Hlavní obsah

Brexit s dohodou je možný, myslí si irský premiér Varadkar

Brexit s dohodou je možný, myslí si irský premiér Leo Varadkar.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Británie se stále může vyhnout odchodu z Evropské unie bez dohody, není ovšem jasné, zda je možné dohody dosáhnout do konce března. Před setkáním s britskou premiérkou Theresou Mayovou to v Dublinu řekl irský premiér Leo Varadkar. Zároveň zdůraznil, že na večeři s Mayovou, která do Dublinu přijela, nehodlá o podmínkách brexitu vyjednávat.

Článek

Irský premiér Leo Varadkar před večerním setkáním s britskou premiérkou Theresou Mayovou navštívil Severní Irsko, kde se setkal se zástupci všech hlavních severoirských stran včetně Demokratické unionistické strany (DUP). „Dohody lze dosáhnout,“ řekl veřejnoprávní televizi RTÉ Varadkar. Na hlasech DUP je v britské Dolní sněmovně závislá menšinová vláda premiérky Mayové. Předsedkyně strany Arlene Fosterová je zároveň jednou z nejostřejších kritiček současné podoby brexitové dohody.

Podle Varadkara je toho ale mnohem více, co vládu Irské republiky a severoirskou DUP spojuje, než co je rozděluje. „Myslím, že všichni se chtějí vyhnout brexitu bez dohody, všichni se chtějí vyhnout tvrdé hranici (mezi Irskem a Severním Irskem) a všichni chtějí, aby Británie a Irsko měly – ať už se stane cokoli – nadále velmi blízké politické i ekonomické vztahy,“ řekl Varadkar. „Často je tomu tak, že když sdílíte všechny své hlavní cíle, je možné najít řešení,“ dodal irský premiér.

Večerní schůzka Mayové a Varadkara byla podle předsedy irské vlády příležitostí podělit se o různé pohledy na brexit, nikoli však vyjednávat o jeho podmínkách. Tato jednání podle Varadkara přísluší pouze EU a Británii.

Británie by měla Evropskou unii opustit 29. března. Dohodu, kterou vláda premiérky Mayové vyjednala v Bruselu, ale poslanci Dolní sněmovny v lednu odmítli. Předsedkyně vlády se nyní snaží dosáhnout právně závazných změn v dohodě. EU nicméně odmítá dohodu znovu otevírat.

Hlavním sporným bodem je otázka budoucího režimu na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království. Obě strany si přejí zachovat režim bez přísných hraničních kontrol. Takzvaná irská pojistka, která jim má zabránit a na které se Londýn s Bruselem původně dohodly, vadí řadě britských poslanců. Mnoho z nich v ní vidí riziko dlouhodobého připoutání Británie k unijním strukturám.

Reklama

Související témata:

Doporučované