Hlavní obsah

Brexit bez dohody je stále pravděpodobnější, zní z Bruselu. Mayová se sejde s ministry

Žádný z alternativních návrhů k dohodě Mayové neprošel.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

Britská premiérka se den po hlasování o čtyřech brexitových návrzích sejde se členy vlády. Podle britských médií bude vládní kabinet jednat i o možném vyhlášení předčasných voleb. Ve hře je stále brexit bez dohody, dohoda Mayové i zrušení celého odchodu Británie z EU.

Článek

Pondělní odmítnutí všech možností nechává sice vládě volné ruce pro další rozhodování, čas do hrozícího odchodu z evropského bloku bez dohody příští pátek se však dramaticky krátí.

Ministerská předsedkyně, která se vyslovila proti všem návrhům projednávaným v pondělí Dolní sněmovnou, čelí tlaku nejen ze strany poslanců, ale i od členů vlastního kabinetu. Britská média očekávají, že na úterním zasedání vlády se budou řešit různé varianty dalšího postupu, včetně vyhlášení předčasných voleb. O ty usilují zejména labouristé, avšak i někteří konzervativci z okolí Mayové začali tuto možnost zmiňovat jako „nejméně špatnou ze všech“.

Podle bývalého šéfa britské diplomacie a prominentního zastánce brexitu Borise Johnsona by ale předčasné volby rozzuřily občany. BBC řekl, že cestou ze slepé uličky je změna vyjednávací taktiky a změna na pozici Theresy Mayové.

Premiérka se však zároveň nevzdává naděje, že ještě tento týden opět předloží poslancům svou dohodu s Bruselem o podmínkách brexitu, která by při vidině měkčích variant odchodu z EU prosazovaných zvláště labouristy mohla poprvé získat podporu dosud odmítavě hlasujících konzervativců.

Labouristé ale den po hlasování neměli pro britskou premiérku a její snahu příliš pochopení. „Panují obavy, že ministryně se ze své pozice nehne ani o centimetr. Kvůli tomu jsme uprostřed krize,“ řekl BBC Hilary Benn, který předsedá labouristické komisi pro brexit. Podle něj je nejlepším řešením krize návrh o referendu, ve kterém by voliči odhlasovali další brexitový postup.

Odchod bez dohody je každým dnem blíže

Brexit se v úterý bude řešit také v Paříži, kde odpoledne přijme francouzský prezident Emmanuel Macron irského premiéra Lea Varadkara. Očekává se, že ho ujistí o trvající francouzské podpoře irského požadavku, aby po brexitu nevznikla tvrdá hranice mezi Irskem a britským Severním Irskem. Do Dublinu se pak ve čtvrtek chystá německá kancléřka Angela Merkelová. Podle pozorovatelů tak chtějí evropští státníci zjistit, jak by fungovala irská hranice.

Pondělní hlasování v Dolní sněmovně vyvolalo odezvu také mezi činiteli Evropské unie. Hlavní unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier podle zpravodajského serveru BBC zopakoval, že členské státy jsou připraveny na všechny scénáře odchodu Spojeného království z evropského bloku. Včetně britského odchodu bez dohody. „Po odchodu Spojeného království bez dohody nikdo nikdy netoužil, ale evropská sedmadvacítka je připravena,“ řekl Barnier. „Každým dnem je to ale pravděpodobnější,“ dodal.

Podle Barniera existují deset dní před 12. dubnem, kdy má Spojené království EU v případě interního neschválení brexitové dohody opustit, tři varianty dalšího postupu. Kromě zmíněného odchodu bez dohody to je schválení brexitové smlouvy premiérky Theresy Mayové britským parlamentem a žádost ze strany Britů o další odsun brexitového data.

Barnier ale podle BBC vzápětí dodal, že třetí zmíněná možnost, tedy posun brexitu, představuje pro Evropskou unii podstatný risk. Britové by podle něj museli Bruselu předložit zásadní argumenty, aby vedení Unie souhlasilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované