Hlavní obsah

Británie propásla termín, kdy se má vzdát Čagoských ostrovů

Foto: Wikimedia Commons

Čagoské ostrovy z výšky.

Reklama

Mauricius označil Spojené království za nelegálního koloniálního okupanta. Stalo se tak poté, co Británie promeškala lhůtu pro vrácení kontroly Mauriciu nad zámořským územím Čagoské ostrovy.

Článek

Spojené království dostalo od Organizace spojených národů (OSN) šest měsíců na to, aby se kontroly nad Čagoskými ostrovy vzdalo – toto období nyní vypršelo. Valné shromáždění OSN hlasovalo v květnu pro navrácení Čagoských ostrovů pod mauricijskou správu drtivou většinou – 116 států tento krok podpořilo a pouze 6 bylo proti.

Když šestiměsíční období skončilo, mauricijský premiér Pravind Jugnauth řekl, že Spojené království je nyní nelegálním koloniálním okupantem.

Britské ministerstvo zahraničních věcí (FCO) trvá na tom, že Británie má na správu ostrova právo a že mauricijský nárok neuznává.

„Spojené království nepochybuje o naší svrchovanosti nad Britským indickooceánským územím (BIOT), které je pod nepřetržitou britskou správou od roku 1814,” uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení. „Mauricius nikdy BIOT nespravoval a Spojené království jeho tvrzení neuznává.”

Vůdce labouristické strany Jeremy Corbyn však uvedl, že je důležité ostrovy vrátit „jako symbol způsobu, jakým se chceme v mezinárodním právu chovat“. Dodal, že se těší, až bude ve vládě, aby napravil jednu z historických chyb.

OSN uvedla, že dekolonizace Mauricia „nebyla vedena způsobem, který je v souladu s právem na sebeurčení“. „Nepřetržitá správa tedy představuje protiprávní jednání,“ stojí v prohlášení.

Výhrůžky a politický nátlak

Chagoské ostrovy leží v Indickém oceánu, přibližně na půli cesty mezi Mauriciem a Indií.

Zástupci Mauricia se obrátili na soud s tvrzením, že Británie těsně před vyhlášením nezávislosti jejich země souostroví účelově oddělila, což odporuje chartě OSN. Tvrdili také, že Britové při vyjednávání o rozdělení jejich země používali výhrůžky a politický nátlak. Jednání o nezávislosti tehdejší britské kolonie Mauricius se konala v roce 1965 v Londýně. Podle současného mauricijského ministra obrany Anerooda Jugnautha tehdy Britové obešli většinu mauricijského vedení a do Londýna potají pozvali jen několik zástupců, na něž vyvíjeli silný tlak.

Když v roce 1968 získal Mauricius nezávislost a Chagoské ostrovy zůstaly pod britskou správou, většina z téměř 2000 obyvatel největšího ostrova Diego Garcia byla přesídlena, aby tam mohla o tři roky později vyrůst americká vojenská základna.

Ostrovanům nebylo nikdy dovoleno vrátit se domů a řada z nich se usadila v Británii, kde se u soudů pokoušela domoci navrácení své země.

Reklama

Doporučované