Hlavní obsah

Brexitová abeceda. B jako Brexit, I jako Irsko nebo T jako Thatcherová

Brexitová abeceda.Video: Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Připravili jsme pro vás malou kuchařku základních hesel britského „odcházení“ z Evropské unie aneb Poněkud kritičtější pohled na brexit očima našeho šéfkomentátora a bývalého londýnského zpravodaje Jiřího Hoška. Jaká prounijní nebo euroskeptická hesla byste pro jednotlivá písmena vymysleli vy?!

Článek

A jako Anna Soubryová. Konzervativní poslankyně je jednou z nejhlasitějších odpůrkyň brexitu v Británii vůbec. Několikrát se odchýlila i při důležitých hlasováních od stranické linie.

Písmena brexitové abecedyVideo: Seznam Zprávy

B jako Brexit. „Brexit znamená brexit,“ opakovala dlouhé měsíce jako kolovrátek ministerská předsedkyně Theresa Mayová. Ani dva a půl roku od okamžiku, kdy o něm britští voliči rozhodli, ale pořád nevíme, jak bude britský odchod z EU vlastně vypadat, ani zda se opravdu uskuteční.

C jako Cameron. Bývalý britský ministerský předseda. Otevřel cestu k unijnímu referendu. Chtěl jednou provždy umlčet protiunijní partajní rebely. Chtěl získat stranu a ztratil celou zemi. Možná hlavní adept na vyválení v dehtu a peří. Od unijního plebiscitu se na veřejnosti v podstatě přestal objevovat.

D jako Demokracie. Zastánci brexitu velmi často argumentují tím, že by bylo smrtelnou ranou pro demokracii, kdyby se výsledek unijního referenda z června 2016 „nezhmotnil“.

D jako Demokracie.

E jako Ekonomika. Podle analýzy londýnského ministerstva financí by i schválení dohody o brexitu v kombinaci s omezením imigrace z členských států EU znamenalo propad britského HDP o 3,9 procenta v průběhu příštích 15 let ve srovnání se stavem, kdyby Británie v Evropské unii zůstala.

F jako Fraška. Podle kritiků se přesně v ni domlouvání brexitu změnilo. Británie v rozporu s tradicemi starými stovky let pokračuje cestou nepředvídatelného rizika. Diletantství britských politiků v kombinaci s katastrofickými ekonomickými vizemi činí brexit těžko stravitelným.

G jako Guvernér (Bank of England). Kanaďan Mark Carney a jeho instituce byli snad jedinými ve Spojeném království, kdo si před červnem 2016 udělal „domácí úkoly“ a připravil se i na variantu brexitu. Radikální zastánci brexitu Carneyho obviňují ze šíření pochmurých vizí dalšího ekonomického vývoje a rádi by ho sesadili.

Foto: Wikipedia

Guvernér Bank of England Mark Carney.

H jako Humor. Vývoj kolem brexitu je zdrojem nepřeberného množství slovních a kreslených vtipů. Vesměs jde o hodně černý humor...

I jako Irsko. Budoucnost Irského ostrova a strach z návratu „tvrdé“ hranice mezi Ulsterem a Irskou republikou se de facto staly hlavním vyjednávacím tématem mezi Británií a zbytkem EU. Tzv. „irská pojistka“, která by podmínečně připoutala Británii na dobu neurčitou k celní unii, budí v britské politice největší vášně.

J jako Jacob Rees-Mogg. Poslanec Konzervativní strany a rival Theresy Mayové. Dlouhodobě zpochybňuje, že je Mayová skutečně oddána myšlence brexitu. Miláček ultrakonzervativních toryovských kruhů.

K jako Královna. Stejně jako u dalších politických témat, zachovává Její Veličenstvo přísnou neutralitu. Proti spekulacím bulvárního tisku, že Alžběta II. brexit podporuje, se královský dvůr ostře ohradil.

Foto: royal.uk

Královna Alžběta II.

L jako Libra. Britská měna opakovaně prudce reagovala na brexitové zvraty. Oslabení kurzu přispělo k nervozitě ostrovního obyvatelstva.

M jako Mayová. Místo Davida Camerona vzala na svá bedra v podstatě nesplnitelný úkol vyvést Británii se ctí z EU. Politička, která za poslední 2 roky čelila obrovskému tlaku. Asi příliš pozdě vzala otěže vyjednávání s Bruselem do svých rukou.

N jako Nemovitosti. Jejich ceny začaly prudce klesat a jejich majitele zachvátila panika. Investice do bydlení hlavně v britské metropoli se přitom dlouhodobě považovaly za jedny z nejbezpečnějších.

O jako Opozice. Hlavní opoziční Labour Party by teoreticky měla z neúspěchů a přehmatů konzervativců při vyjednávání brexitu politicky profitovat. Jenže pod Jeremym Corbynem, který dlouhodobě ohledně unijního odchodu mlžil, působí labouristé velmi nepřesvědčivým dojmem. Navzdory všem problémům by si pořád víc Britů přálo v čele vlády Mayovou než Corbyna.

Foto: The Labour Party

Předseda Labour Party Jeremy Corbyn.

P jako Politikaření. V době, kdy Spojené království zažívá jednu z nejtěžších chvil ve své moderní historii, se veřejnost od řady vrcholných politiků dočkala spíš zákulisních pletich než státnických kroků. Pro mnohé se zpackaný brexit stal potenciálním „výtahem k moci“ ve straně a ve vládě.

Q jako Quiz. Hlavní kvízovou otázkou „za milion“ zůstává, jestli se brexit vůbec uskuteční...

R jako Rusko. Objevují se další důkazy o tom, že se Ruská federace pokusila prostřednictvím sociálních sítí a finanční podpory osob, jako je hlavní sponzor euroskeptické kampaně Leave.EU Arron Banks nebo někdejší předseda strany UKIP Nigel Farage, unijní referendum ovlivnit. Moskva to popírá.

Foto: Shutterstock.com

Britský euroskeptický politik a někdejší předseda UKIP Nigel Farage.

S jako Skotsko. Vesměs proevropští Skotové hlasovali v poměru 62 ku 38 procentům pro setrvání v EU. Teď jsou nešťastní z toho, že mají Unii opustit. Zvlášť divoký, chaotický brexit by mohl ve Skotsku rozdmýchat separatistické nálady.

T jako Thatcherová. I Železné lady se částečně stal osudným vztah Spojeného království k Evropskému společenství. Také Thatcherová přežila vnitrostranické hlasování o nedůvěře, aby ovšem slavná ministerská předsedkyně brzy poté stejně rezignovala. Podle řady expertů by Margaret Thatcherová brexit nikdy nedopustila.

U jako Utopie. Radikální zastánci brexitu mají stále dojem, že existuje jakási „třetí cesta“, kdy by se Spojené království razantně odstřihlo od členství v EU, současně by si zachovalo většinu výhod plnoprávného členství a ještě by to nezměnilo současný režim na irské hranici.

V jako Varadkar. Irský premiér Leo Varadkar se z titulu své funkce stal v roce 2018 jednou z hlavních postav brexitu. Důsledně odmítá, aby „Irish backstop“, irská pojistka, byla časově omezená.

W jako Wales. V této převážně chudé části Spojeného království hlasovalo 52,5 procenta voličů pro odchod z EU, přestože je oblast prakticky závislá na platbách z nejrůznějších unijních programů.

X jako Xenofobie. Jeden z negativních průvodních rysů brexitu a současně jedna z nízkých pohnutek některých lidí hlasujících pro odchod Británie z EU. Kvůli změně nálad části britské společnosti už desítky tisíc cizinců Spojené království v posledních dvou letech opustily.

X jako Xenofobie.

Y jako Yard. Britská délková jednotka by po brexitu mohla zaznamenat comeback.

Z jako Zuckerberg. Zakladatel Facebooku odmítl vystoupit na půdě britského parlamentu, kde měl odpovídat na otázky týkající se role Facebooku v údajném spojení ruských zpravodajců, společnosti Cambridge Analytica a protiunijních kampaní.

Reklama

Doporučované