Hlavní obsah

Brexit kazí Británii prestiž. Zemi opouští čím dál více občanů EU

Foto: Profimedia.cz

Velkou Británii opouští čím dál více občanů EU.

Reklama

Čím dál méně lidí do Velké Británie cestuje za prací. Naopak vzrůstají počty mladých lidí, kteří v zemi chtějí studovat.

Článek

Vadnoucí ekonomika i dlouhotrvající nejistota kolem brexitu. Faktory, které mezi jinými zapříčinily, že Velkou Británii opouští čím dál více občanů Evropské unie. Stejně tak klesá i počet lidí, kteří do Velké Británie přicházejí.

Informovala o tom BBC s odvoláním na Britský národní statistický úřad (ONS).

Čistá migrace do Spojeného království – tedy rozdíl mezi počtem občanů jiných států EU, kteří do země přišli, a těmi, kteří ji opustili – činila za poslední rok 48 tisíc lidí. Jedná se o nejnižší číslo za posledních 16 let. Statistika se tak vrací do dob před rokem 2004, kdy se Evropská unie rozšířila o deset států včetně České republiky.

Během posledních dvanácti měsíců emigrovalo z Velké Británie 151 tisíc občanů Evropské unie. Šest let zpátky byly počty lidí, kteří zemi opouštěli, dvakrát nižší.

„Těch důvodů je více,“ sdělila pro BBC Madeleine Sumptionová, expertka na migraci z oxfordské univerzity. „Může za to pokles hodnoty libry, čímž se stává Velká Británie méně atraktivní. Naopak se zlepšuje ekonomika v jiných státech Evropské unie. Dalším důvodem je pak trvající politická nejistota z táhlého brexitového procesu,“ vysvětlila Sumptionová.

Mění se také povaha migrace. Od roku 2016 klesají počty lidí, kteří do Velké Británie vycestují za účelem pracovního uplatnění. Naopak se prudce zvyšuje zájem, zejména občanů mimo EU, ve Velké Británii studovat.

Masivní exodus občanů EU nicméně vyvažuje výrazně zvýšená migrace občanů z jiných částí světa.

„Pokud se podíváme na ta data, zjistíme, že čísla dlouhodobé imigrace, emigrace i čisté migrace jsou od konce roku 2016 vesměs stálá,“ řekl pro BBC mluvčí ONS. „Co se ale mění, jsou role občanů Evropské unie a ostatních států v těchto statistikách.“

Reklama

Doporučované