Hlavní obsah

Británie obvinila třetího Rusa kvůli Skripalovi. Figuruje i v případu Vrbětice

Foto: Profimedia.cz

Denis Sergejev je třetí Rus obviněný Británií ve spojitosti s útokem na dvojího agenta Sergeje Skripala.

Reklama

Britská policie obvinila třetího Rusa v případu pokusu o vraždu bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala v Salisbury z roku 2018.

Článek

Za útok nervově paralytickou látkou novičok už Británie v nepřítomnosti stíhá agenty ruské vojenské rozvědky Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu, nově policie obvinila Denise Sergejeva, který podle vyšetřovatelů operaci velel.

Všichni tři jmenovaní podle investigativního serveru Bellingcat figurují i v případu výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v České republice z roku 2014.

Scotland Yard uvedl, že u Sergejeva, který používá krycí identitu na jméno Sergej Fedotov, existuje dostatek důkazů pro obvinění z vražedného spiknutí, pokusu o vraždu, držení a použití chemické zbraně a způsobení těžké újmy na zdraví. Stejně jako v případě Miškina a Čepigy vydaly britské úřady na Sergejeva zatykač a požádají o spolupráci mezinárodní policejní organizaci Interpol.

„Pokud tito jednotlivci někdy vycestují mimo Rusko, uděláme vše pro to, abychom je zadrželi, zajistili jejich vydání a postavili je před spravedlnost tady ve Spojeném království,“ komentoval dnes krok policie britský premiér Boris Johnson. Podle něj dnes bude o věci s ruským velvyslancem jednat úřad pro zahraniční věci a mezinárodní rozvoj (FCDO).

Skripal a jeho dcera Julija byli otráveni v anglickém Salisbury v březnu 2018, oba útok přežili. Později se ukázalo, že šlo o otravu paralytickou látkou novičok. Při manipulaci s kontaminovanými předměty se otrávili i další tři Britové, jedna žena zemřela.

Londýn později z útoku obvinil Rusko a jeho vojenskou rozvědku GRU. Provedení útoku Britové připsali Miškinovi a Čepigovi, kteří do Británie přijeli s doklady na jména Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. Mezinárodní investigativní skupina Bellingcat a další média už před lety psala o tom, že útok proti Skripalovi připravoval rovněž Sergejev. Britská policie proti němu ale dlouho neměla dostatek důkazů a obvinila ho až nyní, více než tři roky po útoku.

„Přijeli sem ve dvou skupinách, Petrov s Boširovem společně, Fedotov sám, setkali se a nepochybně pracovali jako malý tým, jehož cílem bylo použít novičok k zabití lidí v této zemi,“ řekl na tiskové konferenci jeden z vysokých představitelů policejní protiteroristické jednotky Dean Haydon. „Všichni tři jsou nebezpeční… Pokusili se tady v Británii zavraždit lidi a přivezli sem neznámým způsobem extrémně nebezpečnou látku,“ dodal.

Sergejev podle policie po celou dobu pobytu v Británii začátkem března 2018 bydlel v Londýně a na rozdíl od svých spolupracovníků do Salisbury necestoval. Zpátky do Moskvy odletěl ve chvíli, kdy Miškin s Čepigou po přípravě útoku nasedali v Salisbury do vlaku zpět do Londýna.

Podle Haydona informace naznačují, že tito tři muži se podíleli na přípravě podobných útoků i v dalších zemích. Britská policie proto spolupracuje také s Českou republikou a Bulharskem, které rovněž vyšetřují útoky ruských agentů na svém území.

V souvislosti s vyšetřováním výbuchu ve Vrběticích na Zlínsku pátrá česká policie po Miškinovi a Čepigovi. Mezi členy komanda GRU, které akci v muničním skladě připravovalo, byl podle médií i Sergejev. Česká vláda kvůli Vrběticím vypověděla 18 ruských diplomatů, následoval reciproční krok Moskvy.

Reklama

Související témata:

Doporučované