Hlavní obsah

Británie si posvítila na soukromé školy. Zločinci přes ně perou špinavé peníze

Propírání peněz zločinců na soukromých školách ve Velké Británii.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Na soukromé střední školy chodí ve Velké Británii kolem 530 tisíc studentů. Až deset procent z nich pochází ze zahraničí.

Článek

Každý rok ve Velké Británii vyperou zločinci zhruba 90 miliard „špinavých“ liber. Část z nich proteče přes britské soukromé střední školy. Upozornil na to britský Národní kriminální úřad (NCA) spolu s Transparency International.

Podle vedení organizace pro boj s korupcí kriminálníci skrze soukromé školy nejenže perou peníze, ale vytváří pro své potomky pevné zázemí, ke kterému se váže i respekt společnosti.

Na soukromé střední školy chodí ve Velké Británii kolem 530 tisíc studentů. Až deset procent z nich pochází ze zahraničí, uvádí portál Quartz.

Školné na soukromých středních školách bez stravování činí v průměru více než 485 tisíc korun ročně.

Prohlášení NCA je součástí širšího šetření zabývajícího se nezákonnými finančními toky do Velké Británie z Ruska. Podnítil ho případ otrávení bývalého ruského agenta Sergeje Skripala na britské půdě. Ruské děti tvoří zhruba pět procent studentů britských soukromých středních škol.

Ředitel pro komunikaci Transparency International Dominic Kavakeb nicméně uvedl, že praní špinavých peněz je celosvětový problém.

„Je nešťastné, že tuto souvislost vytváříme pouze k Rusku, protože špinavé peníze pocházejí z různých míst a procházejí přes různé jurisdikce a jako takové by neměly být brány za účelem poškodit selektivně jediný národ,” uvedl Kavakeb pro Quartz.

Soukromá školská zařízení se navíc v hledáčku vyšetřovatelů kvůli praní špinavých peněz ocitají často. Minimálně proto, že nejsou důsledné v hlášení podezřelých plateb či kvůli nejasnému původu peněz, kterými rodiče platí školné za své děti.

V roce 2013 šlo například o vyšetřování bývalého nigerijského politika Jamese Iboriho. Vyšetřovatelé zjistili, že tento kriminálník usvědčený z praní peněz a podvodů poslal své dcery na školu v Dorsetu na jihu Anglie za roční poplatek přibližně 670 tisíc korun.

V roce 2017 pak vyšetřování v celosvětovém měřítku vedlo ke Queen Ethelburga's College v Yorku, kde dva a půl milionu korun propralo několik vládních činitelů z Ázerbájdžánu.

Reklama

Doporučované