Hlavní obsah

Británie chce podle Telegraphu spolupracovat s Huawei na stavbě 5G sítě

Británie zvažuje spolupráci s kontroverzní firmou Huawei.Video: Petr Juna, AP, Reuters

 

Reklama

Spojené státy už dříve varovaly, že se zeměmi, které budou s Huawei spolupracovat, nebudou sdílet citlivé informace. Zamýšlené partnerství prověřovali i britští špioni – podle nich jsou čínský původ a úzké vazby Huawei na vládu druhotné.

Článek

Podle serveru The Daily Telegraph se Británie rozhodla spolupracovat s čínskou firmou Huawei na budování telekomunikační sítě páté generace. Dělá tak navzdory pochybám o spolehlivosti a bezúhonnosti společnosti.

Pokud ke spolupráci opravdu dojde, bude probíhat za velmi specifických podmínek. Číňané by například neměli mít přístup k budování klíčových částí systému. Přesto však v partnerství mnoho odborníků vidí bezpečnostní riziko. Spojené státy dokonce dříve uvedly, že se zeměmi, které budou mít síť od Huawei, nebudou sdílet citlivé informace.

Podle mluvčího britské vlády kabinet dodavatelský řetězec pro 5G prověřil a zaměřil se přitom na důkazy. Své závěry, jak bude spolupráce pokračovat, hodlá vláda zveřejnit, až uzná, že je na to vhodná doba. Podle šéfa špionážního a zpravodajského Vládního komunikačního ústředí (Government Communications Headquarters, GCHQ) Jeremyho Fleminga země situaci nepodceňuje.

„Když analyzujeme společnost z hlediska její vhodnosti dodávat zařízení telekomunikačním sítím ve Spojeném království, díváme se na rizika vyplývající z jejich bezpečnostních a inženýrských procesů a také na způsob, jakým jsou tyto technologie nasazeny v našich národních telekomunikačních sítích,“ uvedl Fleming na konferenci o kybernetické bezpečnosti ve Skotsku, „vlajka původu zařízení 5G je důležitá, ale je to druhotný faktor.“

Huawei svou bezpečnost dlouhodobě brání, podle firmy se zákazníci nemají čeho bát. Přesto však čím dál více zaznívají hlasy upozorňující na čínskou legislativu, která zavazuje tamní firmy ke zpravodajské spolupráci, pokud to bude situace žádat. Právě z tohoto důvodu i Evropská komise uznala, že obavy s firmou spojené jsou namístě, a rozhodla se proto vyhodnotit rizika. Proti firmě varuje i tuzemský Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Reklama

Doporučované