Hlavní obsah

Brexit může bránit Británii v obchodu se zahraničím. Tvrdí to uniklá analýza, Trump a přiznala to i Mayová

Mayová přiznala, že irská pojistka by komplikovala uzavírání obchodních dohod.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Takzvaná irská pojistka by po brexitu mohla zkomplikovat Velké Británii uzavírání obchodních dohod se třetími zeměmi. Přiznala to britská premiérka Theresa Mayová poté, co na veřejnost unikla analýza, která byla vypracována pro britský parlament a která tvrdí, že záložní plán pro odvrácení pevné hranice mezi Irskem představuje „praktickou bariéru“.

Článek

Zavedení nouzového režimu pro zachování hladkého provozu přes irskou hranici by pro Británii přineslo jistá omezení v souvislosti s uzavíráním obchodních dohod po odchodu z Evropské unie. Před poslanci to v pondělí připustila britská premiérka Theresa Mayová.

O tom, že aktuální verze brexitové dohody může Spojenému království po rozchodu s EU znemožnit uzavírání obchodních dohod se třetími zeměmi, mluvil na konci listopadu i americký prezident Donald Trump. Británie by podle něj po brexitu nemohla uzavřít plánovanou obchodní dohodu s USA, díky níž by Británie a Spojené státy mohly vytvořit konkurenční trh vůči Unii.

Mayová přiznává omezení v obchodu, ale zároveň slibuje možnost dohody s USA

Mayová Trumpa ještě tento víkend na summitu G20 ujišťovala, že Spojené království bude mít po brexitu nezávislou obchodní politiku. Tvrdila, že bude moci uzavírat mezinárodní obchodní dohody s jinými zeměmi než jen s Evropskou unií. Poté, co v pondělí ráno unikla parlamentní analýza dopadů brexitu na zahraniční obchod, Mayová přiznala, že to může být naopak.

„Jsou tam některá omezení, která pojistka vyžaduje s ohledem na obchodní dohody, zejména bychom pracovali se společným externím clem, ale byla by zde i jistá svoboda v souvislosti s těmito otázkami ve smyslu globálního obchodu,“ odpověděla Mayová na otázku konzervativní poslankyně Anne Mainové.

Mayová ale zároveň řekla, že na summitu G20 ujistila amerického prezidenta Donalda Trumpa o možnosti vytvoření nové britsko-americké obchodní dohody. „Na okraj setkání jsem s prezidentem Trumpem mluvila, vyjádřila jsem se jasně, že obchodní dohodu se Spojenými státy za stávající (brexitové) dohody s Evropskou unií můžeme uzavřít,“ uvedla v pondělí premiérka v dolní komoře britského parlamentu.

Pojistka může Británii v celním prostoru uvěznit na neurčito

Kontroverzní irská pojistka v dohodě o vystoupení z EU se v pondělí opět ocitla v popředí debaty na britské politické scéně. Mayová opakovaně zdůrazňuje, že na takzvanou irskou pojistku nemusí vůbec dojít. Pojistka může vstoupit do hry v roce 2020 po skončení přechodného období v případě, že Británie s Evropskou unií nevymyslí žádný lepší plán, jak zaručit hladký provoz na irské hranici. Ve skutečnosti je tak využití záložního plánu pravděpodobné. Británii navíc hrozí, že v záložním plánu zůstane uvězněna, podle znění brexitové dohody totiž nejde jednostranně vypovědět. Záložní plán by vytvořil jednotný celní prostor Unie s Británií. Opatření navíc počítá se zachováním některých pravidel evropského jednotného trhu v Severním Irsku.

Kritici dohody se proto obávají trvalého „připoutání“ Británie k evropským strukturám. „Nemám za to..., že je pravděpodobné, abychom v ní (v pojistce) zůstali uvězněni natrvalo,“ řekl v pondělí britským poslancům ministr spravedlnosti Geoffrey Cox. Připustil však, že pokud by na nouzové řešení došlo, platilo by na dobu neurčitou. „Nemá smysl, abych se pokoušel, nebo aby se vláda pokoušela, to zakrývat,“ řekl. Opatření označil za „rozumný kompromis“ a „kalkulovaný risk“.

Reklama

Doporučované