Hlavní obsah

Brit zasažený Novičokem ztratil zrak a trpí meningitidou. Policie zveřejnila fotky lahvičky s látkou

Charlie Rowley se minulý měsíc vrátil do nemocnice.Video: Profimedia.cz, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Látka použitá v případě červnové otravy páru na jihu Anglie se shoduje s látkou, kterou se otrávil agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija. Vyplývá to z vyjádření OPCW, která věc na žádost Londýna zkoumala.

Článek

Laboratorní testy mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) podle agentury Reuters potvrdily závěry britských vyšetřovatelů, že pár z anglického Amesbury byl koncem června otráven nervově paralytickou látkou typu Novičok.

Toxické látce byli vystaveni Dawn Sturgessová, která později zemřela, a její partner Charlie Rowley. Ten je po návratu do nemocnice před dvěma týdny léčen se ztrátou zraku a meningitidou. Podle vyjádření jeho bratra Matthewa Rowleyho pro stanici Sky News nemůže hýbat končetinami. Jeho vidění a celkový zdravotní stav se přesto zlepšuje, stále však není zcela zotaven, píše The Independent. Charlie Rowley doufá v propuštění v řádu dvou nebo tří týdnů.

Metropolitní policie zveřejnila fotky lahvičky, v níž měl být Novičok:

Foto: Metropolitan Police
Foto: Metropolitan Police

Obal na lahvičku.

Londýn krátce po otravě dvojice oznámil, že pár byl zasažen nervově paralytickou látkou typu Novičok, kterou byl už v březnu otráven bývalý dvojitý ruský a britský tajný agent Sergej Skripal a jeho dcera v nedalekém Salisbury. Britská vláda pak požádala OPCW sídlící v nizozemském Haagu o nezávislou identifikaci jedu.

OPCW v úterý podle agentury AP potvrdila zjištění Británie, i když chemikálii přímo nejmenovala. Uvedla rovněž, že je to „stejná toxická látka, která byla nalezena v biologických vzorcích a ve vzorcích z okolního prostředí vztahujících se k otravě Sergeje Skripala“.

V případě páru v Amesbury byla zdrojem látky podle britských úřadů malá lahvička, zřejmě od parfému.

V případě otravy Skripala a jeho dcery Londýn vinu připsal Moskvě, která ale jakýkoli podíl na otravě popřela. Kauza vyvolala diplomatickou krizi mezi Kremlem a Británií i dalšími zeměmi, provázenou recipročním vypovídáním diplomatů.

Podle britské televize Sky News už policie nashromáždila dostatek důkazů k obvinění dvou Rusů z útoku. Má jít o Alexandra Petrova a Ruslana Boširova, kterým je kolem 40 let a v Británii používali falešná jména. Podle metropolitní policie přiletěli z Moskvy do Británie 2. března a bydleli v hotelu City Stay východně od Londýna. 4. března se přesunuli do Salisbury, kde dveře Skripalova domu kontaminovali Novičokem, píše BBC News.

Dvojice se měla dopustit spiknutí za účelem vraždy, pokusu o vraždu, držení a používání Novičoku v rozporu se zákonem o chemických zbraních a záměrného způsobení těžkého ublížení na zdraví. K věci se má ve středu před poslanci vyjádřit britská premiérka Theresa Mayová, uvedla to její kancelář.

Reklama

Doporučované