Hlavní obsah

Brexit hýbe i trhem s uměním. Pocítila to taky aukční síň Christie's

Video: Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozhodnutí britských voličů z června 2016 odejít z Evropské unie vytvořilo atmosféru nejistoty. Ta dolehla i na trh s uměním, kde lidé měli obavu prodávat i kupovat. Pocítila to i prestižní aukční síň Christie's, v jejíž londýnské pobočce pracuje v oddělení impresionismu a moderny taky Češka Anna Povejšilová.

Článek

Když se britské premiérky Theresy Mayové její voliči i nevoliči ptali, jakou podobu bude odchod z Evropské unie vlastně mít a jaké vztahy se zbytkem EU si Spojené království udrží, ministerská předsedkyně si dlouho vystačila se stereotypní odpovědí: „Brexit means Brexit.” Brexit znamená Brexit. Pro trh se špičkovým uměním, který reaguje nesmírně citlivě na jakékoli události typu voleb či referend, byla taková definice zcela nedostatečná.

„Všechny takové velké politické nebo politicko-ekonomické změny samozřejmě na trh s uměním mají velký dopad. Vytvářejí hodně silnou atmosféru nejistoty. Neví se třeba, jaký dopad to bude mít na měnu. Prodejci právě kvůli měně nechtěli moc prodávat,“ vzpomíná na první měsíce po unijním referendu Anna Povejšilová, která u Christie's pracuje šestým rokem.

Pokles byl znát jak v počtu obchodovaných děl, tak v celkové částce, kterou prodeje vynesly. V lukrativním byznysu se špičkovým uměním se točí stovky a stovky milionů liber. Mnoho lidí považuje obrazy, sochy nebo vzácné kusy nábytku za dobrou investici v neklidné době. Jenže doba stále ještě přísně vzato předbrexitová obsahuje pořád velké množství proměnných.

„Teď je to taková stabilní nejistota. Není to tak, že by lidé měli aktivní obavu, co se bude dít.“ Anna Povejšilová vysvětluje, že Christie's je globální společnost, která má pobočky v řadě zemí světa a v každé platí jiná legislativa. „Ať brexit dopadne jakkoli, myslím, že to budeme schopní vyřešit,“ dodává Anna. Některá slovutná díla změní majitele mimo hlavní trh a svět se o tom vůbec nedozví. Většina skvostů ale nového vlastníka najde na aukci. Ty nejprestižnější se tradičně pořádají v Londýně u Sotheby's a právě Christie's. Velké aukce jsou velmi nervózní hrou, kde hraje velkou roli zvolená taktika. Vlastně to trochu připomíná jednání mezi britskými a unijními vyjednavači…

Reklama

Související témata:

Doporučované