Hlavní obsah

Británie řeší islamofobní dopisy, vyzývají lidi k trestání muslimů

Dopisy vybízejí k islamofobním útokům.Video: Kateřina Vodvářková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Letáky uvnitř obálek nabízejí bodovou odměnu za hození kyseliny, zmlácení muslima nebo dokonce za bombardování mešit.

Článek

Protiteroristická policie ve Velké Británii vyšetřuje možný trestný čin z nenávisti. Několik lidí obdrželo dopisy, vyzývající je, aby 3. dubna letošního roku zaútočili na muslimy. V letáku je událost nazvaná „Den potrestání muslima”.

Několik Britů v Londýně, v regionu West Midlands a v Yorkshire, pro katarskou stanici Al-Džazíra potvrdilo, že vytištěné dopisy našli v poštovních schránkách.

V dopise je výzva, aby se adresát nechoval jako ovce a nenechal demokracii přeměnit ve stát uznávající islámské právo šaría. Pod tím je uvedená tabulka, jež nabízí určitý obnos bodů, závisející na činu, který dotyčný spáchá. Začíná se na 10 bodech za verbální urážku muslima. 50 bodů je za hození kyseliny muslimovi do obličeje, 1000 za bombardování mešity a 2500 za nukleární útok na Mekku.

Britské policejní jednotky v zúčastněných oblastech spolupracují, aby našly člověka, který je za čin zodpovědný. „Veřejná bezpečnost je naší prioritou a rád bych vyzval občany, aby byli obezřetní, ne však vystrašení,” citovala stanice policistu z východu hrabství Yorkshire. „Prosíme všechny, kdo dopisy obdrželi, aby je předali místní policii jako důkazy k vyšetřování.”

V Británii žije více než 2,5 milionu muslimů a islám je druhým nejrozšířenějším náboženstvím.

Reklama

Doporučované