Hlavní obsah

Brexitové letadlo, svérázná kampaň Pirátů za rušení pokut a k čemu se hodí zkušenosti z armády

Den očima Martiny Spěváčkové.Video: Martina Spěváčková

 

Reklama

Jaké události přinesla středa s datem 23. května?

Článek

Britský ministr zahraničí Boris Johnson si stěžuje na to, jakým způsobem cestuje po světě, kde má za úkol vysvětlovat pozici své země po odchodu z EU. Šéf britské diplomacie by podle svých slov chtěl vlastní „brexitové letadlo”. Tedy takový prostředek, který by důstojně reprezentoval jeho zemi. Johnson tvrdí, že mu nejde o pohodlnost, ale o reprezentaci.

A když už by se Johnsonovi skutečně jeho přání splnilo, tak doporučujeme politikovi i jeho brexitovému letadlu jako první návštěvu Německa. V loňském roce totiž získal německé občanství rekordní počet Britů. Zatímco v roce 2015 se jich německými občany stalo 622, loni to bylo již téměř 7500. Nárůst podle Spolkového statistického úřadu zjevně souvisí s plánovaným odchodem Británie z Evropské unie.

Piráti sice se svým návrhem na osvobození opilých vodáků od pokut u vlády neuspěli, přesto se ale nevzdávají. A do boje za svoji věc vytáhli ještě silnější kalibr. Na svůj stranický účet na Twitteru si dali proslulou fotku Miloše Zemana užívajícího si léto ve svém člunu. A dodali, že i přes negativní stanovisko kabinetu budou dál razit jejich návrh a že podle stávající legislativy se i na takové plavidlo vztahuje případná pokuta. Fotografie je podle nich ale jen ilustrační.

Když dva dělají totéž, není to totéž. Vyprávět by mohla ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová a její předchůdce v úřadu Martin Stropnický. Ten teď kvůli prohlášení své kolegyně o prověření zakázek na mobilní radary za miliardy korun žádá o svolání bezpečnostní rady státu. Do té doby věc nechce komentovat.

A u armády zůstáváme, jen se přesuneme do Francie. Tamní venkov děsil téměř půl roku nepolapitelný zloděj, který opakovaně pronikal do příbytků a ukrýval se v tamním lese. Nakonec se ukázalo, že jde o 51letého veterána britské armády, který k loupení šikovně využíval všech předností vojenského výcviku.

Reklama

Doporučované