Hlavní obsah

Británie bude jednat o zákonu proti brexitu bez dohody. Blokující konzervativci budou vyloučeni ze strany

Foto: Wikimedia Commons/ChiralJon

Konzervativní poslanci tak hlasovali i přes varování Johnsona, že je v případě rebelie vyřadí z poslaneckého klubu i z kandidátní listiny pro příští volby.

Reklama

V britském parlamentu se dnes očekává další dějství střetu odpůrců brexitu bez dohody s konzervativní vládou premiéra Borise Johnsona. Poslanci budou debatovat a pravděpodobně též hlasovat o návrhu zákona, který má neřízenému brexitu zabránit. Johnson již v úterý oznámil, že pokud návrh projde, nechá poslance hlasovat o vypsání předčasných voleb. Opoziční labouristé ale již dopředu oznámili, že předčasné volby v tuto chvíli nepodpoří.

Článek

První etapa parlamentní bitvy o podobu brexitu se odehrála v úterý, když poslanci navzdory vládě prosadili, že dnes sami oproti obvyklé praxi zařadí na program jednání zmíněný návrh zákona. Teď se budou normu snažit co nejrychleji schválit tak, aby stihla projít horní komorou parlamentu, Sněmovou lordů.

Odpůrci neřízeného brexitu jsou totiž v časové tísni. Hrozí, že už v pondělí nastane očekávaná přestávka mezi parlamentními zasedacími obdobími, kterou prosadil Johnson. Poslanci by se pak do práce vrátili až 14. října. Spojené království má Evropskou unii opustit 31. října a Johnson opakuje, že se tak stane s dohodou i bez.

Podle zpravodaje BBC se očekává, že dnešní hlasování se pokusí torpédovat poslanci loajální Johnsonovi, a to předložením desítek dodatků.

Návrh zákona, o němž se má dnes hlasovat, dává vládě čas do 19. října na dosažení nové dohody s Evropskou unií na unijním summitu 17. října, nebo požaduje souhlas parlamentu v případě „divokého" odchodu z Unie. Pokud vláda nesplní ani jednu podmínku, musí premiér Boris Johnson dopisem požádat předsedu Evropské rady Donalda Tuska o další odklad brexitu, tentokrát do 31. ledna 2020.

Do vývoje okolo brexitu by dopoledne mohl promluvit i skotský soud, který má vynést konečné rozhodnutí o žádosti skupiny 70 opozičních poslanců týkající se přerušení parlamentního zasedání. Skupina se domáhá, aby Johnson nemohl přerušit schůzi parlamentu ve snaze zabránit poslancům zamezit neřízenému brexitu.

Poslanci konzervativců, kteří v úterý hlasovali pro možnost zablokovat brexit bez dohody, budou vyloučeni ze strany. Zmocněnec premiéra Borise Johnsona v tomto smyslu zahájil jednání s 21 zastupiteli, kteří při hlasování iniciativu podpořili, oznámila dnes agentura Reuters.

Úterní usnesení o tom, zda dnes oproti zavedené praxi zařadit na program jednání sněmovny zákon proti brexitu bez dohody, podpořilo 328 poslanců, mezi nimiž bylo 21 konzervativců. Patří k nim například bývalý ministr financí Philip Hammond, někdejší několikanásobný ministr Keneth Clarke nebo Nicholas Soames, vnuk bývalého předsedy britské vlády Winstona Churchilla. Proti usnesení zvedlo ruku 301 poslanců, mezi nimiž byli dva labouristé.

Podle Reuters mají být z Konzervativní strany vyloučeni poslanci, kteří mají za sebou celkem přes 330 let parlamentní praxe. Jednasedmdesátiletý Soames, který je synem Mary Soamesové, nejmladší z Churchillových pěti dětí, zasedá v parlamentu od roku 1983. Na dotaz novinářů, zda nynější vývoj znamená konec Konzervativní strany, jak ji znal jeho děd, Soames smutně odpověděl: „Nikoli, ale tato noc je zlá".

Podle mínění labouristického poslance Andrewa Adonise by sám Churchill byl vyloučen, pokud by v jeho době byla strana řízena nynějším stylem. Postavil se totiž proti smířlivé politice tehdejšího premiéra Nevilla Chamberlaina na mnichovské konferenci v roce 1938, kde se rozhodovalo o osudu československých Sudet.

„Churchilla by vyhodili. Chamberlain ho tvrdě kritizoval, že podkopává jeho vyjednávací pozici v Mnichově. Pokusy o vyloučení byly," řekl poslanec.

Reklama

Související témata:

Doporučované