Hlavní obsah

Brexit, skotské referendum, rezignace. Co se v Británii řeší po volbách?

„Žádné jestli, žádné ale, žádné možná,“ slíbil Johnson ve svém povolebním projevu.Video: Adam Ryšánek, Reuters

 

Reklama

Nejdůležitější hlasování posledních několika let má Británie za sebou. Premiér Boris Johnson se svou Konzervativní stranou vyhrál o parník, v britském parlamentu získal 364 křesel. To pro konzervativce představuje velmi pohodlnou většinu, druzí labouristé z voleb odešli s citelnou ztrátou a 203 mandáty.

Článek

Jak to bude s brexitem?

Po výhře konzervativců se zdá, že na brexit nakonec opravdu dojde. Volební slogan strany ostatně mluví za vše: „Dokončeme brexit. Naplňme potenciál Británie.” Johnson slíbil odchod z Evropské unie na konci ledna a zopakoval to i ve svém vítězném projevu. „EU opustíme 31. ledna, už neexistují žádná pokud, žádná ale, žádná možná,” řekl premiér.

Lednový odchod bude ale teprve začátek – přechodné období, během kterého zůstane Spojené království v evropské zóně volného obchodu, by mělo trvat do konce roku 2020. Lhůtu lze prodloužit ještě o dva roky. Podle kritiků bude trvat ještě dlouho, než se brexit skutečně „dokončí”.

Proklikejte si, jak vypadaly výsledky hlasování o brexitu v roce 2016 a jak dopadly britské volby o rok později.

Jak se k brexitu staví Skotsko?

Sever Velké Británie ovládli skotští nacionalisté – Skotská národní strana (SNP). Ta získala 48 mandátů. Její šéfka Nicola Sturgeonová už upozornila, že její strana brexit nechce. „Boris Johnson má možná mandát na to, aby vyvedl Anglii z Evropské unie, ale skutečně nemá mandát na to, aby z EU vyvedl i Skotsko,” řekla politička britské televizi Sky News.

A znovu otevřela téma skotské nezávislosti, podle ní by si Skotové měli o své budoucnosti rozhodnout sami – vypsání dalšího referenda bylo koneckonců jedním z pilířů předvolební kampaně SNP. Konzervativec a kancléř Lancasterského vévodství Michael Gove řekl, že další hlasování o nezávislosti by poškodilo Skotsko i celé Spojené království.

Jaká překvapení volby přinesly?

Šéfka Liberálně demokratické strany Jo Swinsonová rezignovala, nepodařilo se jí obhájit mandát ve volebním obvodu East Dunbartonshire severně od skotského Glasgow. Swinsonová ve své kampani tvrdila, že by se mohla stát příští premiérkou.

Nakonec ji ale těsně – o 149 hlasů – porazila kandidátka Skotské národní strany Amy Callaghanová, která získala podporu od 19 672 voličů. Liberální demokraty teď do hlasování o novém lídrovi povedou poslanci Ed Davey a Sal Brintonová. Strana ztratila dva poslance, má jich teď jedenáct.

Jak zareagoval na drtivou porážku labourista Corbyn?

Jeremy Corbyn, lídr labouristů, uvedl, že do příštích voleb stranu nepovede. Vedení strany se ale zatím nevzdal. Labouristická strana přišla o 59 obvodů, a to včetně těch typicky labouristických, třeba obvodu Leigh v Manchesteru. Bývalý šéf labouristů Iain McNicol vyzval Corbyna k odchodu. „Potřebujeme tuto sebereflexi a také potřebujeme nové vedení, které bude ve sněmovně tvrdé vůči vládě,” řekl McNicol. Labouristka a poslankyně Jess Phillipsová už předeslala, že se bude o pozici ucházet.

Jak bude vypadat britská vláda, změní se něco?

To zatím nikdo neví. A neví to nejspíš ani sám premiér. Obvykle šéfové britských vlád oznamují změny v nich už den po volbách, Johnson ale oznámil, že on tak neučiní. Využije víkendu na rozmyšlenou a teprve poté se Británie dozví, jak budou vypadat vládní škatulata. Podle britských médií ale budou změny nejspíš jen drobnějšího charakteru, ty zásadní si Johnson schová až na chvíli, kdy v Dolní sněmovně projde brexitová dohoda. Na to by mělo dojít ještě do Vánoc.

Jak na výsledek voleb reagoval svět?

V gratulacích Konzervativní straně se opakovalo spojení „drtivé vítězství”, použil ho třeba premiér Andrej Babiš i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Babiš navíc o Johnsonovi na Twitter napsal, že je to charismatický lídr a jeho krevní skupina.

K výsledku se vyjádřilo i Rusko. „Pochybujeme, že Johnsonovo vítězství zlepší vzájemné vztahy,” uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Britskému premiérovi mezitím gratulovala německá kancléřka Angela Merkelová, která vyzdvihla vzájemné vztahy obou zemí.

Reklama

Doporučované