Hlavní obsah

Brexit č. 2. Tady Donald Trump zasadil rozhodující k.o. soupeřce i prognostikům

 

Reklama

Trump si dokázal udržet tradiční republikánské státy a uspět i v těch demokratických.

Článek

Nejen vítězství, ale přímo triumf, tak se dá shrnout Trumpův úspěch v prezidentských volbách v USA. Výsledky z jednotlivých států přitom mluví jasně. Trump si dokázal podržet tradiční republikánské bašty, získat na svou stranu pár těch demokratických a zaujmout nerozhodnuté voliče.

Nově zvolený prezident porazil Hillary Clintonovou ve státech, kde nebyly výsledky podle předvolebních průzkumů jednoznačné. Trump ovládl Floridu, Ohio, Severní i Jižní Karolínu nebo Georgii.

Podařilo se mu také vyhrát v několika státech, kde vítězili v posledních letech demokraté. Pomyslný knockout dostala Clintonová v Michiganu nebo Pensylvánii, kde nevyhrál republikán od roku 1988. I přes rozpory se stranou se Trumpovi navíc podařilo uhájit tradiční republikánský stát Wisconsin.

Průzkumy selhaly stejně jako před brexitem

Vedle demokratů v čele s Hillary Clintonovou ale patří k hlavním poraženým amerických voleb autoři průzkumů, kteří před volbami vesměs předpovídali vítězství zkušené političky nad realitním magnátem.

Uznávané průzkumy zveřejňované velkými americkými televizemi dávaly Clintonové těsně před volbami náskok tří až pěti procentních bodů na celostátní úrovni a rovněž v klíčových státech, které rozhodly o Trumpově vítězství, měla mírně navrch. Selhaly i projekce nově založené společnosti VoteCastr, které vůbec poprvé v americké historii ukazovaly předpovědi úspěšnosti obou kandidátů v reálném čase voleb a v důležitých státech jednoznačně předpovídaly výhru Clintonové.

K selhání amerických průzkumů, které je srovnáváno s nepřesnými odhady před posledními britskými volbami či červnovým referendem o brexitu, mohli podle dalších názorů přispět takzvaní skrytí Trumpovi voliči.

„Základním předpokladem průzkumů je důvěra v to, že voliči budou naprosto upřímní ke zcela cizím lidem," naznačil republikánský analytik Ned Ryun možnost, o které hovoří řada lidí - že se mnoho Trumpových voličů ani v anonymních průzkumech nepřiznalo ke svému rozhodnutí volit muže, jehož většina médií portrétovala jako hrozbu pro budoucnost země.

Pusťte si první projev Donalda Trumpa jako zvoleného prezidenta (tlumočeno do češtiny):

Reklama

Doporučované