Hlavní obsah

Británie chce Rusko požádat o vydání dvou pravděpodobných pachatelů útoků na Skripalovy. Předem ví, že narazí...

Velká Británie chce vydat útočníky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Velká Británie požádá Rusko o vydání dvou podezřelých v případu otrávení bývalého agenta Skripala a jeho dcery Novičokem. Příliš velkou šanci ale nemá.

Článek

Jen málo věcí na světě je tak zbytečných, jako pokus požádat Rusko o vydání jeho občanů k trestnímu stíhání. Vláda Spojeného království se tak přesto chystá učinit. Britská policie totiž identifikovala dvojici podezřelých, která se v anglickém Salisbury měla nervově-paralytickou látkou pokusit zavraždit bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji. Oba útok takřka zázrakem přežili a teď se zdržují na neznámém místě. Bojová látka typu Novičok zanechaná v oblasti útoku navíc stojí za úmrtím 44leté Britky Dawn Sturgessové. Je evidentní, že zamýšlený krok Británie dál zhorší beztak velmi pošramocené vztahy s Ruskou federací.

Mravenčí práce stovek britských kriminalistů a agentů zpravodajských služeb z posledních měsíců slavila úspěch. Podle deníku The Times si jsou vyšetřovatelé Scotland Yardu jistí, že identifikovali dvojici mužů, která před útokem přiletěla do Spojeného království a po akci zemi urychleně opustila. Teď se oba muži mají zdržovat na území Ruské federace. Britské bezpečnostní složky si daly dohromady jednotlivé dílky skládačky, které představovaly záznamy z bezpečnostních kamer v Salisbury a okolí, a data o cestujících, již přijeli do Británie v době před vražedným atakem. Bývalý zpravodajec britské armády Philip Ingram Timesům řekl, že „tu byl politický tlak na policii, aby jména podezřelých zjistila co možná nejdříve”. Ingram považuje za pravděpodobné, že se dvojice podezřelých dostala do Británie s použitím falešné identity. „Znamená to, že jejich dny v mezinárodní špionáži jsou sečteny,” dodal Ingram.

Není jasné, kdy se Spojené království chystá o vydání dvojice mužů požádat. Podle listu The Guardian to není otázka příštích dní. Vydání mezinárodního zatýkacícho rozkazu umožní Britům umístit jména podezřelých a jejich biometrické údaje do databáze Interpolu. Guardian uvádí, že útočníci bojovou látkou typu Novičok potřísnili kliku vstupních dveří domku bývalého plukovníka ruské vojenské rozvědky GRU Sergeje Skripala. Lahvičku obsahující smrtící látku (maskovanou coby parfém) pak odhodili. Flakónek náhodou našel Brit Charlie Rowley, který ho předal své partnerce, nešťastné Dawn Sturgessové. Rowley se podobně jako Skripalovi zotavil. Sturgessová ale po několika dnech v nemocnici zemřela.

Britská média předpovídají, že Moskva bude na žádost o vydání pravděpodobných pachatelů reagovat velmi zlostně a že přijde s plejádou protiobvinění. Dá se očekávat i další vlna vzájemného vyhošťování diplomatů. Článek 61 ruské ústavy zakazuje vydávat občany Ruské federace k trestnímu stíhání do jiné země. Na britskou žádost takřka jistě přijde jasné „ne”, podobně jako v roce 2007 v případu londýnské vraždy Alexandra Litviněnka. Moskva tehdy dvojici pravděpodobných pachatelů Andrej Lugovoj a Dmitrij Kovtun rovněž odmítla vydat. Lugovoj posléze v Rusku odstartoval politickou kariéru a stal se poslancem Státní dumy. Guardian cituje advokátku vdovy po zavražděneném Alexandru Litviněnkovi, která se domnívá, že by britská vláda měla v kauze Salisbury nařídit veřejné soudní vyšetřování stejně, jako v případu Litviněnko.

Reklama

Doporučované