Hlavní obsah
Online

Slováci budou mít vánoční lockdown, podrobnosti se dozvědí ve středu

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Igor Matovič před jednáním krizového štábu.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Slovenská média informovala o tom, že tamní krizový štáb v úterý rozhodl o zavedení lockdownu, který by měl začít platit 21. prosince. Slovenský premiér Igor Matovič slíbil, že detaily zveřejní ve středu. Podle tamních médií by měly být uzavřeny všechny obchody s výjimkou potravin a prodejen zboží denní potřeby. Není zatím jasné, zda bude na svátky možný pohyb mezi okresy.

- Británie v úterý jako první země v západní Evropě zahájí očkování proti covidu-19. Použije k tomu vakcínu vyvinutou firmami Pfizer a BioNTech. Vláda očkování touto látkou schválila minulou středu. Začít se má u lidí, kteří žijí v pečovatelských domech, a u tamního personálu. Mezi prvními by měli být naočkováni lidé ve věku kolem 80 let.

- Vakcína proti covidu-19 vyvinutá ve spolupráci farmaceutické firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity má průměrnou účinnost 70,4 procenta. Vyplývá to z analýzy zveřejněné v prestižním medicínském časopise The Lancet.

  • Saský premiér varoval před nákupy a lyžováním v Česku

    Saský premiér Michael Kretschmer žádá, aby lidé kvůli pandemii nemoci covid-19 nejezdili nakupovat, tankovat a lyžovat do České republiky. Prohlásil také, že zemské úřady budou důsledněji kontrolovat dodržování povinné karantény. Cesty za nákupy mezi Saskem a Českem jsou zakázané, někteří lidé ale omezení nerespektují.

  • Slovensko směřuje do lockdownu. Měl by přijít těsně před Vánocemi

    Slovenská média informovala o tom, že tamní krizový štáb v úterý rozhodl o zavedení lockdownu, který by měl začít platit 21. prosince. Slovenský krizový štáb však nezveřejnil žádné podrobnosti, není tedy jasné, jak přísný bude. Slovenský premiér Igor Matovič slíbil, že detaily zveřejní ve středu. Podle tamních médií by měly být uzavřeny všechny obchody s výjimkou potravin a prodejen zboží denní potřeby. Není zatím jasné, zda bude na svátky možný pohyb mezi okresy.

  • Švýcarsko chce opět zpřísnit opatření proti šíření koronaviru

    Švýcarská vláda chce zavést kvůli vysokému počtu nakažených koronavirem další přísná opatření. Zakázat hodlá od soboty všechny veřejné akce s výjimkou bohoslužeb a parlamentních schůzí, informoval server 20minuten. Zpřísněná opatření mají platit až do 20. ledna, na Vánoce a silvestra budou ale volnější. Lyžařská střediska zůstávají dál otevřená, i to by se ale ještě mohlo změnit.

  • Nizozemsko prodlouží omezení do půli ledna, včetně restaurací

    V Nizozemsku prudce stoupl týdenní počet nových případů nákazy koronavirem, poprvé od října. Premiér Mark Rutte proto dnes oznámil, že stávající omezení budou platit i přes svátky. Restaurace a bary tak neotevřou dříve než 15. ledna, píší agentury. Od začátku epidemie v Nizozemsku zemřelo 9857 osob s covidem-19, z toho 338 za poslední týden.

    V Nizozemsku kvůli šíření koronaviru platí od poloviny října řada opatření, zavřeny jsou například bary, restaurace a kavárny, konat se nebudou vánoční trhy, alkohol se smí prodávat do 20:00 hodin, lidé smějí doma přijímat jen tři návštěvníky a venku se smějí sejít maximálně čtyři osoby. Úřady také nadále doporučují, aby lidé, pokud to není nezbytně nutné, nejezdili do zahraničí. Školy zůstaly po celou dobu otevřené. Nošení roušek je povinné teprve od 1. prosince, předtím je vláda odmítala.

  • Biden chce za 100 dní dostat vakcínu ke 100 milionům Američanů

    Nastupující prezident USA Joe Biden v úterý prohlásil, že chce během prvních 100 dní svého mandátu dostat vakcínu proti covidu-19 ke 100 milionům Američanů. Za stejný čas by rovněž chtěl vrátit všechny děti v zemi do škol. Pro jeho snahu však podle něj bude zásadní spolupráce Kongresu, který musí schválit chystaný finanční balík, jinak by se distribuce vakcíny mohla zpomalit, či dokonce zastavit. Biden to podle agentury Reuters prohlásil při veřejném vystoupení, při němž rovněž představil svůj budoucí tým, který povede boj s pandemií.

  • Koronavirem se nakazila další z Trumpových právniček Ellisová

    Jane Ellisová, jedna z právniček amerického prezidenta Donalda Trumpa, se nakazila koronavirem. Informoval o tom server Axios, podle nějž to Ellisová sdělila svým spolupracovníkům. Právnička je jednou z předních členek týmu, který dosud neúspěšně usiluje o zvrácení výsledku listopadových voleb hlavy státu a šíří nepodložené informace o údajných volebních podvodech. Jejím spolupracovníkem je někdejší starosta New Yorku Rudy Giuliani, který byl kvůli nákaze převezen o víkendu do nemocnice.

  • Filmový festival v německé Chotěbuzi po odkladech začal online

    Digitálně začal v úterý večer filmový festival ve východoněmecké Chotěbuzi (Cottbus), který se zaměřuje na kinematografii zemí střední a východní Evropy. Pořadatelé dlouho věřili, že se bude moci uskutečnit v obvyklé podobě, ale kvůli pandemii nemoci covid-19 se nakonec musel přesunout na internet. České snímky letos sice v soutěžních kategoriích nejsou, diváci ale o ně ochuzeni nebudou, festival jim je nabízí v české sekci.

  • Že vakcína změní DNA? To je jako věřit, že Země je placatá, říká o hoaxu imunolog

    Plány na očkování proti covidu-19 v českém internetovém prostředí znamenají jedno – palivo pro dezinformace. Podle šířeného a zdánlivě seriózního videa vakcína změní lidskou DNA. Jde však o příspěvek náboženské sekty plný hoaxů.

  • Sasko zpřísní koronavirová opatření

    Mezi v úterý ohlášená nová opatření, která vstoupí v platnost v pondělí, patří uzavření škol a školek. Od pondělí 14. prosince se tak školáci budou podobně jako na jaře učit z domova. Zavřou se také obchody, které nenabízejí zboží každodenní potřeby. Prodej vánočních stromků je ale povolen, fungovat mohou i kadeřnictví.

    V Sasku bude rovněž zpřísněno chystané uvolnění mezi Vánocemi a Novým rokem. Uvolnění, kdy se bude moci v soukromí sejít až deset lidí z vícero domácností, bude platit jen od 23. do 27. prosince. Současné pravidlo setkávání limituje na pět lidí z nejvýše dvou domácností.

  • Evropské státy se připravují na obrovskou očkovací akci

    Zatímco ve Velké Británii už s velkou slávou začalo očkování, zbytek Evropy je ve fázi příprav. Ta ale není všude stejná. Zatímco například Berlín počítá, kolik minut zabere očkování jednoho pacienta, Maďarsko hledí do Moskvy.

  • Vědci: Účinnost vakcíny firmy AstraZeneca je v průměru 70,4 procenta

    Vakcína proti covidu-19 vyvinutá ve spolupráci farmaceutické firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity má průměrnou účinnost 70,4 procenta. Vyplývá to z analýzy zveřejněné v prestižním medicínském časopise The Lancet. Podle agentury DPA se jedná o první vědecký článek o některé z covidových vakcín. Z velké části potvrzuje data, která AstraZeneca a Oxfordská univerzita zveřejnily již v listopadu.

    Vakcína AZD1222 se podle článku v časopise The Lancet zatím ukázala být bezpečnou. Jen u tří z téměř 24 000 účastníků klinických testů se po zhruba třech měsících objevily vážné zdravotní problémy. Není přitom jasné, zda s vakcínou přímo souvisely. Všichni tři se uzdravili nebo se brzy uzdraví, uvádí se v článku.

  • William a Kate sklízí kritiku za cestu napříč Británií při covidu

    Britský princ William s manželkou Kate se vydali na předvánoční cestu vlakem napříč Británií, aby poděkovali za nasazení lidí i organizací v boji s epidemií koronaviru. Ve Skotsku a ve Walesu, které se právě potýkají s druhou vlnou epidemie, se jim však podle agentury AFP od tamních vlád dostalo jen velmi vlažného přijetí.

    Velšský ministr zdravotnictví Vaughan Gething na adresu královského páru uvedl, že by byl raději, kdyby „nikdo nepodnikal zbytečné návštěvy“, píše AFP. „Jejich návštěva by neměla být pro lidi záminkou, aby tvrdili, že nechápou, co se po nich chce,“ uvedl ministr v rozhovoru s BBC. Pohyb mezi jednotlivými částmi Anglie je omezen jen na nejnutnější případy, aby se zamezilo šíření infekce. V Británii již s nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje, zemřelo přes 62 000 lidí.

  • Čtenáři časopisu Time považují za osobnosti lidi z první linie

    Čtenáři amerického časopisu Time vybrali za osobnosti roku lékaře, ošetřovatele, prodavače a další lidi, kteří stojí v době pandemie covidu-19 v první linii a riskují své životy. Časopis Time, který osobnost roku vybranou redakcí zveřejní ve čtvrtek, na své webové stránce napsal, že čtenáři dali zdravotníkům víc hlasů než 80 dalším kandidátům, mezi nimiž byl prezident USA Donald Trump, zakladatel firmy Facebook Mark Zuckerberg nebo papež František.

  • Na Vánoce se bude moci ve Švédsku setkat maximálně osm lidí

    Švédové se budou moci i ve vánočním a novoročním období kvůli pandemii scházet v maximálním počtu osmi lidí. Oznámil to premiér země Stefan Löfven. Omezení se týká setkání na veřejnosti, ministerský předseda však uvedl, že obyvatelé severské země by tento limit měli dodržovat také během soukromých oslav. „Vánoce tento rok nemohou být takové, jak jsme zvyklí,“ pronesl Löfven.

  • Vládní expert prý neví, o čem je chystaný Trumpův dekret k vakcíně

    Americký prezident Donald Trump v úterý plánuje na akci v Bílém domě podepsat exekutivní nařízení týkající se distribuce vakcíny na covid-19. Význam dekretu ovšem podle některých amerických médií nebyl vůbec zřejmý a v televizním rozhovoru jej nebyl schopen vysvětlit ani hlavní vědecký poradce vládní operace podporující vývoj očkovacích látek. Moncef Slaoui řekl, že neví, „o čem přesně toto nařízení je“.

  • V Evropě se koronavirem nakazilo už přes 20 milionů lidí

    Dohromady více než 20 milionů případů koronavirové nákazy z celosvětových více než 67 milionů infikovaných od začátku roku oficiálně zaznamenaly zdravotní úřady v Evropě. Vyplývá to z propočtu agentury AFP na základě údajů, které měla k dispozici k úterním 14:15 SEČ.

    Podle AFP tvoří 52 zemí Evropy nejvíce zasažený region na světě, pokud jde o počet případů nákazy, která se na kontinent dostala počátkem roku. Za Evropou následují Spojené státy s Kanadou, které evidují dohromady na 15,4 milionu případů a Latinská Amerika s 13,6 milionu infikovaných.

  • Počet obětí nemoci covid-19 v Rakousku překročil 4000

    Počet obětí infekční nemoci covid-19 v Rakousku překročil hranici 4000. V zemi dosud zemřelo dohromady 4002 lidí na následky koronavirové infekce. Za posledních 24 hodin zemřelo 105 nakažených. Nově infikovaných v úterý rakouská ministerstva vnitra a zdravotnictví hlásí 2377.

    Oproti předchozímu dni je úterní nárůst počtu nakažených v devítimilionové zemi o něco vyšší. V pondělí do statistik přibylo 2263 infikovaných. V nemocniční péči je nyní 3917 pacientů s covidem-19, z toho 609 na jednotkách intenzivní péče. Dosud vyšel pozitivní výsledek u 308 070 testovaných na vir SARS-CoV-2 a 262 314 z nich se už vyléčilo. Aktivních případů tak je 41 754.

  • Ruská vakcína podle úřadu vyžaduje osm týdnů abstinence

    Při očkování proti koronaviru se nesmí pít alkohol nejméně osm týdnů, upozornila šéfka úřadu na ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor Anna Popovová podle ruského listu Kommersant. Alkoholických nápojů je podle ní nutné se zřeknout dva týdny před očkováním a také po dalších šest týdnů po naočkování první dávkou vakcíny.

    Popovová objasnila, že v zájmu zdraví se alkohol nesmí pít „ani před, ani po, ani během“ očkování, které sestává ze dvou dávek očkovací látky. Vysvětlila to tím, že požití lihovin se organismus pustí vší vervou do detoxikace organismu, což se ale děje na úkor vytváření imunity. Zkrátka, organismus by měl dostat šanci vytvořit si správnou obrannou reakci po očkování.

  • Na Slovensku bude vakcína dostupná pravděpodobně v lednu

    Na Slovensku bude vakcína proti covidu-19 pravděpodobně až v lednu, ne v prosinci, prohlásil tamní ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Běžné obyvatelstvo by se k ní mohlo dostat na přelomu března a dubna, píše Denník N.

  • Slovenské restaurace otevřely i přes zákaz. Matovič mluví o anarchii

    Některé slovenské restaurace a hospody od úterý navzdory koronavirovému zákazu otevírají své vnitřní prostory. Premiér Igor Matovič mluví o anarchii, podnikatelé zas o nedostatečné vládní pomoci.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy