Hlavní obsah

Seriál brexit na pokračování. Johnson chce dohodu v kanadském stylu

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson při svém pobrexitovém projevu.

Reklama

Vypadalo to na přátelský rozchod. Před tím, než Velká Británie vystoupila z Evropské unie, se obě strany plácaly po ramenou a slibovaly si nejbližší vztahy i po dlouho odkládaném brexitu. Sedmačtyřicetileté manželství se v pátek oficiálně rozpadlo a Unie se Spojeným královstvím teď stojí před další zkouškou. Už nyní to skřípe…

Článek

V příštích jedenácti měsících musí Británie s EU vyřešit podobu budoucího vzájemného fungování. Zejména obchodní vztahy, které by měla zaštítit jakási dohoda 2.0. Jakkoli byly vzájemné vzkazy a ujišťování představitelů Unie i ostrovního státu před brexitem vřelé, teď jde doopravdy do tuhého. A obě strany začínají svá vyjádření pozvolna přiostřovat.

Britský premiér Boris Johnson podle BBC soudí, že není třeba, aby součástí dohody o volném obchodu bylo přijetí a převzetí unijních pravidel. A to těch upravujících třeba hospodářskou soutěž, životní prostředí nebo i dotace. Spojené království podle Johnsona není povinováno přijmout unijní pravidla o nic víc, než by byla Unie zavázána přijmout ta britská.

Podobně se o víkendu vyjádřil i britský ministr zahraničí, konzervativec Dominic Raab. Uvedl, že souhlas s dodržováním unijních předpisů by popřel smysl brexitu jako takového.

Model EU-Kanada i pro Británii

Obsah Johnsonova pondělního pobrexitového projevu už tradičně s předstihem zveřejnila britská média. Šéf vládních konzervativců chce vyjednávání směřovat k dohodě ve stylu smlouvy o volném obchodu mezi Kanadou a EU.

Takový scénář podle serveru Politico už jednou zazněl – navrhl ho hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier už v roce 2017. Tehdy stála u britského kormidla expremiérka Theresa Mayová.

„Ve chvíli, kdy byly (při vyjednávání) odloženy všechny návrhy, které překračovaly britskou červenou čáru, třeba volný pohyb občanů EU, model Kanada byl prakticky jediný, který zbyl,“ píše Politico.

Jak vypadá obchodní dohoda mezi EU a Kanadou?

– blok ji se severoamerickou zemí podepsal v říjnu roku 2016

– do roku 2025 bude obchod téměř bezcelní (vysmlouvané je odstranění 98,6 % kanadských a 98,7 % evropských cel a celních překážek)

– zajistila otevření trhu s veřejnými zakázkami a trhu služeb

– posílila ochranu investorů a investic a mechanismus řešení sporů

– odstranila bariéry obchodu a spolupráce v oblasti regulace ve vybraných sektorech

Johnson měl několikrát zdůraznit, že by o dohodu podle kanadského modelu stál víc než o blízké ekonomické partnerství Británie a evropského bloku. Podle odborníků je ale realita jinde. „Když mluví o Kanadě, nemyslí tím doslova Kanadu. Mají na mysli rovnováhu povinností a přístupu,“ řekl serveru Politico Sam Lowe z Centra pro evropskou reformu.

Barnier: „Záleží na Británii”

O budoucích vztazích Unie a Velké Británie v pondělí promluvil i hlavní vyjednavač EU Michel Barnier. Ten podle britské BBC řekl, že je Evropa připravená Británii nabídnout jako pilíř jejich partnerství vysoce ambiciózní dohodu bez kvót i cel. Záleží ale podle něj na Spojeném království, zda bude souhlasit se „specifickými a efektivními zárukami, které by vyrovnaly šance oběma stranám a zajistily, aby hospodářská soutěž zůstala otevřená a férová.

Barnier podle ČTK uvedl, že v principu půjde o stejnou dohodu, jakou má EU s Kanadou, její konkrétní podmínky se však budou lišit. „Budeme vyjednávat se zemí, která je s námi úzce svázána a byla součástí našeho jednotného trhu,“ zdůraznil. Na rozdíl od Kanady, s níž Unie vztahy navazovala, je totiž bude s Británií spíše rozvolňovat.

Foto: Profimedia.cz

Michel Barnier je u vyjednávání unijních pobrexitových vztahů s Británií od samého počátku.

Evropský vyjednavač podotkl, že zboží, které vstupuje do EU, musí odpovídat jejím zdravotním předpisům i jiným standardům. Proto bude podléhat kontrolám. „Firmy se musí adaptovat na tuto novou realitu,“ řekl podle BBC.

Nejjednodušší by bylo, kdyby se Británie i nadále držela co nejvíce evropských předpisů. „Bude se Británie i v budoucnu řídit unijním společenským regulačním modelem, nebo se od něj bude snažit odklonit? Odpověď na tuto otázku bude stěžejní,“ dodal Barnier.

Reklama

Doporučované