Hlavní obsah

Británie se omluvila, nepřipomínala statisíce hrdinů etnických menšin

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie z první světové války.

Reklama

Tisíce válečných hrdinů první světové války byly Británií až doposud opomíjeny jen proto, že byly příslušníky etnických minorit. To se teď má změnit, omluvila se země.

Článek

Británie se omluvila za opomíjení statisíců černošských a asijských vojáků, kteří padli ve jménu britského impéria ve světových válkách. Podle zprávy, kterou nechala vypracovat Komise Společenství pro válečné hroby (CWGC), to bylo způsobeno „všudypřítomným rasismem“. Tento problém je podle serveru The Guardian známý po mnoho let.

Podle ředitelky komise Claire Hotronové studie prokázala, že se bělošští, asijští a černošští válečníci nepřipomínají ve stejné míře. CWGC usiluje, aby se všechny oběti připomínaly stejně, bez ohledu na rasu, náboženství či hodnost. Komise zareagovala na základě televizního dokumentu z roku 2019.

Podle nezávislého vyšetřování stovky tisíc obětí první světové války z řad britských vojsk, které pocházely zejména z Afriky a Blízkého východu, nebyly až doposud připomínány jmény, či zcela vůbec, informuje agentura Reuters. Takových osob by mělo být minimálně 116 tisíc. Čísla obětí však podle studie mohou dosáhnout až na 350 tisíc. Předpokládá také, že mezi 45 a 54 tisíci Afričanů a Asiatů nebylo také rovnocenně připomínáno.

Hortonová se na toto téma vyjádřila na rozhlasové stanici BBC. Byla dotázána, proč řešení problému trvalo tak dlouho. Problematiku totiž již před deseti lety představila historička Michele Barrettová. Hortonová vysvětlila, že je to nejspíš z důvodu nedostatečného nastudování jejích materiálů.

Uvedla, že se komise „bezvýhradně omlouvá“ s tím, že se „taková selhání neměla stát“.

Britský ministr obrany Ben Wallace ve čtvrtek v parlamentu řekl, že není pochyb o tom, že právě předsudky sehrály roli v některých selháních Imperiální komise pro válečné hroby. Ta byla předchůdkyní CWGC. Také se jménem komise omluvil a vyjádřil hlubokou lítost, že náprava situace trvala tak dlouho.

Hortonová uvedla, že komise bude v nadcházejících letech pracovat intenzivně na tom, aby lidé, na které se v minulých sto letech zapomínalo, byli připomínání stejně jako všichni ostatní. To má znamenat například nové memoriály, individuální náhrobní kameny a práci s komunitami v zemích, kterých se to týká.

Studie pracuje s termínem „všudypřítomný rasismus“. Citovala také guvernéra, který ve dvacátých letech uvedl, že „průměrný domorodec… by nepochopil a ani neocenil náhrobní kámen“. Komise došla k závěru, že se s vojáky ze zemí Commonwealthu zacházelo odlišně.

Poslanec David Lammy uvedl, že investigace je zlomovým okamžikem. „Trvalo to sto let a já jsem rád, že CWGC teď přepisuje dějiny a vepisuje jejich jména, kvality, oběti do dějinných knih.“

Profesor David Olusoga pro BBC uvedl, že toto selhání je „jedním z největších skandálů, na které jako historik kdy narazil“. Dodal, že v první světové válce zahynulo nejvíce Britů a občanů zemí Commonwealthu než v jakémkoliv jiném válečném konfliktu. „Tato válka hluboce změnila naši kulturu a součástí dopadu první světové války byla síla způsobu, jakým byli připomínáni ti, kteří padli.“

„S černochy, Afričany a Asiaty, zejména pak Afričany, se zacházelo způsobem, který přirovnávám k apartheidu. Je to naprostý skandál. Nejvíce skandální je, že se o tom ví tak dlouho,“ uvedl podle The Guardian.

„První pokus o sestavení výboru vyloučil profesorku Barrettovou a já to vím, protože mě pozvali, abych v ní seděl, a ona ne. Jsem velmi rád, že se to všechno děje,“ dodal.

Reklama

Doporučované