Hlavní obsah

Británie se připravuje, že po tvrdém brexitu nebude co jíst. Podle Mayové se není čeho bát

Podle Theresy Mayové se Britové brexitu bát nemusí.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Britská vláda chce zemi připravit na to, že by po tvrdém brexitu na ostrovech chyběly potraviny nebo základní zdravotnické pomůcky. Pracuje tedy na plánech, které zemi předzásobí. Podle premiérky Theresy Mayové se ale Britové nemusejí odchodu z Evropské unie bát. Hromadění zásob je podle ní signálem připravenosti na cokoliv.

Článek

Podle Theresy Mayové se není třeba brexitu bát. Britská premiérka své krajany ujišťovala v reakci na informace o plánovaném hromadění zásob jídla nebo zdravotnických potřeb jako jsou léky nebo krevní transfuze. Britská vláda se tím chce připravit na případný nejhorší možný scénář tvrdého brexitu.

„Kvůli opatřením, která činíme, se nikdo nemusí ničeho obávat. Myslím, že by to lidé měli brát jako ujištění, že jejich vláda pracuje na výhodné dohodě,“ řekla Mayová. Osobně věří, že se Britům podaří s Evropskou unií vyjednat příznivé podmínky odchodu. „Zároveň ale nevíme, jaký výsledek jednání přinesou. Proto je vhodná příprava na veškeré eventuální scénáře,“ dodala.

Spekulace o navyšování zásob ve středu potvrdili ministr pro brexit Dominic Raab a ministr zdravotnictví Matt Hancock. Podle Mayové ale nejde o obyčejné hromadění. „Přináší nám to jistotu, že i po tvrdém odchodu z Evropské unie budeme schopni zajišťovat nezbytné potřeby a procesy,” řekla.

Podle deníku The Independent se tvrdý brexit stává stále pravděpodobnějším. Na vině mají být vnitřní názorové rozkoly mezi britskými poslanci a neochota Unie přistoupit na brexitové požadavky, které premiérka nedávno představila. Ty se nelíbí ani některým stranickým kolegům britské premiérky. Plány krizového zásobování podle deníku může skrytě použít jako odstrašující příklad toho, co se stane, pokud s ní nebudou při jednáních s EU souhlasit.

Podobný názor prezentoval také místopředseda irské vlády Simon Coveney. Podle něj jsou události posledních dní a týdnů v sousední zemi zejména „silácké řeči”. „Popravdě, nevěřím, že by si Británie mohla tvrdý brexit dovolit. A stejně tak nevěřím, že by to Irsko nebo Evropská unie dovolily,” řekl podle The Independent.

Podle něj by se Británie, v případě, že se jednání nepohnou, měla snažit o prodloužení lhůty na opuštění Unie. Ta má vypršet na konci března 2019.

Britská vláda má v příštích měsících představit sérii dokumentů, které budou mít za úkol veřejnost informovat o tom, jak by případný tvrdý brexit vypadal, a připravit ji na něj.

Reklama

Doporučované