Hlavní obsah

Británie je bez jediné nové oběti covidu

Foto: Profimedia.cz

Vzpomínka na britské oběti pandemie v Londýně na nábřeží Temže.

Reklama

Poprvé od loňského července nezaznamenalo Spojené království za 24 hodin jediné umrtí ve spojitosti s covidem-19. Země se ale nadále obává třetí vlny nákazy.

Článek

Za posledních 24 hodin přibylo ve Velké Británii podle dat ministerstva zdravotnictví 3165 nových případů nákazy covidem-19. Oproti minulému pondělí se jedná o mírný pokles, v porovnání s čísly z předminulého týdne ale nakažených přibylo. Co ale kleslo na minimum, to je nárůst počtu obětí, který je tentokrát na nule. Podle odborníků ale ani tato dobrá zpráva není důvodem ke snížení ostražitosti, píše BBC.

Oficiální údaje úřadů ukazují, že Británie v úterý nezaznamenala jediné nové úmrtí u osob, které jsou nanejvýš 28 dní od pozitivního testu na covid-19. Jde o první takový den od 30. července 2020, informuje deník The Guardian. Celkový počet obětí pandemie ve Velké Británii zůstává na 127 782.

Odborníci i zdravotníci totiž nadále varují před rozvolňováním vládních opatření, obávají se šířící se indické mutace covidu-19. Pomalu stoupající křivka denních přírůstků infekce může ohrozit plán britské vlády na další uvolnění restrikcí, kterého se mají Britové dočkat 21. června. Zda se v zemi skutečně omezení uvolní, chce Johnsonův kabinet rozhodnout 14. června.

„Je tu exponenciální růst počtu nových případů a nejméně tři čtvrtiny z nich jsou nová (indická) varianta,“ uvedl v pořadu stanice BBC mikrobiolog a vládní poradce Ravi Gupta, podle kterého lze vysledovat náznaky třetí vlny. „Než se projeví, bude to pravděpodobně trvat déle než u předchozích vln, protože máme vysoký podíl naočkované populace,“ řekl Gupta. „Proto tu může být nějaký falešný pocit bezpečí, toho se obáváme,“ dodal odborník.

Na nejistou situaci reaguje například Skotsko, které rozvolňování opatření proti nákaze zpomaluje. Země je podle skotské premiérky Nicoly Sturgeonové v boji s virem ve „vážné a velmi křehké situaci“, cituje premiérku britský Guardian. Mírné uvolnění opatření se ale bude týkat skotského Glasgow, který se od soboty přesune do 2. stupně místního epidemického systému.

Denní bilance infikovaných jsou ve zhruba 67milionové zemi i přes mírný nárůst dlouhodobě hluboko pod maximem z poloviny letošního ledna, kdy nově nakažených za den bylo až 70 000. V zemi jsou alespoň jednou dávkou naočkovány téměř dvě třetiny dospělé populace, bezmála polovina dostala dávky obě.

Aktuálně britští zdravotníci aplikovali téměř 55 milionů dávek vakcín proti covidu-19. Plně naočkováno je 18 890 969 osob, tedy 28,4 procenta britské populace. Proočkovanost v rámci Spojeného království se pak liší pouze minimálně, Anglie hlásí 28,5 procenta naočkovaných obyvatel, Skotsko 28,4 procenta, Wales 28 procent a Severní Irsko 27,9 procenta své populace.

Reklama

Související témata:

Doporučované