Hlavní obsah
Online

Lídři EU kývli na brexitovou dohodu. Není ale jisté, že ji britský premiér Johnson doma prosadí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Po maratonských rokováních se týmy britských a unijních vyjednavačů shodly na brexitové dohodě. Není ale jisté, zda se ji podaří v Británii prosadit. Proti by kvůli detailům týkajícím se DPH v Severním Irsku mohli být poslanci z unionistické strany DUP a její prosazení by mohli zmařit. Kromě britského parlamentu dohodu musí schválit i europarlament. O věci dnes a zítra bude jednat summit Evropské unie v Bruselu.

Článek

O skutečné podobě textu a o tom, jaké ústupky musely obě strany přijmout, není prakticky nic známo. Jednání probíhají v tzv. „tunelu”, tedy v modelu, který zamezuje úniku informací na veřejnost. Soudě podle reakcí radikálních zastánců brexitu z řad poslanců Konzervativní strany, s nimiž Boris Johnson pokrok v jednáních konzultoval, nejspíš londýnská vláda překročila dosavadní „červené linie” svého přístupu.

Unijní lídři chtějí po britském premiéru Johnsonovi záruky, že nová podoba brexitová dohody projde britským parlamentem. To je teď vzhledem k odmítavému postoji DUP více než sporné. Poslanci britské Dolní sněmovny jsou připraveni se výjimečně sejít v sobotu 19. října, aby dohodu schválili.

Sledujte živě naše zpravodajství od Jolany Humpálové přímo z Bruselu nebo od našeho šéfkomentátora Jiřího Hoška.

  • Dohoda je dobrá pro Irsko i Severní Irsko, myslí si Varadkar

    Podle irského premiéra Lea Varadkara je nová brexitová dohoda „dobrá pro Irsko i Severní Irsko“, píše agentura AFP.

  • Financial Times hovoří o významném politickém úspěchu pro britského premiéra

    „EU říkala, že nebude znovu otvírat dohodu o vystoupení ani přepracovávat irskou pojistku. Johnson je k tomu donutil a zajistil změny. Nahradil celobritskou pojistku, kterou tolik nenáviděli konzervativní poslanci… Pojistkou, která se týká čistě Severního Irska,” hodnotí deník.

  • Proti dohodě jsou severoirští unionisté

    Proti se ale již postavila severoirská Demokratická unionistická strana (DUP). Ta donedávna zajišťovala menšinové vládě konzervativců většinu v parlamentu. „Tyto návrhy nejsou podle našeho názoru ve prospěch ekonomické prosperity Severního Irska a oslabují jednotu svazku (Británie a Severního Irska),” uvedli zástupci DUP.

  • Londýn se dohodl s EU o brexitu

    Británie a Brusel se dnes, těsně před začátkem klíčového summitu Evropské unie, dohodly na upravených podmínkách brexitu. Oznámili to britský premiér Boris Johnson, podle něhož díky dohodě jeho země „získává zpět kontrolu“, a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který dokument označil za „spravedlivý a vyvážený“.

  • Severní Irsko zůstane v britském celním prostoru, ale bude vstupním bodem na trh EU

    Hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier uvedl, že Severní Irsko zůstane v britském celním prostoru, zároveň ale bude vstupním bodem na jednotný trh EU. Jde podle něj o kompromisní řešení sporů kolem budoucího režimu na irské hranici, což byl klíčový problém vleklých jednání. Zejména kvůli původní podobě takzvané irské pojistky text „rozvodové dohody“, který s Bruselem vyjednala bývalá britská premiérka Theresa Mayová, třikrát odmítl britský parlament.

  • Tusk: Zdá se, že jsme velmi blízko poslednímu kroku

    „Evropská rada podpořila tuto dohodu a zdá se, že jsme velmi blízko poslednímu kroku,“ prohlásil po jednání šéf unijních summitů Donald Tusk. Zdůraznil, že EU dodržela svůj závazek a do poslední chvíle stála za Irskem, které je s výstupní smlouvou spokojeno. Johnson prohlásil, že dohoda znamená, že Spojené království zůstane jednotné a může být základem pro budoucí partnerství s Unií.

  • Bloomberg: Johnsonova dohoda je ekonomicky horší než ta od Mayové

    Nová dohoda o podmínkách odchodu Británie z Evropské unie sjednaná premiérem Borisem Johnsonem je podle analytiků pro růst britské ekonomiky méně příznivá než dohoda jeho předchůdkyně Theresy Mayové. Analýza v případě Johnsonovy dohody dlouhodobý růst odhaduje na méně než 1,5 procenta ročně. V případě dohody sjednané Mayovou by růst podle analýzy činil 1,7 procenta a při setrvání v EU 1,9 procenta.

  • Všichni doufáme, že to dopadne a Velká Británie odejde k 31. říjnu s dohodou, řekl český premiér

    „Potom jsme strávili několik hodin spekulacemi ‚co když’. To uvidíme v sobotu, všichni doufáme, že to dopadne a Velká Británie odejde k 31. říjnu s dohodou. Johnson byl velice sebevědomý a zkrátka říkal, že to zvládne. Kolegové se ho ptali, že jsme to slyšeli už předtím od jeho předchůdkyně. Ale myslím, že je zbytečné o tom spekulovat. Uvidíme, co bude v sobotu,” řekl dále k jednání český premiér. „A samozřejmě, pokud by to nedopadlo, což doufám, že se nestane, tak je jasné, že budeme muset nějakým způsobem rozhodnout, co dál.”

  • Babiš po jednání o brexitu: Johnson je charismatický lídr

    „K bodu brexit: poprvé se zúčastnil britský premiér Boris Johnson, který je skutečně charismatický lídr, jenž mluví velice konkrétně a stručně. Přišel, řekl nám, že je strašně rád, že je s námi. A také poznamenal, že doufá, že i naposledy,” řekl na úvod premiér Babiš.

  • Donald Tusk vystoupil na tiskové konferenci

    „Dnešek přinesl dohodu, díky které se můžeme vyhnout chaosu a atmosféře konfliktu mezi sedmadvacítkou členských států a Velkou Británií,” řekl Tusk.

  • Summit EU podpořil uzavřenou brexitovou dohodu

    Lídři zemí Evropské unie dnes podpořili uzavřenou dohodu o britském odchodu z EU. Informoval o tom mluvčí předsedy Evropské rady Donalda Tuska Preben Aamann, podle něhož summitová jednání o brexitu skončila. Prezidenti a premiéři v přijatých závěrech rovněž schválili politickou deklaraci o budoucích vztazích Británie a EU.

  • Jednání o brexitu na unijním summitu skončilo

  • Matematika sobotního hlasování. Jakou má Johnson šanci prosadit dohodu?

  • Sassoli: EP je připraven dohodu schválit včas, ale až po Britech

    Evropský parlament je připraven hlasovat o brexitové dohodě do konce října, aby nebyl nutný další odklad odchodu Británie z Evropské unie. Řekl to po dnešním jednání s prezidenty a premiéry unijních států předseda EP David Sassoli. Nejdříve však podle něj musí dohodu podpořit lídři EU a schválit britský parlament.

  • Euro a libra díky brexitové dohodě posilují

    Euro dnes na devizových trzích posiluje, jeho kurz podpořilo dosažení dlouho očekávané dohody o podmínkách odchodu Británie z Evropské unie. Britská libra se vůči dolaru po zprávě o brexitové dohodě vyšplhala až na pětiměsíční maximum blízko 1,30 USD, později však o velkou část zisků přišla.

  • Merkelová je s dohodou k brexitu spokojena

    Uzavření brexitové dohody je dobrou zprávou, po které osud vystoupení Británie z Evropské unie závisí na parlamentech obou stran. Před začátkem summitu EU v Bruselu to dnes prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová.

  • Summit v Bruselu: večer se bude jednat o Turecku i rozšíření EU o další členské státy

    Na pracovní večeři se bude jednat o diplomatických vztazích s Tureckem, a to s ohledem na turecký vojenský zásah na severu Sýrie. Podle unijního zdroje padne otázka migrace i embarga na export zbraní do Turecka, které v posledních dnech evropské země zahájily. Očekává se, že k tématu bude mluvit například německá kancléřka Angela Merkelová.

    Dále by se mělo řešit rozšíření Evropské unie. Na zahájení rozhovorů s EU čekají Severní Makedonie a Albánie – původně měla přístupová diskuze započít v tomto měsíci. Francie je ale proti, podle zdroje z EU by raději přehodnotila celý mechanismus rozšiřování Unie. Podle prezidenta Evropské rady Donalda Tuska by „nezahájení rozhovorů byla chyba“.

  • Celé vyjádření premiéra Babiše k rozvodové dohodě Británie s EU

    Vyjádření premiéra Andreje Babiše k brexitové dohodě.Video: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy