Hlavní obsah
Online

Juncker vyloučil nové jednání o brexitové dohodě

Dohady v britském parlamentu o podobě odchodu Británie z Evropské unie vrcholí. (10. 12. 2018)Video: Tomáš Vzorek

 

Reklama

aktualizováno •

Britská vláda se kvůli vnitropolitickým neshodám rozhodla odložit úterní hlasování britského parlamentu o připravené brexitové dohodě mezi Londýnem a zbytkem Evropské unie. Předseda Evropské komise Jean Claude Juncker v úterý vyloučil, že by Unie s Brity jednala o nové dohodě. Do rozvodu Spojeného království se zbytkem Unie v pondělí významně zasáhl Soudní dvůr EU. Rozhodl, že Británie může brexit jednostranně zastavit.

Článek

Premiérka Theresa Mayová v pondělí oznámila, že hlasování plánované na úterý o brexitové dohodě v Dolní sněmovně ruší. Potvrdila tak dřívější spekulace britského tisku. Dodala, že o dohodě, která stanoví podmínky odchodu země z Evropské unie, bude znovu jednat se svými protějšky z EU.

Podle britských médií je pravděpodobné, že poslanci dostanou možnost se k dohodě vyslovit až v lednu. Poslední možný termín hlasování je 21. ledna.

Agentura AP píše, že postup Mayové sice odvrátil ponižující porážku vlády při hlasování v britském parlamentu, ale způsobil zmatek v brexitových plánech Londýna.

V debatě s poslanci Evropského parlamentu (EP) v úterý ve Štrasburku prohlásil předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker, že pro nové vyjednávání dohody o vystoupení Británie z Evropské unie neexistuje žádný prostor a již dojednaná podoba smlouvy o brexitu je tou nejlepší a jedinou možnou. Podle něho však existují možnosti vyjasnit a interpretovat sporné body v rámci současného textu dohody.

Soudní dvůr Evropské unie dříve v pondělí rozhodl, že Velká Británie může jednostranně zastavit brexit. Britská vláda může vzít zpět aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy, rozhodnutí by se muselo uskutečnit v souladu s britskou ústavou. Výsledkem by podle soudu bylo, že země by zůstala členem společenství za stejných podmínek jako dosud.

  • Bývalý ministr pro brexit se dotázal Mayové, zda bude chtít využít časem omezenou pojistku

    Bývalý ministr pro brexit David Davis položil Mayové otázku, zda plánuje využít pojistku na irskou hranici pod časovým limitem. Premiérka odpověděla, že pojistka není zájmem Evropské unie ani Spojeného království.

  • Mluvčí Mayové: O brexitu se bude hlasovat před 21. lednem

    Britští poslanci budou o dohodě o odchodu své země z Evropské unie hlasovat ještě před 21. lednem, řekl dnes mluvčí premiérky Theresy Mayové. Zmíněné datum představuje hranici stanovenou dřívějším zákonem, po níž už vláda musí poslancům předložit plán, pokud by stále hrozil brexit bez dohody. Tato lhůta ale podle médií přestala platit s uzavřením dohody mezi britskou vládou a EU, tudíž se objevily obavy, že by se hlasování mohlo odkládat až do března.

  • Juncker vyloučil možnost vyjednávání o nové brexitové dohodě

    Pro nové vyjednávání dohody o vystoupení Británie z Evropské unie neexistuje žádný prostor a již dojednaná podoba smlouvy o brexitu je tou nejlepší a jedinou možnou. V debatě s poslanci Evropského parlamentu (EP) to dnes ve Štrasburku prohlásil předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker. Podle něho však existují možnosti vyjasnit a interpretovat sporné body v rámci současného textu dohody.

    Juncker informoval poslance o přípravě jednání evropského summitu, který začíná ve čtvrtek v Bruselu. V reakci na pondělní rozhodnutí britské premiérky Theresy Mayové odložit parlamentní hlasování o brexitové dohodě původně plánované na dnešek Juncker uvedl, že EU nehodlá s Londýnem znovu otevírat jednání.

    „Je to jediná možná dohoda. Není prostor pro nové vyjednávání,“ prohlásil šéf komise.

    Na Twitteru Juncker potvrdil své dnešní večerní setkání s britskou premiérkou.

    Juncker dnes ve zjevné narážce na sporné body kritizované britskými politiky dodal, že pokud se k dohodě přistoupí inteligentně, „dává prostor pro další upřesňování a interpretace“.

  • Mayová se sešla s nizozemským premiérem

    Britská premiérka se dnes v Haagu setkala se svým nizozemským protějškem Markem Ruttem. Mayová mu podle svého mluvčího jasně sdělila, že bude potřebovat záruky ohledně pojistky, aby mohla „rozvodová dohoda“ projít Dolní sněmovnou. Rutte po setkání na Twitter napsal pouze tolik, že snídaně s Mayovou se konala v rámci příprav na nadcházející summit EU a přinesla „užitečný rozhovor“ o posledním vývoji kolem brexitu.

  • Krok Mayové je ponižující a vyvolává chaos, míní tisk

    Londýnský list The Times mimo jiné poznamenal, že nyní pravděpodobně zesílí tlak na Mayovou, aby premiérský úřad opustila. Také deník The Independent si všímá, že přibývá kritiků, kteří volají po demisi Mayové „kvůli ponížení“ kolem hlasování.

    O ponížení píše také list The Financial Times (FT). „Mayová zrušila hlasování o brexitu při ponižujícím kroku zpět,“ uvádí FT hned v titulku. Vystoupení Mayové zároveň označuje za „ponižující přiznání porážky“. Všímá si rovněž pádu libry na mnohaměsíční minimum i zvýšeného zájmu investorů o britské vládní dluhopisy, které zlevnily.

    Americký list The Wall Street Journal napsal, že odložení parlamentního hlasování o brexitové dohodě uvrhlo v chaos jak vládu Mayové, tak její plány ohledně odchodu země z evropského bloku.

    „Teď je možné všechno,“ tvrdí v titulku německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Míní tím možnosti odstoupení Mayové, jejího pádu, nových voleb i nového jednání o brexitové dohodě. FAZ upozorňuje, že v Bruselu, kam se Mayová rozhodla znovu zamířit s cílem vyjednat úpravy v už vyjednané dohodě, nemůže očekávat velkou vstřícnost. V samotném Londýně pak údajně panuje chaos.

  • Stále více poslanců se staví za druhé referendum

    Již mnoho poslanců, zejména opozičních, během jednání podpořilo možnost druhého referenda. Brexit podle nich nyní znamená něco jiného než dva roky zpátky, tedy nekonečná vyjednávání bez záruky úspěchu, kroky zpět a problémy.

  • Mayová neřekla, kdy hlasování proběhne

    Předsedkyně vlády odmítla specifikovat, kdy a za jakých podmínek budou poslanci parlamentu hlasovat. Nadále pokračuje v obraně nynějšího znění dohody. Opoziční poslanci odmítají smysl prosazování stejného návrhu, který se netěší podpoře sněmovny.

  • Předseda Dolní sněmovny Bercow: Poslanci by měli hlasovat

    John Bercow, předseda Dolní komory, vstoupil do diskuze a označil posunutí hlasování za pravděpodobně nezdvořilé pro velkou část poslanců. Bylo by prý podle něj naprosto logické dát poslancům možnost rozhodnout.

  • Mayová: Ať si parlament rozmyslí, zda chce vyslyšet vůli lidu, nebo ne

    Premiérka Theresa Mayová v reakci na Corbyna apelovala na poslance, aby se rozhodli, zda podpoří její návrh, který prohlašuje za jediný, který dokáže voličům zajistit realizaci výsledku referenda z roku 2016. Poslanci reagují výkřiky a smíchem.

  • Corbyn: Premiérka jednala bezhlavě, věděla, že dohoda neprojde parlamentem

    Po Mayové se slova ujal šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn. Ten požádal, aby premiérka jednala jasně a byla konzistentní ve svých činech. Také vyzval k tomu, aby si rozmyslela, zda je schopna vyjednat plnohodnotnou dohodu. Pokud ne, měla by podle něj odstoupit.

  • Potvrzeno. V úterý se hlasovat nebude

    Theresa Mayová na plénu Dolní sněmovny potvrdila, že hlasování poslanců o návrhu dohody o brexitu zítra neproběhne.

  • Irský premiér: Znovu jednání otevírat nebudeme

    Premiér Irské republiky Leo Varadkar v reakci na poslední vývoj událostí televizi Sky řekl, že jeho vláda v žádném případě nepřistoupí na znovuotevření vyjednávání ohledně dohody o brexitu, zejména o hranici se Severním Irskem. Tuto dohodu prý trvalo vyjednat více než rok, žádná možnost její změny nepřichází v úvahu.

  • „Už se na to nemůžu dívat,“ říká koordinátor europarlamentu Verhofstadt

    Koordinátor brexitu z Evropského parlamentu Guy Verhofstadt také vyjádřil svou frustraci z jednání premiérky Mayové. Na svůj Twitter napsal, že EU nikdy nezklame Irsko.

    „Už se na to nemůžu dívat. Po dvou letech vyjednávání se konzervativní vláda rozhodne, že odloží hlasování. Jen bych chtěl, aby si všichni zapamatovali, že Irsko nikdy nezklameme. Toto odložení ještě zhorší nejistotu pro lidi a byznys. Už by se konečně měli nějak rozhodnout!“

  • Skotská premiérka Sturgeonová veřejně nabízí podporu Corbynovi

    Předsedkyně vlády Skotska Nicola Sturgeonová napsala na svůj Twitter, že pokud strana labouristů vydobude hlasování o nedůvěře vládě, vládnoucí Skotská národní strana podpoří iniciativu za druhé referendum o brexitu.

  • Britská ekonomika s blížícím se termínem brexitu zpomaluje

    Britská ekonomika s blížícím se termínem odchodu země z Evropské unie ztrácí tempo. Britský statistický úřad dnes oznámil, že hrubý domácí produkt (HDP) se v období od srpna do října zvýšil pouze o 0,4 procenta ve srovnání s růstem 0,6 procenta v období od července do září. Za zpomalením růstu stojí slabší prodej aut a odstávky výroby v továrnách, což jsou podle podnikatelských sdružení důsledky nejistoty ohledně brexitu.

  • Nemáme fungující vládu, stěžuje si lídr opozice Corbyn

    Předseda opoziční Labouristické strany Jeremy Corbyn si postěžoval, že Spojené království nemá fungující vládu. Řekl to v reakci na informace o zrušení úterního hlasování o odhodě o brexitu.

    „Vláda se rozhodla, že kvůli katastrofálnosti návrhu dohody odloží hlasování na poslední chvíli. Víme již dva týdny, že návrh od premiérky může Velkou Británii jen poškodit a není možné, aby prošel sněmovnou. Nemáme funkční vládu, zatímco předsedkyně vlády pokračuje v packání brexitu, naše veřejné služby procházejí zlomovým bodem a komunity trpí nedostatkem investic. Plán labouristů s pracovními místy na prvním místě musí být součástí dalších vyjednávání s Bruselem,“ řekl.

  • Mluvčí Mayové: Na postoji k brexitu se nemění vůbec nic

    Mluvčí Theresy Mayové prohlásila, že dnešní verdikt Soudního dvora Evropské unie o brexitu na britském postoji nic nemění a že stávající podobu dohody považuje premiérka za konečnou. Stejně se dnes k textu dohody vyjádřil přes svou mluvčí i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. „Otevírat jednání znovu nebudeme,“ řekla Junckerova mluvčí.

  • Skotská premiérka: Mayová je zbabělá

    Předsedkyně vlády Skotska Nicola Sturgeonová vyjádřila na Twitteru své rozčarování z odložení hlasování, o kterém se již v médiích mluví jako o hotové věci.

    „Je to potvrzené. Ubohá zbabělost premiérky Mayové, pro kterou jsou zájmy Konzervativní strany nadřazené všemu. Tohle nemůže pokračovat," napsala na svůj Twitter Sturgeonová.

  • Sky: Mayová by hlasování prohrála poměrem 418:187

    Analytici ze stanice Sky přišli s odhadem, jak by vypadalo úterní hlasování o dohodě o brexitu. Mayová by jej podle nich drtivě prohrála. Proti návrhu by bylo nejvíce opozičních labouristů.

    Foto: Sky

    Odhad stanice Sky na potenciální průběh útenrího hlasování

  • Stále více zdrojů potvrzuje, že se v úterý hlasovat nebude

    Britská stanice Sky informuje, že několik zdrojů přímo z vlády potvrdilo, že zítra hlasování o přijetí či nepřijetí dohody o brexitu neproběhne. Drtivá porážka Theresy Mayové se zřejmě konat nebude.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy