Hlavní obsah

Brexitová dohoda je blízko. Není ale jisté, zda se stihne do unijního summitu

Foto: Profimedia.cz

Britští a unijní vyjednavači nejspíš dosáhli průlomu v jednáních o brexitové dohodě.

Reklama

Podle listu The Guardian udělali klíčový ústupek britští vyjednavači. Britský premiér Johnson údajně souhlasí s tím, aby Severní Irsko zůstalo v celní unii a tím pádem se zachovala dosavadní průchodnost hranice s Irskou republikou. Něco takového přitom londýnská vláda dlouhodobě kategoricky odmítala.

Článek

Poslední kompromisní návrh Borise Johnsona počítal s tím, že se Severní Irsko bude v omezené míře řídit pravidly jednotného trhu EU. Celní režim ale měl být stejný jako ve zbytku Velké Británie, tedy Anglii, Skotsku a Walesu. To by ale podle Irska i ostatních členů Evropské unie znamenalo návrat kontrol na dnes prakticky neviditelnou hranici mezi Ulsterem a Irskou republikou.

Severoirská unionistická strana DUP, která zajišťovala parlamentní většinu kabinetu Theresy Mayové, podle prvních reakcí dohodu, která by obsahovala setrvání Ulsteru v celní unii, nepodpoří. Johnson může podle Guardianu narazit rovněž u radikálních zastánců brexitu z řad vlastní Konzervativní strany. Ti už večer jednali v Downing Street s poradci Borise Johnsona. Z osmdesátiminutové schůzky odcházeli s nadějí, že dohoda vznikne a že ji oni sami v Dolní sněmovně podpoří.

List The Telegraph s odvoláním na unijní zdroje napsal, že režim na irsko-irské hranici by měl obsahovat nový „schvalovací mechanismus.” Ten údajně počítá s delegováním pravomocí na severoirské politické strany. Ty by musely v hlasování rozhodnout, jestli chtějí pokračovat ve „zvláštním režimu” Severního Irska vůči Evropské unii. Takové hlasování by se údajně mohlo konat každých 4 až 6 let.

Není jisté, zda se oficiální verze textu brexitové smlouvy a doprovodné právní deklarace stihnou připravit včas do čtvrtečního začátku summitu šéfů států a vlád Evropské unie. Mírně skeptický je třeba irský premiér Leo Varadkar. Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier stanovil „uzávěrku” na úterní půlnoc.

Podle Telegraphu jsou unijní lídři na schůzce Bruselu připravení buď schválit mírný odklad data brexitu, kterým zůstává 31. říjen, nebo svolat ještě před koncem měsíce mimořádný unijní summit. Ten by se mohl konat buď 28., nebo 29. října.

Nadějné zprávy ohledně pokroku v brexitových rozhovorech měly pozitivní dopad na britskou libru. Ta posílila až o 1,2 procenta na nejvyšší úroveň za poslední bezmála 4 měsíce.

Reklama

Doporučované