Hlavní obsah

Brexit by mohl ohrozit přežití vzácných druhů v ZOO, bojí se britská asociace

Brexit by mohl mít vliv na přežití ohrožených druhů v zoo, bojí se britská asociace.

 

Reklama

České zoologické zahrady situaci tak černě nevidí - situace bude stejná, náročnější bude administrativa a přesun zvířat.

Článek

Záchovné programy fungují mimo jiné na komunikaci mezi jednotlivými zoologickými zahradami. Posílají zvířata do zahraničí, aby tak pomohly s množením daného druhu. Po výstupu Velké Británie z Evropské unie bude tato praxe složitější.

Britská a irská asociace zoologických zahrad a akvárií se obává, že kvůli brexitu budou tamní zahrady vyškrtnuty ze záchovných programů. Podle asociace by to mohlo vést k vážnému ohrožení vzácných druhů. Zkušenosti ředitelů českých zoologických zahrad připouští komplikovanější procesy, ale budoucnost Británie v rámci záchovných programů nevidí tak černě.

„Záchovné programy nejsou vázané na Evropskou unii, ale na Evropskou asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA), kam patří ruské, izraelské nebo turecké zoo,” říká ředitel ZOO Praha Miroslav Bobek. Zároveň však dodává, že se mohou britské zahrady obávat ztráty vlivu v asociaci. V současné době EAZA zaštiťuje přes 400 záchovných programů, které mají zajistit přežití vybraných druhů.

Cestování zvířat po EU je jednoduché. Pohybují se v jednotném prostoru. Může ale fungovat i mimo unijní hranice. Příkladem je spolupráce mezi Čínou a USA. Z washingtonské zahrady nedávno do Číny transportovali pandu Bao Bao.Video: Jaroslav Brousil

Ani ředitelka ZOO Děčín Kateřina Majerová si nemyslí, že by brexit zabránil stěhování zvířat do Velké Británie, nebo z ní.

„Spíše bude náročnější administrativa co se týče přesunů a celková časová náročnost, protože opustíme jeden společný prostor, kde platily stejné podmínky,” okomentovala situaci Majerová.

Které ze slavných zvířat v českých zoo přicestovalo z Británie? Mládí strávil v Británii nejznámější gorilí samec Richard, jenž pobývá v pražské zahradě. Britské občanství měl i nedávno uhynulý samec slona afrického Kito z královédvorské zahrady. Byl jediným samcem svého druhu v Česku i na Slovensku.

Pražská zoologická zahrada se chce zapojit i do programu na záchranu pandy velké. Pandárium by její ředitel Miroslav Bobek chtěl postavit na místě současného výběhu ledních medvědů. Náklady na pandárium odhaduje na 200 milionů korun. Celkově by ale rozšíření zoo mělo přijít až na miliardu. Jak má nová pražská zoo vypadat, popisuje její ředitel ve videu:

Video: Jiří Kubík

Reklama

Doporučované