Hlavní obsah

Británie povolí marihuanu pro léčebné účely, úplnou legalizaci ale neplánuje

Británie povolí užití konopí pro lékařské účely.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Ministra vnitra Sajida Javida k uvolnění legislativy přiměl především případ malého chlapce trpícího epilepsií. Ke zmírnění záchvatů používají jeho rodiče konopný olej.

Článek

Británie na podzim zlegalizuje marihuanu pro léčebné účely, oznámil ve čtvrtek britský ministr vnitra Sajid Javid. Británie patří v přístupu k měkkým drogám ke konzervativnějším zemím. Marihuana podle dosavadních pravidel náleží do skupiny lehčích návykových látek, za jejichž držení hrozí trest až pěti let vězení.

„Pomůže to pacientům se specifickými zdravotními potřebami, ale vůbec to neznamená, že jde o první krok k legalizaci rekreačního konopí,“ oznámil Javid v komuniké.

Marihuanu jako léčivo legalizovala již řada evropských zemí včetně Česka, Německa, Itálie či Nizozemska. Jako dosud poslední se k této skupině připojilo Portugalsko, kde legalizaci léčebných drog schválil parlament minulý týden. Pro volné požívání je držení malého množství této drogy v Evropě legální pouze v Nizozemsku, v některých zemích je úřady tolerují, avšak je ilegální.

Mezi britskými politiky rozpoutal debatu o změně přístupu k marihuaně mediálně sledovaný případ dvanáctiletého chlapce, který skončil v nemocnici, neboť mu úřady zabavily lék na konopné bázi. Někteří politici vládních konzervativců navrhli zmírnit zákazy držení látek získaných z konopí v reakci na potíže Billyho Caldwella, jemuž matka přivezla z Kanady lék obsahující drogu. Policie jej však na letišti zabavila a chlapec trpící těžkou epilepsií pak musel do nemocnice. Až následně úřady v jeho případě povolily výjimku.

V červnu někdejší vůdce britských konzervativců a exministr zahraničí William Hague řekl, že Británie by měla zvážit legalizaci konopných drog, neboť boj s ilegální marihuanou či hašišem zaplavujícími ulice britských měst je nenávratně ztracen. Legalizace takzvaných měkkých drog by podle něho měla pro Británii ekonomický i sociální přínos. Vláda premiérky Theresy Mayové ale tehdy upozornila, že úplná legalizace marihuany není v plánu.

Hague tvrdí, že konopné drogy jsou bez ohledu na postihy v Británii tak snadno dostupné a natolik rozšířené, že nemá smysl pokračovat v jejich kriminalizaci, z níž těží jen zločinecké skupiny vydělávající na vysokých cenách nelegálních produktů. Jejich povolení by podle něho přineslo státu příjmy z daní.

Reklama

Doporučované