Hlavní obsah

Británie lpí na byrokracii. Kvůli brexitu obchod s ní ztrácí na významu

Foto: Seznam Zprávy

Obchod Česka s Británií se letos propadl o 11 procent.

Reklama

Brexit a pandemii koronaviru provází dlouhodobý pokles obchodu mezi Českem a Velkou Británií. V letošním roce jde o propad o jedenáct procent. Situace se v první polovině roku podle odborníků nezlepší.

Článek

Obchod Česka s Británií se podle Asociace exportérů v letošním roce v porovnání s loňským propadl o 11 procent. Nepodařilo se určit, jaký vliv má pandemie koronaviru a jak situaci ovlivnilo nové uspořádání obchodních vztahů po dokončení odchodu Británie z Evropské unie.

Minimálně do poloviny letošního roku ale nelze očekávat zásadní změnu současného trendu. Komplikací je zejména prudký nárůst administrativy. Na on-line tiskové konferenci to ve čtvrtek řekl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Dopravci mají nyní podle Daňka velké problémy s administrativou. Potíže mají u vstupu na území velkého Londýna, kde musejí dovybavovat nákladní vozy dalšími bezpečnostními prvky. Znamená to pro ně rostoucí náklady. Kamiony se také podle Daňka stále zdržují na hranicích, i když už ne tak výrazně, jako tomu bylo na přelomu roku.

Jako komplikaci Daněk vidí i potvrzování původu zboží. „Velká Británie vymyslela celou řadu opatření, kde bude velmi problematické prokazovat původ zboží tak, aby mohl být deklarován jako z Evropské unie,“ uvedl.

Británie, 5. největší trh pro export

Británie byla podle Daňka předloni pro Česko pátým největším exportním trhem, loni se propadla na sedmé místo. Pokud bude pokračovat nastolený trend, dá se podle Daňka předpokládat, že bude v žebříčku dále klesat. Přitom ale u Spojeného království Česká republika dosahovala nejvyšší kilogramové ceny mezi dvacítkou největších vývozních teritorií, řekl dále Daněk. Loni činila 199 korun, v Německu se čeští exportéři dostávali na kilogramovou cenu 66 korun, na Slovensku dokonce jen na 34 korun za kilogram.

Export do Británie v roce 2019 podle Daňka činil 206 miliard korun, loni dosáhl 179 miliard korun. Vyvážejí se hlavně motorová vozidla, traktory a další vozidla, reaktory, kotle nebo přístroje reprodukce zvuku či TV obrazu.

Marks & Spencer v přeměně

Na problematický obchod reagoval před časem britský řetězec Marks & Spencer. Už v lednu letošního roku totiž oznámil dočasné uzavření prodejen s potravinami. Obchod totiž řešil problémy s dodávkou chlazeného zboží. Ve středu přišel řetězec s další významnou změnou v nabídce potravin pro český trh.

Chlazené produkty nakonec zcela nahradí rozšířenou řadou mražených výrobků. Seznam položek mraženého sortimentu se zdvojnásobí. Půjde o hotová jídla, masa, ryby či dezerty.

V současné době má M&S v Česku celkem 16 prodejen a letos chce otevřít další. Aktuálně jsou všechny prodejny zavřené. Část zboží ale společnost prodává on-line. Oděvy a doplňky nabízí na českém e-shopu a nově také na Mall.cz. Potraviny řetězce nabízí společnost Rohlik.cz.

Reklama

Doporučované