Hlavní obsah

Brexit způsobí sýrovou krizi. Zdraží mozzarella, brie i čedar

Britové budou muset po brexitu více platit za sýr.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Někteří producenti sýra uvažují, že se z britského trhu zcela stáhnou. Odchod země z Evropské unie totiž přinese cla, která značně zvýší cenu některých produktů a potravin.

Článek

Velká Británie se chystá na sýrovou krizi. S brexitem totiž přijdou i dovozní a vývozní cla na řadu produktů a potravin, včetně zahraničního sýra. Oblíbený mléčný produkt téměř jistě podraží, dodávky italské mozzarelly, francouzského brie či comté nebo kyperského halloumi začnou možná dokonce váznout.

Někteří producenti sýra už přehodnocují své obchodní strategie a někteří se pravděpodobně z britského trhu stáhnou a zaměří se pouze na trh unijní. Britští producenti se pak cel také obávají, už si spočítali, že domácími prodeji nedokážou nahradit snížení zisku, které jim doposud generovaly trhy jiných unijních zemí bez cel.

Zdražování se dotkne i Brity tolik oblíbeného čedaru, podle webu The Independent totiž více než 80 procent tohoto sýra na pultech britských obchodů pochází z Irska. Někteří se dokonce obávají, že se irští producenti sýra přeorientují na jiné druhy, více oblíbené ve zbytku Unie.

Reklama

Související témata:
Mozzarella
Cheddar

Doporučované