Hlavní obsah

Británie dá Francii 1,3 miliardy korun na posílení hranice před imigranty. Macron s Mayovou se na tom domluvili na summitu obou zemí

Británie naváže užší spolupráci s Francií v oblasti migrace i tajných služebVideo: AP

 

Reklama

Na britsko-francouzském summitu zástupci obou mocností podepsali dohodu o správě společné hranice. Její součástí je i finanční podpora hranice v oblasti severofrancouzského města Calais. Ta chrání britské území před ilegální imigrací. Theresa Mayová a Emmanuel Macron ohlásili také posílení vojenské spolupráce. Totéž by mělo platit i pro tajné služby.

Článek

Ještě před setkáním Macrona s Mayovou komentoval summit i redaktor Seznam Zpráv Jiří Hošek.

Za další posílení bezpečnostních opatření v oblasti severofrancouzského města Calais, které chrání britské území mimo jiné před ilegální imigrací, Británie zaplatí Francii 44,5 milionu liber (1,3 miliardy korun).

Finanční podpora je součástí širší dohody o správě společné hranice, kterou ve čtvrtek podepsali ve vojenské akademii v Sandhurstu ministři vnitra obou zemí. Učinili tak v přítomnosti britské premiérky Theresy Mayové a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Ten řekl, že smlouva zlepší správu společné hranice a umožní se humánnějším způsobem vypořádat s migračním problémem.

Britské peníze by měly putovat na oplocení, kamerové systémy a infračervenou detekční technologii. Macron po podpisu dohody slíbil, že se zkrátí čas potřebný pro vyřizování případů migrantů, kteří se shromažďují v severofrancouzském přístavu Calais v naději, že se dostanou do Británie.

Francouzský prezident zároveň vyjádřil přání, aby Británie přijala více migrantů z Calais, zejména těch nezletilých a bez doprovodu. Británie se ale k žádnému podobnému kroku dosud nezavázala.

Mayová a Macron se sice věnovali především otázkám migrace, ohlásili však také posílení vojenské spolupráce. Totéž by mělo platit i pro oblast tajných služeb.

Macron před svým loňským zvolením sliboval, že pokud se stane prezidentem, změní francouzsko-britskou dohodu z roku 2003, která posunula britské hraniční kontroly na francouzskou stranu Lamanšského průlivu.

Do oblasti severofrancouzského města Calais přišly v posledních několika letech tisíce migrantů. Ti se odsud snažili dostat do Británie. U přístavního města dokonce vzniklo provizorní tábořiště, kde žilo až 8 tisíc lidí. Na konci roku 2016 jej francouzské úřady zlikvidovaly a v úterý Macron slíbil, že jeho vláda nedopustí, aby tábořiště bylo obnoveno.

Reklama

Doporučované