Hlavní obsah

Brilantní reklamní tah: nová stavebnice a pocta ISS vyletěla do stratosféry

Lego na půl cesty do vesmíru.Video: Jan Marek, Twitter.com/LEGO_Group

 

Reklama

Mezinárodní vesmírná stanice letos oslaví 20 let od doby, co na její palubu poprvé vkročil člověk. Malou poctu – a to doslova – jí už teď složila známá dánská stavebnice. Lego uvede začátkem února na trh vlastní miniaturu. První složený model firma v rámci reklamní kampaně vypustila do stratosféry.

Článek

Na policích obchodů s dětskými stavebnicemi od 1. února přibude na počest 20. výročí první lidské posádky na orbitální základně také miniatura ISS z lega.

Mezi předlohou a replikou Mezinárodní vesmírné stanice je hned několik markantních rozdílů, jedno ale mají společné – obě se dostaly desítky tisíc metrů nad zemský povrch.

Zatímco astronauty obývaný originál Zemi obíhá rychlostí 27 720 km/h asi jednou za 92 minut ve výšce přibližně 400 kilometrů, dánská firma dostala svoji miniaturu jen do osminy této vzdálenosti – a přece je to více než polovina délky cesty do vesmíru.

Počet dílů, doporučený věk a cena

Dánská firma totiž zahájila propagaci své nové stavebnice o 843 dílech pro starší 16 let sdílením videa, na kterém repliku vynáší výškový balon nejmenované firmy do stratosféry: magazín Business Insider uvádí výšku kolem 50 kilometrů.

Další z příkladných rozdílů předlohy a miniatury jsou samozřejmě rozměry, které jsou v poměru 107 metrů vs. půl metru. Vedle toho lze zmínit třeba ještě cenu. Dánové budou svoji lego verzi Mezinárodní vesmírné stanice nabízet za 69,99 dolaru, tedy asi 1 590 korun. Balení má obsahovat i 148stránkovou brožuru o historii skutečné ISS, do které Američané od 90. let investovali už přes 87 miliard dolarů, dodává technologický web The Verge.

Dánský výrobce stavebnic chtěl originál napodobit co nejvěrněji. Ministanice je proto pohyblivá: všech osm ramen solárních panelů lze různě otáčet a k manipulaci poslouží i kopie ramena Canadarm2. K replice ISS je i stojan na vystavení a tři malé vesmírné lodi včetně raketoplánu.

Autentičnost podle Lego Group ověřovala i samotná NASA: americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku, jehož astronauti vkročili na Mezinárodní vesmírnou stanici poprvé dne 2. listopadu 2000.

Reklama

Doporučované