Hlavní obsah

Březnový Zpravodaj Sherlock Senior

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

V části mediálního vzdělávání vám ukážeme, jaké atributy musí mít fake news, aby se mohly masově šířit. Nabízíme vám také nové termíny i témata online kurzů Sherlock Senior.

Článek

Milé čtenářky a milí čtenáři,

posíláme vám březnový Zpravodaj Sherlock Senior. V první části najdete přehled současných hoaxů. V části mediálního vzdělávání vám ukážeme, jaké atributy musí mít fake news, aby se mohly masově šířit. Nabízíme vám také další termíny online kurzů, tentokrát i s novými tématy. V závěru najdete informace, které vám mohly uniknout. Zároveň připomínáme: Pokud narazíte na zprávu, která by podle vás mohla být hoaxem, napište nám, prosím.

Aktuální hoaxy: Po očkování umírají lidé a testování nefunguje

Švýcarsko nepovolilo očkování

Řetězovými e-maily se šíří nepravdivá informace, že Švýcarsko nedovolí očkovat své obyvatele. V textu plném odborných termínů, kterým čtenáři nemají šanci rozumět, mimo jiné stojí: „Švýcaři si pospíšili a koronavirové vakcíny zakázali. Co ostatní národy Evropy, nechají si to píchnout v největším sociálně-biologickém experimentu všech dob? Švýcaři chtějí zcela obejít praktické lékaře, očkovat se bude na jiných místech. (…) Určitě nechceme popírat, jak ničivý dopad covid-19 na určité nízké procento pacientů má, ale obrovská vakcinační kampaň, která se rozjela po celém světě, může mít za následek zatím neznámé problémy pro obrovské množství lidí.“ Opak je však pravdou. Podle webu Federálního úřadu pro veřejné zdraví začalo plošné očkování ve Švýcarsku již 4. ledna, a nejstarší seniory začala země helvétského kříže očkovat na evropském kontinentu dokonce jako první.

Reportérka CNN Prima News absolvovala v jednom dni deset testů na covid s rozdílnými výsledky

Skoro dvacet tisíc sdílení na sociální síti Facebook má příspěvek upozorňující na fakt, že se redaktorka CNN Prima News nechala v jednom dni vícekrát otestovat na koronavirus a získala jak pozitivní, tak negativní výsledek. Zdrojem této informace byl článek, po jehož důkladném přečtení je ale jasné, že se nejednalo o testování v jednom dni a že šlo primárně o upozornění na jedno odběrové místo, kde testovaným vycházely falešně pozitivní výsledky testů.

Přes padesát mrtvých za deset dní po očkování na Gibraltaru

Již od prosince, kdy se začalo očkovat, se šíří dezinformace, že nechat se očkovat proti koronaviru představuje risk, který ohrožuje naše životy. Příkladem pak má být například úmrtí 53 lidí v Gibraltaru. Tato informace se začala šířit v podobě řetězových e-mailů a uváděla několik zdrojů, například Otevři svou mysl, AC24.cz, infovojna.sk nebo slovanskenoviny.sk. Vláda Gibraltaru však vydala prohlášení, ve kterém deklaruje, „že neexistuje žádný důkaz, že by někdo z 11 073 proočkovaných na Gibraltaru zemřel v důsledku jakékoli reakce na vakcínu. Informace na sociálních sítích jsou nepravdivé a pocházejí ze zdiskreditovaných zdrojů. Z více jak 11 000 osob, které byly očkovány, zemřelo šest osob z důvodů nesouvisejících s očkováním.“ Mimo Izrael jsou ve většině zemí dosud proočkovány jen rizikové skupiny, tedy vedle zdravotnického personálu také senioři ve vyšším věku, lidé se závažným onkologickým onemocněním apod. Je logické, že tito lidé budou umírat, a to bez ohledu na současnou koronavirovou situaci i fakt, zda za sebou mají, či nemají očkování. Je zřejmé, že zprávy tohoto typu budou přibývat, proto je důležité sledovat případné negativní dopady jen z oficiálních zdravotnických statistik.

Zaměstnankyně Oblastní nemocnice Příbram: Zaměstnanci jsou nuceni k očkování pod nátlakem a dostávají za něj odměnu 60 000 Kč

Na sociální síti Facebook se objevilo neověřené svědectví, které popisuje situaci v příbramské nemocnici. Ačkoli může příspěvek vypadat důvěryhodně, není v něm uvedené žádné konkrétní jméno, a nelze tedy ověřit pravdivost informace. Pokud zaměstnankyni nemocnice skutečně trápí aktuální situace na jejím pracovišti, není třeba se svěřovat neznámému facebookovému uživateli, ale ideální variantou je oznámit vše inspektorátu práce nebo oslovit média a podat jim o celé situaci svědectví. Podle zákona mají totiž novináři právo utajit zdroj svých informací, takže by se daná zaměstnankyně nemusela bát o prozrazení svojí identity. Příbramská radnice nicméně podezření vyvrátila prohlášením, že se nemocnice bude proti dezinformaci právně bránit.

Téma z mediálního vzdělávání: Jak vznikají fake news o Pirátech a další kurzy s novými tématy bezplatného online mediálního vzdělávání

​​​​​​​V sekci mediální vzdělávání vám nabízíme dvě velká témata. Prvním je rozklíčování hoaxu zaměřeného na seniory a prohlubujícího generační konflikt. V druhé části vám nabízíme další termíny i nová témata mediálního vzdělání.

1. Údajný text Erika Besta: Důchodci by měli být lovnou zvěří, bez jakýchkoli práv, a pokud bydlí sami, měli by se starat o migranty

Erik Best je americký novinář žijící v Česku. Řetězovými e-maily se šíří text, který dokonce na webu zveřejnila jedna z okresních organizací KSČM. Byť je text přisuzován Eriku Bestovi, není uveden na jeho facebookovém profilu ani na jeho webových stránkách. Tento fakt sice nevylučuje jeho autorství, ale pokud by Erik Best byl skutečným autorem, text pravděpodobně není aktuální. To nám však nevadí. Vzhledem k tomu, že se článek těší vysoké popularitě, zaslouží si naši pozornost. Samotný titulek „Co by se stalo, kdyby Piráti vyhráli volby a premiérem se stal feťák Bartoš“ navozuje domněnku, že předseda Pirátů Ivan Bartoš je narkoman. Jak však sám Bartoš otevřeně prohlašuje, nejenže nebere žádné drogy, ale nepije ani alkohol. Novináři si podobná odvážná tvrzení rádi ověřují a snaží se lidi nachytat při porušování jejich vlastních slov, ale Ivan Bartoš doposud nebyl viděný ani při nákupu drog, ani v restauraci na jednom pivu.

Nejdřív by likvidoval vše, co zavedlo ANO. Valorizaci důchodů a vrácení jejich výší na dobu před rokem 2017.“ V tomto případě je potřeba upozornit, že valorizace důchodů vychází ze zákona, a bylo by tedy velmi obtížné ji zvrátit.

Dále by (Piráti) legalizovali svoji milici ANTIFA, která by rozpoutala v České republice peklo. Byla by nad policií.“ Kromě toho, že není prokázané žádné spojení mezi ANTIFA a Piráty, je těžké si představit, že by malopočetný spolek úkoloval Policejní prezidium ČR.

Konečně by došlo k tomu, k čemu se zavázali u George Sorose, tj. zaplavit republiku ilegálními migranty.“ Zde opět chybí jakýkoli důkaz o propojení George Sorose a Pirátů. Navíc hospodaření všech politických stran podléhá kontrole Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Piráti mají transparentní účet, takže pokud by se na něm nějaká platba od George Sorose objevila, veřejnost by o tom byla od novinářů velmi pravděpodobně informována.

Důchodci by měli být lovnou zvěří, bez jakýchkoli práv, a pokud bydlí sami, měli by se starat o migranty. Měli by být ponižováni a šikanováni mládeží všude, kde se objeví. V obchodech, lékárnách apod.“ Podobné hoaxy (Piráti chtějí seniorům odebírat řidičské průkazy a plánují zřízení společných hrobů) jsme již ověřovali v loňském Zpravodaji Sherlock Senior. Je nutné si uvědomit, že i členové Pirátů mají své rodiče a prarodiče. Opravdu by si přáli, aby je někdo šikanoval a ublížil by jim? Někdy je při hodnocení nutné obsah posuzovat i kriticky.

Šířený text je však zajímavý tím, že se v něm objevuje několik tezí, o kterých je jasné, že jsou čtenářům povědomé, a podporují tak důvěryhodnost tvrzení. Jak k takovéto manipulaci dochází?

Ivan Bartoš určitě zaujme svými dredy. Ty působí na starší generaci stejně jako dlouhé vlasy „mániček“ v 70. a 80. letech, kdy propaganda líčila tehdejší příznivce hudebního stylu underground jako narkomany. Velkou roli v šíření nedůvěry tehdy sehrál i 29. díl seriálu Třicet případů majora Zemana s názvem Mimikry, kde dokonce členové undergroundové kapely unesli letadlo a zastřelili pilota. Dnes však nemáme na šíření dezinformací televizní seriál, ale řetězové e-maily.

V textu jsou připomínáni migranti. Na to česká společnost vždy reaguje, takže pokud chcete někoho poškodit, vždy mu přisoudíte velkorysý proimigrantský postoj. O to více tato metoda funguje ve chvíli, kdy uvedete, že nastěhujete imigranty přímo do bytů seniorů. To se musí vyděsit každý příčetný senior.

Sázkou na jistotu je zmínit v textu jedenadevadesátiletého finančníka George Sorose. Nikdo o něm dnes sice moc neví, ale jeho jméno zafunguje vždycky. Ani jednu z jeho tří charakteristik – je to dolarový miliardář, finanční spekulant a především Žid – společnost nevnímá dobře. Počátek démonizace George Sorose začíná v Rusku, kde Kreml za Sorosovu podporu občanského sektoru a nezávislých médií spojuje tradiční ruský antisemitismus se snahou Židů ovládnout společnost a celé státy s cílem všem škodit ve svůj prospěch. To navazuje na spis Protokoly sionských mudrců z roku 1903, který vznikl za cara Mikuláše II. na popud tehdejší tajné policie. Protokoly měly zvrátit liberalizační procesy v ruské monarchii, jako byl například vznik parlamentu. V ruské společnosti samozřejmě nerezonují Sorosovi imigranti, ale Sorosova snaha zničit společnost a stát.

Poznámka redakce Zpravodaje Sherlock Senior: Nikdo z týmu není členem, voličem ani sympatizantem Pirátské strany.

2. Bezplatné online kurzy mediálního vzdělávání

Od posledního březnového týdne nabízíme sérii devadesátiminutových online kurzů mediálního vzdělávání. Jsou zdarma a témata i s termíny najdete níže.

Porevoluční vývoj českých médií

V kurzu se vám propojí v souvislostech vše, co jste v posledních třiceti letech ve vývoji českých médií zaznamenali, ale nevnímali jako celosvětový trend.

pátek 26. března, 10:00–11:30 hodin

pátek 30. dubna, 10:00–11:30 hodin

Dějiny médií

Dozvíte se, jak se v historii šířily informace a jak soudobá média měnila společnost.

čtvrtek 1. dubna, 10:00–11:30 hodin

pátek 7. května, 10:00–11:30 hodin

Výzkumy, průzkumy a ankety v médiích

Čísla jsou fakta, ale ne všechna čísla v médiích mají reálnou vypovídající hodnotu. Během lekce se naučíte posuzovat validitu dat a rozlišovat účel, s jakým byla data zveřejněna.

pátek 9. dubna, 10:00–11:30 hodin

pátek 14. května, 10:00–11:30 hodin

Dezinformace a manipulace

Cílem kurzu je pochopit, jak vznikají manipulace a jak dezinformace ovlivňují naše vnímání reality.

pátek 16. dubna, 10:00–11:30 hodin

pátek 21. května, 10:00–11:30 hodin

Sociální sítě

Cílem kurzu je poznat výhody a nevýhody užívání jednotlivých sociálních sítí a to, jaký mají sociální sítě dopad na společnost.

pátek 23. dubna, 10:00–11:30 hodin

pátek 28. května, 10:00–11:30 hodin

Přihlásit se můžete zde.

Může vás zajímat

Uvolnění by mohlo přijít po 21. březnu

Uvolnění nejtvrdších opatření se můžeme dočkat po 21. březnu, pokud epidemie poleví. Na otevřené obchody a restaurace si však podle ministra Blatného počkáme déle. Bodem zlomu má být číslo 3000 hospitalizovaných. Mezitím by se mělo zvyšovat tempo očkování. „V březnu dorazí do Česka přes milion dávek vakcíny, v dubnu další dva miliony,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Na evropský trh míří nová vakcína proti covidu-19

Pro evropský trh se prověřuje jednodávková vakcína od společnosti Johnson & Johnson. Česko zatím ale nemá připravený distribuční systém a je otázkou, zda tentokrát bude nachystán dříve, než vakcína překročí české hranice. Jak konkrétní vakcíny chrání proti viru. Čtěte souhrn poznatků z klinických testů i reálných výsledků očkování.

Nemáme žádný plán

To, že Česká republika nemá žádný plán řešení pro další vývoj koronavirové pandemie, přiznal před poslanci přímo premiér Andrej Babiš. O možných predikcích, co se bude dít po skončení aktuálního lockdownu, zakázal mluvit i členům svého kabinetu. Po opakovaných dotazech pouze řekl, že rozvolňovat se nebude. „Není k tomu žádný důvod. My se potřebujeme vrátit k normálu,“ uvedl Babiš při sněmovních interpelacích.

Spor o čínskou vakcínu

​​​​​​​Navzdory postoji ministra zdravotnictví požádal prezident Zeman Čínu o dodávky vakcíny proti koronaviru. Ta mu prý okamžitě vyhověla. „Obrovský hazard“, zní z opozice, která upozorňuje, že neschválené vakcíny by stejně nemohly pojišťovny proplácet (na černém trhu jsou navíc padělky této látky). Další spornou vakcínu, ruský Sputnik V, začala přezkoumávat Evropská agentura pro léčivé přípravky.

Prosíme, abyste náš Zpravodaj sdíleli se svými blízkými z řad seniorů. Pokud by ho i oni chtěli odebírat, stačí kliknout na tento odkaz a uvést e-mailovou adresu.

Reklama

Doporučované