Hlavní obsah

Brexit: Může to být pro nás pořádná rána, říká Špicar

Rozhovor s Radkem Špicarem o dopadech brexitu na českou ekonomiku.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Brexit bez dohody by měl horší následky než finanční krize před deseti lety, varovala v tomto týdnu britská centrální banka.

Článek

Kdyby došlo k tvrdému brexitu, bude nás to bolet hodně, říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky Radek Špicar. „Britští investoři jsou v České republice nesmírně aktivní, zaměstnávají tady tisíce lidí, ale nás to bude bolet i při vyjednávání v Evropské unii,“ říká Špicar v rozhovoru pro pořad Byznys Televize Seznam.

Británie totiž hrála roli spojence České republiky, pokud šlo o tlak na Brusel v potlačování zbytečné administrativy či nesmyslných předpisů. „Odchází těžká váha, je možné, že rozhodovací centrum EU bude eurozóna, a tam nejsme,“ říká Špicar.

Bank of England: Pád DPH i cen domů

Ani pohled z Británie na tvrdý brexit nevypadá optimisticky.

Pokud by Británie v březnu příštího roku opustila Evropskou unii bez jasných pravidel a bez přechodného období, ostrovní ekonomika by se za rok zmenšila o osm procent. Ceny domů by se propadly téměř o třetinu a libra o čtvrtinu, varovala banka ve své půlroční zprávě o finanční stabilitě, do níž scénáře brexitu zahrnula na žádost vlády.

Analýza Bank of England, jak zní oficiální název britské centrální banky, přichází těsně poté, co britské ministerstvo financí oznámilo, že Británie si brexitem pohorší, ať už se odehraje jakkoli.

V případě scénáře brexitu bez dohody, který centrální banka ovšem nepovažuje za ten nejvíce pravděpodobný, by se nezaměstnanost zvýšila na 7,5 procenta z letošních zhruba čtyř procent a vrcholu z období krize by nedosáhla jen díky masovému odchodu zahraničních pracovníků. Základní úroková sazba by se vyšplhala na čtyři procenta z dnešních 0,75 procenta.

Scénář se dívá pět let dopředu. Návrat k růstu ekonomiky odhaduje teprve na konec roku 2023.

Pokud by nastala mírnější varianta brexitu, kdy by zboží mohlo proudit přes hranice i nadále, ale vztahovala by se na něj cla, stálo by to hrubý domácí produkt (HDP) Británie tři procenta. I v případě optimistické varianty zachování úzkých obchodních vztahů s EU by se ekonomika zmenšila o procento ve srovnání se stavem, kdy by země ve svazku s Unií zůstala.

Guvernér centrální banky Mark Carney minulý týden podpořil dohodu o brexitu, kterou uzavřela s EU britská premiérka Theresa Mayová. Zdůvodnil to tím, že opuštění Unie bez přechodného období by se rovnalo ropnému šoku ze sedmdesátých let.

Reklama

Související témata:

Doporučované