Hlavní obsah

Británie chce nový Severoirský protokol. EU má připravené „vstřícné“ návrhy

Foto: Seznam Zprávy

Britský ministr pro brexit David Frost.

Reklama

Spor Velké Británie s EU se vyostřuje. Londýnský ministr pro brexit vyzval k zásadní změně severoirského protokolu a pohrozil, že země od něj jinak může odstoupit. Dosud neoblomný Brusel naznačil vstřícnost.

Článek

Před několika měsíci britsko-unijními vztahy otřásly takzvané „klobásové války“. Bývalá členská země a sedmadvacítka jednaly o prodloužení výjimky, díky níž mohla Velká Británie do Severního Irska dovážet masné produkty, aniž by musely podléhat přísným hraničním a celním kontrolám. Británie vyhrožovala tím, že na pravidla, ke kterým se upsala při vyjednávání takzvaného Severoirského protokolu, přestane dbát, pokud Evropská unie výjimku nezaručí. Nakonec došlo k jejímu prodloužení na dobu neurčitou.

Hrozbu obchodní války mezi EU a postbrexitovou zemí se ale zažehnat ani zdaleka nepodařilo. Napětí mezi bývalými partnery v úterý Británie posunula na další úroveň. Tamní ministr pro brexit David Frost ve svém projevu k diplomatům v Lisabonu požádal o kompletní přepracování Severoirského protokolu, který upravuje postbrexitová obchodní pravidla pro Severní Irsko. „Čelíme teď velmi vážné situaci – protokol nefunguje,“ řekl Frost.

Británie od svého lednového definitivního odchodu z evropského bloku odmítá zavést kontroly zboží mířícího do Ulsteru z ostatních částí Spojeného království. Kontroly přitom vyžaduje severoirský protokol, na němž se sedmadvacítka a dnes již bývalá členská země dohodly proto, aby předešly potenciálně výbušnému novému zavedení pevné hranice mezi oběma částmi irského ostrova. Londýn již několikrát spuštění kontrol zboží odložil a nyní hrozí, že pokud EU nepřistoupí na jeho požadavky, od protokolu odstoupí.

Na základě takzvaného Severoirského protokolu zůstává Severní Irsko, které jako jediná část Velké Británie sdílí pozemní hranici s některou ze zemí EU, součástí jednotného unijního trhu, aby se předešlo nutnosti zavedení neprostupné hranice s Irskem. Znamená to ovšem, že některé zboží dovážené do Severního Irska ze zbytku Velké Británie podléhá hraničním a celním kontrolám, ačkoliv se jedná o dvě části té samé země. Regulace mají zabránit vstupu britského zboží na jednotný bezcelní trh Evropské unie a zároveň zachovat otevřenou hranici na Irském ostrově, což je klíčovým pilířem severoirského mírového procesu.

„Máme krátkou, ale reálnou šanci vytvořit novou dohodu, která by zažehnala politickou krizi, která se rodí jak v Severním Irsku, tak mezi Velkou Británií a Evropskou unií,“ řekl Frost, který svém projevu mimo jiné uvedl, že by mohl uplatnit článek 16 brexitové dohody.

Ten umožňuje efektivně obejít velkou část původní dohody, pokud Evropská unie a Velká Británie nenajdou shodu na, podle Frosta, adekvátních změnách. Na základě článku 16 může kterákoliv ze stran dohody porušit její zásady, pokud tyto způsobují „zásadní ekonomické, sociální či environmentální potíže“.

„Touto cestou se nevydáme jen tak pro dobrý pocit. Ale naší základní zodpovědností je udržet mír a prosperitu v Severním Irsku, a proto nepřestaneme jednat, dokud se tato situace nevyřeší,“ řekl podle BBC Frost ve svém projevu s tím, že dohoda nechrání křehký mírový proces v Severním Irsku, ale dělá pravý opak.

Majitelé podniků a stínová premiérka Frosta varují

Podle stínové premiérky Severního Irska Lousie Haighové tento tah jen „podporuje napětí a vůbec nic neřeší.“ „Frostův proslov připravil prostor pro další destabilizující souboj, který jen oddálil dohodu, kterou podniky a společnost obecně potřebují,“ uvedla labouristka Haighová.

Podnikatelé se podle deníku The Guardian postavili za Haighovou s tím, že spuštění článku 16 by byl takzvaný lose-lose tah, který by přinesl jen to špatné na obou stranách. Podle nich by to oslabilo už tak velmi křehkou jistotu, kterou nyní mají a poškodilo by to ekonomiku země. „Frost ale velmi tvrdě zdůraznil, že je potřeba mezinárodní dohoda s EU,“ řekl jeden z podnikatelů, kteří se s britským ministrem pro brexit sešli minulý týden.

„Nikoho, kdo se Severním Irskem do teď neobchoduje, to nepřesvědčí, aby začal. A ti, kteří s námi obchodují, by mohli přestat, protože mohou mít pocit, že se ocitli v jakémsi právním vakuu,“ uvedli podnikatelé po jednání s Frostem. Podle nich by navíc mohli velcí zákazníci z Evropské unie považovat jednání se Severním Irskem po spuštění článku 16 za zbytečné riziko.

Irský ministr zahraničí Simon Coveney zároveň varoval, že přílišné požadavky Velké Británie mohou mít zásadní negativní vliv na vztahy s EU. Šéf Demokratické unionistické strany (DUP), největší severoirské unionistické strany, sir Jeffrey Donaldson ale tvrdí, že musí být okamžitě vytvořeno dlouhodobé řešení pro Severní Irsko, než dojde k prohloubení škody a nestability, které napáchal původní Severoirský protokol.

Evropská unie slibuje vstřícnost

Frost dal také najevo, že Soudní dvůr Evropské unie musí ukončit svoji roli orgánu, který na dodržování pravidel Severoirského protokolu dohlíží. Agentura DPA k tomu poznamenala, že podle expertů je to pro Brusel bod, o kterém nehodlá jednat, a naděje na dohodu v tomto měsíce doutnajícím sporu se rozplývají.

Irský vicepremiér Leo Varadkar řekl, že Irsko i Evropská unie trvají na svém stanovisku, že Soudní dvůr EU má být institucí, která interpretuje evropské právo a evropské standardy. „Nechápu, jak by to měl dělat britský nebo nějaký jiný soud,“ uvedl.

Brusel slíbil, že Velké Británii nabídne nové návrhy řešení sporu o Severoirském protokolu. Evropská komise tak má učinit ve středu na své tiskové konferenci, po tom, co plány projedná na zasedání Kolegia komisařů. Představí je místopředseda EK Maroš Šefčovič.

Předpokládá se, že evropští úředníci oznámí, že mohou výrazně snížit počet kontrol britského zboží dováženého do Severního Irska. Má si ale klást podmínku – přístup do britské obchodní databáze, který by unijním orgánům umožnil sledovat, které produkty přecházejí do Irska.

„Brusel umožní proudění většího množství zboží do Severního Irska bez kontrol výměnou za to, že bude mít k dispozici více údajů k podrobnému dohledu nad trhem,“ uvedl pro The Telegraph unijní diplomat. „Počet kontrol se výrazně sníží. Je to nejlepší cesta, jak omezit kontroly, kromě dohody o vyrovnání ve švýcarském stylu,“ zmínil úředník Evropské unie.

Podle návrhů by došlo ke zrušení až 50 % celních kontrol zboží. Pro maso a produkty rostlinné výroby, které do Severního Irska putují ze zbytku Británie, by tato čísla měla být ještě vyšší, prozradil The Telegraph seniorní diplomat sedmadvacítky. Zmírnit by se mohly také kontroly, kterým podléhá dovoz léčiv, upozorňují The New York Times.

K větším ústupkům však Brusel patrně nesáhne, což v úterý dopředu kritizoval britský ministr pro brexit David Frost. Ten pohrozil, že pokud EU nepřijde s řešením vyhovujícím Londýnu, může Británie na základě dohody od severoirského protokolu ustoupit. Někteří diplomaté se obávají, že takový krok vyvolá unijní odvetu v podobě zavedení cel na některé zboží a povede k dlouhé obchodní válce.

Reklama

Doporučované