Hlavní obsah

Británie uvažuje o očkování školáků. Začít by se mělo v září

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Britské úřady připravují plány na očkování středoškoláků. Podle dokumentů britského Národního zdravotního systému (NHS) by se případné očkování týkalo dětí od dvanácti let. S očkováním by se mělo začít letos v září.

Článek

V dokumentech NHS týkajících se britské očkovací strategie se podle deníku The Times uvažuje o podání jedné dávky vakcíny dětem od dvanácti let. Očkovaní by žáci měli být začátkem školního roku. Plány zmíněné v dokumentu deníku potvrdily zdroje z NHS i vlády. Ke strategii se mají během léta vyjádřit odborníci z výboru pro očkování a imunizaci. „Dosud nebylo učiněno žádné rozhodnutí, připravujeme ale materiály pro různé scénáře,“ citují The Times jednoho ze svých zdrojů.

Podle jednoho ze členů výboru bude rozhodnutí záviset na epidemické situaci v dalších několika měsících. „Pokud to bude nutné, musíme být schopni naočkovat děti, zejména teenagery, rychle a efektivně,“ řekl deníku pediatr Adam Finn. Lékař připomněl, že podle epidemiologických modelů hrozí Británii třetí vlna nákazy po zrušení opatření, ke kterému má dojít 21. března.

Pokud znovu dojde k nárůstu počtu nových případů nákazy, mělo by být podle Finna prioritou právě očkování dětí, aby se zamezilo dalšímu zavírání škol. „Je nesmírně důležité, aby vzdělávání v příštím akademickém roce nebylo nijak narušeno,“ řekl Finn deníku. Podle pediatra působícího na Bristolské univerzitě ale nemusí být očkování dětí nezbytné, pokud se podaří dostat pandemii koncem léta pod kontrolu.

Ve středu oznámil ministr zdravotnictví Matt Hancock, že Británie objednala dalších 60 milionů dávek vakcíny od společnosti Pfizer/BioNTech. Spojené království už mělo v tu dobu podle The Times od této firmy zajištěno 40 milionů dávek. Tyto vakcíny mají podle deníku plnit funkci třetí „posilovací dávky“ pro nejohroženější osoby. Ministerstvo také nadále sleduje klinické studie, které zkoumají kombinaci vakcín od různých výrobců.

Podle zdrojů The Times se za nejvhodnější vakcínu pro očkování školáků považuje ta od společnosti Pfizer/BioNTech. Právě Pfizer je zatím jedinou společností, která zveřejnila výsledky studie účinnosti vakcíny na osobách mladších šestnácti let. Výsledky společnost zveřejnila na konci března. Studie se účastnilo 2260 dětí ve věku od dvanácti do patnácti let, účinnost pak dosahovala až sto procent a neprokázaly se ani jakékoli vedlejší účinky.

Podle stanice CNBC probíhají podobné studie i u ostatních výrobců. Společnost Moderna testuje od prosince vakcínu na dětech od dvanácti do sedmnácti let, v březnu se pak podle Reuters do studie zapojily i děti mladší dvanácti let. Výsledky ale zatím stále nejsou k dispozici. Společnost Joshnson & Johnson aktuálně testuje svou vakcínu na dětech od dvanácti do osmnácti let, v budoucnu ale podle The New York Times plánuje do studií zapojit i mladší děti včetně kojenců. Testy vakcíny Oxford-AstraZeneca u dětí začaly v únoru, výzkumníci je ale pozastavili kvůli obavám z tvorby krevních sraženin, píší The Times.

Očkování dětí se řeší také například ve Spojených státech. Podle specialisty na urgentní medicínu Jeremyho Fausta a viroložky Angely Rasmussenové může být očkování dětí klíčem k ukončení pandemie. S tím souhlasí i pediatr Adam Finn, i když podle něj jen do určité míry. „Je to opravdu o tom, co se stane během příštích čtyř měsíců. Pokud už kolem nás nebude téměř žádný virus, nebude potřeba děti očkovat,“ myslí si Finn.

Pokud ale k rozhodnutí o očkování dětí dojde, nebude to podle Finna pro Británii velký problém. V zemi podle něj dobře funguje školní vakcinační program, na základě něhož jsou žáci očkovaní například proti HP, meningitidě, tetanu, záškrtu nebo obrně. Dokumenty NHS pak podle The Times zmiňují i možné rozšíření počtu žáků, kteří jsou očkovaní proti chřipce. Dosud se tato vakcína nabízela studentům základních škol a těm v prvním ročníku středních škol.

Podle dat z 30. dubna bylo ve Spojeném království naočkováno oběma dávkami vakcíny proti covidu-19 téměř patnáct milionů lidí. Podle údajů ministerstva zdravotnictví pak alespoň jednu dávku vakcíny dostalo 34 346 273 obyvatel Británie, uvádí stanice ITV. Od začátku pandemie se v zemi covidem-19 nakazilo 4,42 milionu lidí, 127 524 jich zemřelo. Za poslední dva týdny (18. dubna až 1. května) v zemi přibylo 32 592 nakažených a zdravotníci podali 7 243 194 dávek vakcíny.

Reklama

Související témata:

Doporučované