Hlavní obsah

Británie řeší mrtvé bezdomovce. Kapacity charit nestačí

Británie bojuje s bezdomovectvím. Lidí bez domova ale umírá rekordní množství.Video: AP

 

Reklama

Národní statistický úřad nyní zveřejnil statistiku, podle které je úmrtnost mezi bezdomovci v městských oblastech mnohem vyšší než na venkově. Nejhorší čísla vykazuje Manchester.

Článek

V roce 2017 zemřelo ve Velké Británii téměř šest stovek lidí bez domova. Podle Národního statistického úřadu je situace devětkrát horší v chudších regionech. Statistika poprvé ukazuje, jaké oblasti země jsou postiženy nejvíce, napsal server The Independent. Podle údajů statistického úřadu za rok 2017 v městských oblastech zemřelo 574 bezdomovců, na venkově jich zemřelo 26.

Nejhorší čísla vykazuje Manchester, kde za 12 měsíců zemřelo 21 bezdomovců.

Zveřejnění statistiky přichází poté, co britská vláda oznámila, že počet úmrtí mezi bezdomovci se zvýšil o 24 procent za posledních pět let.

Více než polovina bezdomovců v roce 2017 zemřela na předávkování, onemocnění jater nebo spáchala sebevraždu. V 84 procentech se jednalo o muže, dodává The Independent. Průměrná délka života osob bez domova byla 44 let u mužů a 42 let u žen, oproti tomu průměrná délka života obyvatel Anglie a Walesu je 76, respektive 81 let.

Británie dlouhodobě bojuje s bezdomovectvím. Charity na začátku února kritizovaly vládu, která tvrdí, že počet bezdomovců na ulici klesá. Ve dnech, kdy teploty v Británii klesaly až na –14 stupňů Celsia, zaznamenávaly útulky rekordní poptávku po lůžkách. Jejich ubytovací kapacity na zvýšený zájem nestačily.

Náměstek ministra vnitra pro místní samosprávu James Brokenshire prohlásil, že strategie vlády „začíná mít účinek”. Počet bezdomovců, zaznamenaný na nočních bezpečnostních kamerách, od loňského podzimu údajně klesl o 74, z 4 751 na 4 677 zaznamenaných osob.

S tvrzením vlády ale nesouhlasí ředitel nadace Crisis Jon Sparkes. Čísla jsou podle něj nespolehlivá a vláda problém podceňuje. Organizace v prosinci zveřejnila nové údaje, které ukazují, že počet lidí na ulici je mnohem vyšší, než jaký prezentuje vláda.

Reklama

Doporučované