Hlavní obsah

Británie po brexitu zpřísní pro občany z EU pravidla pro získání pobytu

Mayová bude chtít po brexitu přísnější pravidla pro migraciVideo: AP

 

Reklama

Britská premiérka Theresa Mayová druhý den své návštěvy Číny uvedla, že bude bojovat proti návrhu, který by garantoval povolení k trvalému pobytu občanům z jiných členských států. Řekla, že mezi pravidly pro ty, kteří přišli před brexitem a po něm, musí být rozdíl.

Článek

Mayová reagovala na spekulace ohledně délky přechodného období po brexitu a jeho pravidel vyjádřením, že není možné, aby občané, kteří přijdou do Velké Británie až pro brexitu, měli stejný režim pro povolování trvalého pobytu jako ti, kteří se do Británie přistěhovali ještě za jejího členství v EU. Na své návštěvě v Číně řekla, že na podobné návrhy ze strany EU nepřistoupí.

Minulý týden se objevila analýza serveru BuzzFeed, která tvrdí, že omezení migrace s sebou přinese velké ekonomické ztráty. Podle vládního prohlášení se Velká Británie bude snažit ekonomické propady nahradit novými obchodními dohodami. Na začátku tohoto týdne přitom Evropská unie vyjednávala s Británií ohledně podmínek brexitu. Proces vystupování z EU by měl trvat od března 2019 do prosince 2020. I na pracovní cestě do Číny musela Mayová ujišťovat své vládní partnery, že celý proces nebude příliš zdlouhavý.

Zástupci EU a Velké Británie se na předběžných pravidlech ohledně udělování britského občanství dohodli už v prosinci. Občané ze všech států Evropské unie, kteří žijí v Británii déle než pět let, získají povolení k trvalému pobytu, takže jim zůstanou stejná práva jako doteď. Ti, kteří v Británii strávili méně času, nicméně přistěhovali se ještě před brexitem, budou moci zůstat, dokud délka jejich pobytu nedosáhne právě oněch pěti let.

V prosinci britská vláda tvrdila, že každý, kdo přijde do Británie po brexitu, tu bude mít možnost žít, studovat a pracovat, a to pod podmínkou registrace a dalších podmínek vyjednaných s ostatními státy. EU tak nyní požaduje, aby Británie zaručila, že občané ze států Evropské unie budou moci i nadále získat povolení k trvalému pobytu, a to i po vystoupení z EU a po uplynutí přechodného období. Mayová na tento požadavek reagovala vyjádřením, že není možné garantovat stejná práva těm občanům, kteří přišli do Británie před brexitem a museli tak splňovat určitá pravidla i po něm.

Opozice silná slova Mayové kritizuje především kvůli jejich negativnímu dopadu na ekonomiku. Konkrétnější podobu dostanou nová opatření nejspíše už příští měsíc, kdy začnou nová vyjednávání s EU.

Reklama

Doporučované