Hlavní obsah

Brexitu se obávají i české firmy. Jak velká je to hrozba a jak se na ni připravit?

Rozhovor s ředitelem firemního bankovnictví ČSOB Petrem Mandou o dopadu brexitu na českou ekonomiku.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podobu brexitu se nedaří ujednat ani dva týdny před oficiálním datem vystoupení Velké Británie z evropského společenství. Nejistota panuje nejen v centru dění ale i u českých firem, které s Británií obchodují. Na některé situace se ale podle ředitele firemního bankovnictví ČSOB Petra Mandy dá připravit.

Článek

Podle průzkumu ČSOB to vypadá, že se podnikatelé brexitu nijak výrazně neobávají, konkrétně jen 36 % dotázaných uvedlo, že očekává negativní vliv na podnikání důsledkem brexitu.

Podle ředitele firemního bankovnictví ČSOB Petra Mandy je ale i přesto na českých podnikatelích znát nervozita, a to především z množství scénářů, které mohou koncem března nastat.

Největší rizika jsou podle něj v odběratelsko-dodavatelských vztazích. „Často například firmy zvažují, jaký bude mít brexit dopad do jejich právních vztahů v rámci obchodních smluv,“ uvádí Manda příklad.

Celý rozhovor s Petrem Mandou najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované