Hlavní obsah

Brit zasažený Novičokem se setkal s ruským velvyslancem v Londýně. Ten podle něj zase mluvil o Česku

Britský občan otrávený Novičokem se sešel s ruským velvyslancem.Video: Šimon Trantina

 

Reklama

Charlie Rowley britským novinářům řekl, že se schůzkou není spokojen. Místo odpovědi na otázku, proč Rusko zabilo jeho přítelkyni, se mu prý dostalo jen ruské propagandy.

Článek

Brit, který se loni otrávil nervově paralytickou látkou Novičok, se tento týden v Londýně setkal s ruským velvyslancem.

Po schůzce si Charlie Rowley postěžoval, že na své otázky nedostal odpovědi. Velvyslanec Alexandr Jakovenko mu prý řekl, že Rusko nemá s neštěstím ani s Novičokem nic společného, látka se prý vyrábí jen v USA a v Česku.

Rowley se loni otrávil Novičokem spolu s partnerkou nedlouho poté, co se s nervově paralytickou látkou dostali do kontaktu i bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera Julije.

Své tehdejší partnerce Dawn Sturgessové daroval krabičku s lahvičkou, kterou našel v koši a o níž si myslel, že obsahuje parfém. Balení jej však jen napodobovalo, v lahvičce byla ve skutečnosti bojová látka Novičok. Sturgessová po aplikaci zemřela, Rowley se po pobytu v nemocnici zotavil, trpí ale vážnými zdravotními následky.

„Navštívil jsem ho, abych se zeptal: Proč vaše země zabila moji přítelkyni?“ uvedl Rowley důvod návštěvy u ambasadora. „Nedostal jsem ale žádné odpovědi. Dostalo se mi jen ruské propagandy,“ přiblížil schůzku bulvárnímu listu Sunday Mirror.

Rowley se Sturgessovou žili v jihoanglickém Amesbury, asi deset kilometrů od Salisbury, kde se odehrálo také drama Sergeje Skripala a jeho dcery Julije.

Skripal je bývalý ruský agent, který spolupracoval s britskou tajnou službou, ale i s některými dalšími službami evropských zemí. On i jeho dcera Julije útok Novičokem přežili, ale po zotavení se na veřejnosti už neobjevili. Podle Britů jsou na bezpečném místě a o kontakt s ruskými úřady nestojí.

Setkání Rowleyho s ruským velvyslancem zorganizoval právě bulvární Sunday Mirror. V rozhovoru, který mu poté poskytl, Brit uvedl, že diplomat popřel, že by Moskva stála za útokem na Skripalovy.

„Některé věci, které mi řekl ve snaze dokázat, že Rusko za to není zodpovědné, byly směšné,“ uvedl Rowley. „Pořád si myslím, že ten útok provedlo Rusko,“ dodal.

Jedním z Jakovenkových argumentů bylo podle Rowleyho tvrzení, že pokud by bojová látka byla skutečně vyrobena v Rusku, byla by mnohem silnější a zabila by mnohem více lidí.

„Řekl, že Rusko má jen velmi malé množství Novičoku, protože ho používají jako protilátku a už ho nevyrábějí. Řekl, že jedinými zeměmi, které jej nyní vyrábějí, jsou Česká republika a Amerika,“ dodal Brit.

Jakovenko po schůzce s Rowleym uvedl, že odpověděl na všechny otázky, problémy měl jen s odpovědí na tu, která se týkala výsledků vyšetřování, neboť „britská vláda neodpovídá na naše dotazy“. Diplomat Británii vyzval, aby zveřejnila závěrečnou zprávu z vyšetřování.

Britští vyšetřovatelé loni v září uvedli, že nashromáždili dostatek důkazů, aby mohli z útoku na Skripalovy obvinit dva Rusy, kteří vystupovali pod jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov a které média identifikovala jako agenty ruské vojenské rozvědky GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu. Britská vláda ze zodpovědnosti za čin opakovaně obvinila Rusko, což Moskva odmítá.

V souvislosti s otravou Skripalových loni v březnu český prezident Miloš Zeman uvedl, že v ČR se v malém množství vyráběl a testoval Novičok, po testování byl ovšem zničen.

Prezident oznámil, že vychází ze zprávy Vojenského zpravodajství; Bezpečnostní informační služba naopak podle Zemana dospěla k závěru, že tato nervově paralytická látka ze skupiny s přezdívkou novičoky, není stejná jako ta, která byla použita ve Velké Británii. Premiér Andrej Babiš později uvedl, že látka typu Novičok se v Česku nevyráběla, nevyvíjela ani neskladovala.

To potvrdilo i ministerstvo obrany a SÚJB, který jako jediný v česku kontroluje nešíření chemických zbraní. Mikrosyntéza, o kterou se pokoušel vojenský výzkumný ústav v Brně, není totiž podle mezinárodních dohod považována za výrobu. Vzniká při ní jen několik mikrogramů látky, které jsou při „naučení“ testovacího přístroje zničeny. Toto množství by mohlo ublížit tvoru o velikosti včely. Podle odhadů OPCW (Organizace pro zákaz chemických zbraní) bylo v Salisbury použito množství nejméně desetitisíckrát větší.

Reklama

Doporučované