Hlavní obsah

Británie nabídne občanství milionům hongkongských rezidentů

Foto: Profimedia.cz

Záběr z protestů v Hongkongu v listopadu minulého roku.

Reklama

Na základě nového kontroverzního bezpečnostního zákona pro Hongkong zadržela policie už 10 lidí, zákon nabyl platnosti v úterý. Britský premiér Boris Johnson ve středu nabídl útočiště v Británii třem milionům obyvatel Hongkongu.

Článek

Ulice Hongkongu ve středu zaplavily tisíce lidí u příležitosti 23. výročí předání této bývalé britské kolonie do správy Číny v roce 1997. Obvyklý pochod, kterým je tato událost oslavována, byl tento rok poprvé zakázán. Demonstranti, kteří se v reakci na kroky vlády vydali do ulic, hlasitě skandovali hesla a odsuzovali čínskou vládu a její kroky.

První zatčení na základě nového zákona provedla hongkongská policie den po nabytí jeho platnosti, ve středu. Ze stejného důvodu během toho samého dne přibylo několik dalších, celkové číslo se tak nyní vyšplhalo na 10, informuje agentura AP s odkazem na prohlášení policie v Hongkongu.

Jedním z desíti zadržených byl například muž, který měl u sebe vlajku hongkongské nezávislosti, či žena s transparentem, který vyobrazoval britskou vlajku a text volající po svobodě Hongkongu. Z podobných důvodů bylo zadrženo i sedm dalších protestujících.

Desítce zadržených podle bezpečnostního zákona hrozí soud v pevninské Číně. Kromě nich bylo zadrženo dalších přes 300 lidí na základě různých obvinění. Mezi ta patřilo například nezákonné shromažďování nebo držení zbraní.

Se situací v Hongkongu nesouhlasí ani sama Británie. Nový bezpečnostní zákon je podle britského ministra zahraničí Dominica Raaba ze strany Pekingu narušením čínsko-britské deklarace z roku 1984 o předání správy Hongkongu, ta mu mimo jiné garantuje autonomii až do roku 2047.

Stejný názor zastává i britský premiér Boris Johnson, který ve středu oznámil, že až třem milionům hongkongských rezidentů bude nabídnuta možnost usadit se ve Velké Británii a následně požádat o občanství v zemi, informoval web BBC. Vstup na pět let do Spojeného království by tak mělo dostat přibližně 350 000 držitelů britského pasu a 2,6 milionu dalších s oprávněním.

Reklama

Doporučované