Hlavní obsah

Británie v celní unii na dobu neurčitou? Brexitový bod zlomu…

Jiří Hošek komentuje situaci okolo brexitu.Video: Jiří Hošek

 

Reklama

Tak blízko a přitom tak daleko. Dohoda o podobě odchodu Spojeného království z EU se konečně zdá být na dosah ruky. Hotová by mohla být během příštích 72 hodin. Jenže poslední krok v podobě zachování současného režimu na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou je ten vůbec nejtěžší. Tím spíš, pokud by dohoda měla obsahovat závazek setrvání celé Británie v celní unii – a to na dobu neurčitou. To je pro radikální zastánce brexitu nepřijatelné…

Článek

Unijní politici a jejich britští kolegové svorně tvrdí, že si nepřejí návrat kontrol na hranici mezi oběma irskými entitami, což by mohlo výrazně přispět k obnovení násilností. Evropská unie je hlavním garantem Velkopáteční mírové dohody z roku 1998, která desítky let trvající krveprolití v Ulsteru zastavila.

Vyjednavači obou stran podle Guardianu a Financial Times připravují takovou variantu dohody, která by udržela v celní unii s EU nejen Severní Irsko, ale celé území Spojeného království. Evropská unie navíc tlačí na to, aby v ujednání nebylo výslovně uvedeno datum, kdy by takové uspořádání přestalo platit. Jenže to je pro Brity těžko přijatelné a během pátku také mluvčí Downing Street vzkázal, že by premiérka Mayová takovou dohodu nepodepsala. Ví totiž, že by v takovém případě akutně hrozilo odmítnutí smlouvy v klíčovém hlasování v Dolní sněmovně.

V posledních hodinách přitom Theresa Mayová svolala zasedání vlády, na kterém podle všeho hledala podporu ministrů pro další postup. Brexit se totiž bude řešit na klíčovém summitu EU, který v Bruselu startuje ve středu 17. října.

Podle BBC je nepravděpodobné, že by na této vrcholné schůzce unijní lídři oznámili konečnou dohodu s Londýnem. Mohou ale konstatovat, že se dosáhlo natolik zásadního pokroku, aby se na listopad svolal mimořádný summit EU, kde by se brexitová smlouva s konečnou platností dohodla.

Mayová ale musí současně myslet na to, aby měla vnitropoliticky krytá záda. Severoirská unionistická strana DUP, o jejíž podporu se konzervativci Theresy Mayové v Dolní sněmovně opírají, totiž pohrozila, že by příští měsíc nemusela podpořit kabinet při hlasování o rozpočtu. K tomuto krajnímu řešení by sáhla v okamžiku, kdy by jednání o brexitu vedla ke vzniku obchodních bariér mezi zbytkem Velké Británie a právě Severním Irskem.

Podle Financial Times totiž britská vláda chystá velký ústupek, kdy by unijní pravidla týkající se přepravy a kontroly zboží zůstala v platnosti na území Severního Irska i po skončení roku 2020, tedy po vypršení takzvaného „přechodného období”. Jinými slovy, platila by stejná pravidla pro obchodování mezi Severním Irskem a Irskou republikou, jenže by najednou existoval jiný režim v Severním Irsku a zbytku Velké Británie. Právě to si ulsterská DUP nepřeje. Londýnská vláda se přitom zatím tvářila, že 29. března 2019 opustí celá Velká Británie jak celní unii, tak jednotný trh EU.

Nadějný vývoj posledních hodin ale neznamená, že by se britské úřady poctivě nepřipravovaly na variantu „no deal“, tedy situaci, kdy Spojené království opustí Evropskou unii bez dohody. Hlavně v jihovýchodní Anglii vyvolala pozdvižení zpráva o několikadenním uzavření patnáctikilometrového úseku dálnice M26 v hrabství Kent.

Má jít o přípravu na scénář, že by zkolabovala doprava přes Lamanšský průliv a dálnici by bylo třeba přeměnit na provizorní parkoviště pro tisícovky kamionů. Místní konzervativní poslanec Tom Tugendhat v parlamentu proti tomuto „cvičení“ ostře protestoval a obvinil ministra dopravy Chrise Graylinga, že o tomto zásahu do životů místních obyvatel předem nikoho neinformoval.

Reklama

Doporučované