Hlavní obsah

Brexit podle Mayové by mohl ohrozit budoucí obchody mezi Británií a USA, prohlásil Trump

Britská premiérka Theresa Mayová se sešla s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Video: Jolana Humpálová, Profimedia.cz, AP, Reuters

 

Reklama

Šéf Bílého domu poznamenal, že lituje odchodu ministra zahraničí Borise Johnsona z vlády, jejímž by tento zastánce takzvaného tvrdého brexitu byl podle Trumpa skvělým předsedou.

Článek

Britská premiérka Theresa Mayová se rozhodla pro špatnou podobu dohody o odchodu své země z Evropské unie, čímž ohrožuje budoucí obchodní smlouvu Británie s USA. Prohlásil to americký prezident Donald Trump v rozhovoru, který ve čtvrtek večer během prvního dne jeho návštěvy Británie zveřejnil list The Sun. Šéf Bílého domu poznamenal, že lituje odchodu ministra zahraničí Borise Johnsona z vlády, jejímž by tento zastánce takzvaného tvrdého brexitu byl podle Trumpa skvělým předsedou.

Mayová podle aktuálního plánu hodlá zachovat více obchodních vazeb na EU, než si přáli zastánci rázné odluky od Bruselu. Kvůli tomu počátkem týdne rezignoval Johnson a ministr pro brexit David Davis.

„Pokud udělají dohodu v tomto stylu, budeme jednat s Evropskou unií, místo abychom jednali s Británií, takže to zřejmě zhatí dohodu o volném obchodu s Británií,“ řekl Trump britskému listu. Právě separátní dohoda s USA, o níž Trump mluví dlouhodobě, je jedním z významných bodů zdůrazňovaných stoupenci tvrdého brexitu jako výhoda nezávislosti na EU.

Americký prezident se s Mayovou sešel již při čtvrteční slavnostní večeři a znovu s ní bude jednat dnes. Premiérka v projevu na úvod setkání zvolila diplomatický tón a USA označila nejen za „nejbližšího spojence, ale i nejdražšího přítele“. Trump přitom nešetřil kritikou její představy o brexitu již během summitu NATO bezprostředně předcházejícího jeho britské návštěvě.

„Říkal jsem Therese Mayové, jak brexit provést, ale ona nesouhlasila, neposlechla mě. Chtěla jít jinou cestou,“ řekl Trump s dovětkem, že jednání o brexitu trvají již moc dlouho, a proto z nich jistě nevzejde dobrá dohoda.

Trump prý lituje odchodu Johnsona a doufá, že se do vlády jednoho dne vrátí. „Chovám k němu velký respekt. Zjevně mě má rád a říká o mně velice hezké věci,“ prohlásil americký prezident, podle něhož by Johnson byl skvělý premiér. Na otázku, zda by měl exministr zahraničí nahradit v úřadě Mayovou, Trump odvětil: „No, nesnažím se je štvát jednoho proti druhému.“

Reklama

Doporučované