obtížné zahraniční maturitě, kterou významně zkomplikovala první vlna pandemie koronaviru.

Maxmiliánovi a Shanny se ale povedlo těsně před koncem roku o status pre-settled zažádat. Díky němu tak mohou začít v září studovat ještě za tarif, který platil pro občany Evropské unie před brexitem. Dražšímu školnému se tak jako jedni z posledních vyhnuli. Ti, co to do konce roku 2020 nestihli, už od září na školy nastoupí za nové dražší tarify.

„Podařilo se nám v prosinci zažádat o povolení k pobytu a vyšlo nám to,“ uvedl stážista z nemocnice, který se chystá na studium anestezie a v budoucnu by se rád věnoval chemii. „Podařilo se nám na poslední chvíli odjet do Británie a sehnat si tam bydlení. To nám umožnilo povolení k pobytu získat. Nastoupíme tedy oba dva v září za stejné školné, jako kdybychom začali studovat rok předtím, před brexitem,“ dodal s tím, že povolení k pobytu řešili velmi narychlo mezi vánočními svátky.

Co bude dál?

V obdobně těžké situaci se ocitli i studenti, kteří v září na studia v distanční formě nastoupili. I přestože byli řádně přijati a online studium v Británii zahájili, nemají nárok bez fyzické přítomnosti na status pre-settled. Budou tedy také muset podstoupit proces žádosti o vízum.

Velkými změnami také projde evropský výměnný program pro studenty Erasmus. Podle informací z konce minulého roku nemá Británie v úmyslu dále participovat v programu s tím, že představí svůj vlastní. Ten má být pojmenován podle britského matematika Alana Turinga. Velká Británie tak přijde o desetitisíce „výměnných studentů“. I britští studenti přijdou o možnost dotovaných pobytů. V roce 2017 se programu Erasmus zúčastnilo 16 561 britských studentů. Ve Velké Británii pak v rámci Erasmu ve stejný rok studovalo 31 727 mladých lidí.

Matyáš se domnívá, že je možné, že Británie kvůli brexitu o řadu zahraničních studentů zcela přijde. „Evropská unie má dalších 27 států. Studium v Británii už nemá tolik výhod jako dříve, nevidím důvod, proč by mladí lidé měli mít chuť studovat přednostně tam,“ uzavřel.

Reklama

Doporučované