Hlavní obsah

Brexit krok za krokem: důležitá data rozluky Británie s Unií

.

Reklama

Rádi byste věděli, jak to bylo s brexitem? Anebo nevíte, jestli nějaký vůbec bude? Čím víc se brexit blíží, tím víc se Britové dohadují, jestli vůbec z EU odejít a jak. Shrnuli jsme tedy do časové osy všechno, co zatím víme.

Článek

Jak to všechno začalo

Kdy: 22. května 2014

Ve volbách do Evropského parlamentu získává téměř třetinu hlasů strana UKIP v čele s Nigelem Faragem. Hlavní cíl? Dostat Británii z Evropské unie.

Referendum bude!

Kdy: 7. května 2015

David Cameron se znovu stává britským premiérem a musí splnit svůj předvolební slib: referendum o odchodu z EU. Odejít sám nechce a je si jistý, že i Britové budou chtít v Unii zůstat a rozhodnutí potvrdí ve všelidovém hlasování.

Vražda odpůrkyně brexitu

Kdy: 16. června 2016

Británií otřásá smrt zastánkyně setrvání v EU – neonacista zavraždil labouristickou poslankyni Jo Coxovou. Kampaň za odchod z Unie i kampaň za setrvání jsou na několik dní pozastaveny.

Je rozhodnuto

Kdy: 23. června 2016

17,4 milionu Britů hlasuje pro brexit. 16,1 milionu Britů volilo obráceně. Spousta lidí je v šoku. Nejvíc naštvaní jsou Skotové a obyvatelé Severního Irska, kterým se svazek s EU líbí.

Je cosi shnilého na kampani za brexit

Kdy: 24. června 2016

Jen pár hodin po volbách začínají vyplouvat na povrch pochybnosti okolo kampaně. Nigel Farage přiznává, že největší proklamovaná výhoda brexitu byla vymyšlená. Později padají i pokuty, protože není jasné, odkud se vzaly peníze na kampaň Leave. Nakonec se ukáže, že se na brexitu podílela i nechvalně známá společnost Cambridge Analytica.

Británie má na odchod dva roky

Kdy: 29. března 2017

Velká Británie aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy. To znamená, že během následujících dvou let se musejí obě strany (Británie a EU) připravit na odchod a naplánovat jeho podmínky.

Předčasné volby

Kdy: 8. června 2017

Theresa Mayová chtěla získat v předčasných volbách silnější mandát k vyjednávání, ale namísto toho pro ni skončily debaklem. Konzervativci tak musí spoléhat na severoirskou stranu DUP, což premiérce zkomplikuje vyjednávání.

Zastánci tvrdého brexitu opouštějí loď

Kdy: 8. a 9. července 2018

Svůj odchod z vlády oznamují hlavní zastánci brexitu – ministr pro brexit David Davis a den po něm i ministr zahraničí Boris Johnson. Důvod? Nelíbí se jim, že je Mayová k EU tak vstřícná.

Brexit day: Bude, nebo ne? A jaký vlastně?

Kdy: 29. března 2019

Variant je několik.

1) Brexit nebude (Je odsunutý na později, protože si členské země Evropské unie odhlasují prodloužení dvouleté lhůty na vyjednávání.)

2) Brexit bude (Británie se dohodla s Unií na podmínkách.)

3) Brexit bude (Dohodu o podmínkách se nepodařilo vyjednat nebo schválit.)

Reklama

Doporučované