Hlavní obsah

Británie dva dny po útoku a tři dny před volbami. Komu současná situace nahrává?

Večerní zprávy, 5. 6. 2017.

 

Reklama

A dost! Premiérka Theresa Mayová po posledním útoku řekla, že Spojené království bude tvrdší v postupu proti teroristům. Britské tajné službě MI5 už nesmí nic uniknout, nesmí udělat chybu. Jak moc se poslední útoky dotkly běžného života lidí?

Článek

V centru Londýna stejně jako na dalších místech platí přísná bezpečnostní opatření. Mluvili jsme s Čechem Jiřím Polákem, který v Londýně pracuje jako kuchař. A shodou okolností byl v sobotu večer poblíž teroristického útoku.

Ještě přísnější bezpečnostní opatření poznají Londýňané už ve čtvrtek, kdy si budou vybírat nové zástupce do parlamentu. Ovlivní útoky předčasné volby? Podle prvního průzkumu veřejného mínění institutu YouGov - těsně po atentátu - můžou konzervativci získat 305 křesel. K většině by jim tak 21 mandátů chybělo.

Jestli můžou atentáty zlomit premiérce a bývalé ministryni vnitra Therese Mayové vaz, nebo naopak posílit její konzervativní stranu ve volbách, jsme proto probrali s analytikem na mezinárodní otázky Kryštofem Krulišem. Na to, jak se Velká Británie proměnila, se podívejte ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované