Hlavní obsah

Brexit přinese nové možnosti, říká český podnikatel s evropským přesahem

Rozhovor s Cyrilem Svozilem, majitelem firmy Fenix GroupVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Je jedním z mála českých byznysmenů, kteří vlastní výrobní podniky v západní Evropě. Cyril Svozil podniká v oblasti topných systémů už třicet let a říká, že pro jeho Fenix Group byla západní Evropa od počátku hlavní oblastí zájmu. V brexitu pak vidí příležitost k otevření nových trhů.

Článek

Cyril Svozil vystudoval Vysokou školu báňskou a následně pracoval v Rudných dolech Jeseník. Předtím, než se státní podnik rozpadl, měl za úkol vyhledávat nové obchodní příležitosti. Většinu z jeho návrhů firma přijala, nicméně plán na výrobu topných těles neprošel. Jakmile se na počátku roku 1990 otevřela příležitost pro soukromé podnikání, založil Cyril Svozil vlastní firmu na výrobu topných těles.

„Od začátku jsme věděli, že se chceme prosadit na trzích západní Evropy. Protože, když uspějeme tam, podaří se nám to i jinde,“ říká zakladatel Fenix Group. Firma proto již v první polovině devadesátých let začala své výrobky vyvážet na silně konkurenční trhy.

Cyril Svozil

Zakladatel a rozhodující vlastník skupiny Fenix Group.

Vystudoval Vysokou školu báňskou v Ostravě, pak působil v Rudných dolech Jeseník. V roce 1989 byl v Jeseníku mluvčím OF, v letech 1993 až 2010 byl členem ODS. V roce 1990 založil Fenix, s. r. o., zabývající se výrobou elektrických topných systémů. Za třicet let se Fenix Group rozrostla, zaměstnává 325 lidí, z toho na Českou republiku připadá 180 zaměstnanců.

V dalším období skupina Fenix získávala na západě Evropy i výrobní podniky. Jako první koupila skotskou firmu Flexel. „Dlouhodobě jsme spolupracovali, s majitelem jsme se stali i osobnímu přáteli,“ popisuje Cyril Svozil s tím, že když chtěl majitel firmu předat a sám neměl v rodině nástupce, nabídl odkup právě Cyrilu Svozilovi a jeho Fenixu.

„Přebírali jsme podnik, který byl řádově větší než náš,“ popisuje podnikatel z Jeseníku úskalí první západoevropské akvizice. Později připojil i výrobní a obchodní firmy ve Francii a Španělsku. „Zejména Francouzi slyší na to, pokud je jejich dodavatelem místní firma,“ všímá si Cyril Svozil.

Dnes má Fenix Group dceřiné firmy v sedmi zemích a letos k nim přibude osmá, skupina přebírá firmu v Srbsku. Fenix Group v posledních době pravidelně každý rok zvedá celkový objem tržeb minimálně o sto milionů korun. „Pro letošek máme v plánu nárůst o sto dvacet milionů,“ říká Cyril Svozil v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Fenix Group

Firma z Jeseníku se již třicet let zabývá výrobou topných systémů, a to jak podlahových, tak i sálavých. Vedle centrály v Česku má holding také dceřiné firmy ve Velké Británii, Francii, Španělsku, Německu, Polsku a na Slovensku. Letos k nim má přibýt další podnik v Srbsku. Své výrobky prodává Fenix Group dohromady v 67 zemích na všech kontinentech. Celkové tržby skupiny za rok 2019 přesáhly 1,7 miliardy korun, pro letošní rok plánuje nárůst o dalších 120 milionů korun. Zisk by měl podle plánu činit zhruba 200 milionů korun.

Brexit jako šance

Ve Velké Británii má Svozilova skupina dva podniky, vedle původního Flexelu je to také firma Demista. Dění kolem odchodu Británie z Evropské unie přinášelo skupině slezského byznysmena spoustu nejistoty. Teď, kdy už k brexitu skutečně došlo, je podle Cyrila Svozila trochu jasněji, ale pořád zbývá spousta otazníků nad tím, jak bude vypadat konečná podoba obchodní spolupráce mezi Británií a EU.

„Dlouhodobě vidíme v brexitu nové příležitosti. Očekávám, že se otevřou nové možnosti na trzích Commonwealthu (sdružení více než padesáti zemí, většinou bývalých britských kolonií – pozn. red.), ve Spojených státech a jinde. Myslím, že s těmito oblastmi či státy dovede Británie vybudovat lepší obchodní vztahy, než má dnes Evropská unie,“ myslí si Cyril Svozil.

„V letošním roce nebude vývoj ještě úplně pozitivní, v období tří a více let však čekáme, že naše aktivity na britském trhu porostou. Proto v Británii posilujeme výrobní kapacity,“ doplňuje zakladatel a rozhodující majitel Fenix Group.

Reklama

Doporučované