Hlavní obsah

Brexit ničí skotské rybáře. Papírování komplikuje vývoz ústřic a humrů

Foto: Profimedia.cz

Rybáři u skotských břehů loví hlavně langusty, hřebenatky, ústřice, humry či slávky.

Reklama

Byrokracie spojená s novými pravidly vývozu na trh Evropské unie zasadila tvrdou ránu skotským rybářům. Export mořských plodů se prodlužuje, prodražuje a produkty ztrácí na čerstvosti. Koncoví zákazníci o ně pak ztrácí zájem.

Článek

Část skotských rybářů řekla agentuře Reuters, že se kvůli komplikacím spojeným s koncem přechodném období po brexitu rozhodli zastavit vývoz do zemí Evropské unie. Dříve dodávali čerstvě vylovené langusty či slávky do evropských obchodů již do následujícího dne. To už dnes není možné.

Nově musí vývozci předkládat certifikáty o zdravotní nezávadnosti, celní prohlášení a další povolení, které zpozdí jejich dodávky, často i v řádu několika dní. Papírování navíc zvyšuje náklady o stovky liber.

Majitelé rybářských firem tento týden zkusmo zaslali malé dodávky do Francie a Španělska, aby otestovali nový systém. Jen zajištění certifikátu o zdravotní nezávadnosti, což je dokument vyžadovaný k proclení, trvalo pět hodin.

Dodávky, které dříve trvaly jediný den, zabraly v prvním pobrexitovém týdnu tři nebo více dní. Některé z nich nejspíš nedorazily vůbec. Majitelé rybářských podniků uvedli, že nemohou s jistotou říct, kde se nachází jejich cenné zboží. Organizace, která tamní rybáře sdružuje, jim proto řekla, aby přestali lovit na vývoz.

„Zákazníci se od nás odvracejí,“ řekl agentuře Reuters Santiago Buesa z organizace SB Fish. „Máme čerstvé produkty a zákazníci očekávají, že je i čerstvé dostanou. Takže je teď nekupují. Je to katastrofa.“

Logistická organizace DFDS Scotland ve čtvrtek zákazníkům oznámila, že přijala mimořádná opatření a až do pondělí zastavuje vývoz. Do té doby chce vyřešit problémy s IT, chyby v papírování a udělat něco s nahromaděnými zásobami.

David Noble, jehož společnost Aegirfish nakupuje od skotských flotil ryby a mořské plody na export do Evropy, spočítal, že kvůli novému papírování zaplatí denně navíc 500 až 600 liber, tedy okolo 14 až 17 tisíc korun. Podnikání pro něj přestává být ziskové. „Sám sebe se ptám, jestli vůbec pokračovat,“ uvedl pro agenturu Reuters. „Když budou naše ryby příliš drahé, zákazníci je nakoupí jinde,“ dodal Noble.

Rybáři u skotských břehů loví převážně langusty, hřebenatky, ústřice, humry a slávky. Odtud putují na stoly gurmánů v Paříži, Bruselu či Madridu.

Velká Británie vystoupila z Evropské unie na konci ledna 2020, do konce roku však platilo přechodné období, během kterého se země stále ještě řídila pravidly EU a byla součástí jednotného trhu.

Podle Reuters čelí obchodníci s potravinami a hospodářskými zvířaty nejtvrdším podmínkám z nově vyjednané dohody o budoucích vztazích. Speciálně o rybolovu se vyjednávalo velmi tvrdě. Britové si přáli získat zpět úplnou kontrolu nad svými vodami. To se jim sice splní, ale až za 5 a půl roku. Do té doby v nich mohou lovit i evropští rybáři, ovšem v omezenější míře. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová už oznámila, že se kvůli brexitu pokusí vyvolat další referendum o nezávislosti Skotska.

Reklama

Doporučované