Hlavní obsah

Británie čeká na dalšího královského potomka. Harry s Meghan se ale možná vzepřou tradicím

Británie čeká na dalšího královského potomka. Harry s Meghan se ale možná vzepřou tradicím.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Británie každým dnem očekává oznámení o příchodu nového královského potomka. Princ Harry a jeho manželka Meghan ale nechtějí o dítěti sdílet jakékoli informace. Termín porodu nebo jeho místo tak zůstává neznámé. Pár tímto boří královské tradice.

Článek

Už v roce 1984 princezna Diana představila veřejnosti svého syna, prince Harryho, na schodech londýnské porodnice. Stejná situace nastala také po porodu vévodkyně Kate. Manželka prince Williama na stejném místě jako Diana porodila všechny tři děti – prince George a Louise i princeznu Charlotte. A jen o několik hodin později nabídla pohled na potomky médiím i veřejnosti.

Tato královská tradice se ale změní, jelikož princ Harry a vévodkyně Meghan se rozhodli ponechat informace o dítěti neveřejné. Místo porodu tedy není známé. V zahraničních médiích se objevily spekulace i o domácím porodu. Kensingtonský palác ale tyto informace nepotvrdil.

Meghan a Harry ve svém prohlášení z 11. dubna uvedli, že se „těší na sdílení této vzrušující zprávy se všemi, jakmile budou mít možnost to oslavit v soukromí jako nová rodina“.

Veřejnost se tak nejspíš dozví pouze informaci o převozu Meghan do porodnice a poté o narození dítěte. Královský pár chce také sdílet narození potomka jen s vybranými novináři a fotografy. Dvojice se tak chce vyhnout přehnané pozornosti médií, píše na svém webu CNN.

Stejně jako v dalších oblastech i nyní Harry a Meghan jednají po svém. „Myslím, že by Harry mohl chtít, aby jeho dítě mělo normální výchovu, což ve skutečnosti mohou udělat v rámci královských omezení. Viděli jsme, že William a Kate vychovali George, Charlotte a Louise bez pozornosti médií, a vlastně William i Harry byli do určité míry také mimo pozornost, dokud neopustili univerzitu,“ uvedla Claudia Josephová, autorka královských biografií pro agenturu Reuters.

Podle dramatika a komentátora Bonnieho Greera se Meghan stává příkladem pro ostatní matky. „Doufejme, že ženy nebudou cítit tlak, aby musely hned po porodu vypadat jako na titulní stranu Vogue,“ řekl Greer CNN. „A myslím, že Meghan jde příkladem, což je podle mého názoru skvělé,“ myslí si komentátor.

Jasné stále není ani pohlaví dítěte a údajně ho princ Harry s manželkou ani neznají. Podle aktuálních sázek bookmakerů se miminko narodí 6. května a bude to holčička jménem Diana. Některá média ale už spekulovala, že se další královský potomek již narodil a čeká se jen na oficiální oznámení.

Jako sedmé v pořadí na královský trůn je dítě Harryho a Meghan mnohem více vzdálené plnění královských povinností, na rozdíl od přímých dědiců trůnu. Na královský trůn pravděpodobně nikdy neusedne.

Reklama

Doporučované