Hlavní obsah

Británie neprávem vyhostila sedm tisíc studentů. Software si myslel, že podváděli při testech

Software chyboval v sedmi tisících případů.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Britské ministerstvo vnitra deportovalo neprávem sedm tisíc zahraničních studentů, protože údajně podváděli při testech z anglického jazyka. Z celkového počtu vyhoštěných kvůli tomuto typu podvádění činí asi jednu pětinu. Za chybu může spoléhání se na nedokonalý software ověřující hlasové nahrávky bez lidského přezkoumání.

Článek

Ostřejší pohled na testy z angličtiny vrhlo britské ministerstvo vnitra poté, co v roce 2014 díl investigativního seriálu BBC Panorama na některých vysokách školách odhalil systematické podvádění v testech TOEIC, což jsou testy angličtiny pro mezinárodní komunikaci. Na tomto základě objednalo ministerstvo vnitra analýzu hlasových nahrávek, která měla zjistit, zda studenti pro složení testů nepoužívají náhradníky. Systém následně odhalil náhradníka v téměř 34 tisících případů a v dalších asi 22 tisících případů měl na náhradníka podezření.

Na základě analýzy oznámilo v roce 2016 britské ministerstvo vnitra, že zrušilo víza asi 36 tisícům lidí. Po druhé kontrole, kterou ale místo softwaru prováděli lidé, se nicméně ukázalo, že systém v 20 procentech případů pochybil. Sedm tisíc lidí tak bylo deportováno neprávem. Většina z vyhoštěných nedostala možnost se odvolat, či dokázat svou jazykovou zdatnost rozhovorem s lektorem.

„Vysoce pochybná kvalita důkazů, podle kterých byla tato obvinění vynesena, a nedostatek efektivního soudního přezkoumání zapříčinily vznik jedněch z nejhorších nespravedlností, se kterými jsem se za dvacet let praxe setkal,” uvedl v rozhovoru pro Financial Times právní zástupce u britského imigračního soudu Patrick Lewis.

Na kritiku reagoval mluvčí premiérky Mayové s tím, že systém prokázal jen velmi malé procento chyb a že 21 lidí bylo obviněno z napomáhání studentům ve falšování řečených testů. Vyšetřování podle mluvčího prokázalo systematické podvádění a dodal, že asi 22 tisíc uchazečů s pochybnými výsledky bylo pozváno na přezkoušení.

Chybný postup vůči zahraničním studentům se řadí k dalším skandálům s britskými přistěhovalci. V nedávné době čelila vláda kritice kvůli vyhošťování karibských imigrantů z takzvané generace Windrush, které poválečná Británie přivezla do země pro zaplnění pracovního trhu. Kvůli tomu již dříve odstoupila ministryně vnitra Amber Ruddová.

Reklama

Související témata:

Doporučované